Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Zvezda je u Ligi Evrope!

Uspela je Crvena zvezda da savlada jermenski Ararat na meču odigranom u Nikoziji rezultatom 2:1 i da se plasira u Ligu Evrope, te da četvrtu godinu u nizu učestvuje u kontinentalnim takmičenjima. Radost Dejanu Stankoviću golovima su doneli Aleksandar Katai i Dijego Falćineli.
 

Ararat – Crvena zvezda 1:2 (0:1)

Stadion: “GSP”, Nikozija, Kipar.

Sudija: Tasos Sidiropulos (Grčka).

Strelci: Lima u 72. minutu za Ararat, a Katai u 45. i Falćineli u 60. minutu za Crvenu zvezdu.

Ararat: Čupić, Alemao (od 65. Otubanjo), Vakulenko, Meneses, Humanes, Šahinjan (od 70. Ambartsumjan), Gufran, Sanogo, Lima, Narsing, Martinez.

Rezerve: Abakumov, Kačuman, Ambartsumjan, Harutjunjan, Danijelan, Otubanjo, Alfons.

Crvena zvezda: Borjan, Gajić, Pankov, Degenek, Rodić, Nikolić, Ivanić, Kanga (od 65. Petrović), Ben (od 81. Gobeljić), Katai (od 77. Gavrić), Falćineli.  

Rezerve: Popović, Gobeljić, Milunović, Petrović, Spiridonović, Gavrić, Pavkov.

Žuti kartoni: Sanogo, Vakulenko, Ambartsumjan (Ararat), Rodić, Ivanić, Falćineli (Crvena zvezda).

Veoma je ofanzivno meču pristupio Dejan Stanković. Izveo je na teren tim u kom su svi vezni fudbaleri napadački orijentisani i najavio da je Crvena zvezda i više nego spremna da se nadigrava. Prvi je zapretio Falćineli u 10. minutu posle centaršuta Rodića, ali je njegov udarac glavom završio u naručju Čupića. Pokušao je i Rodić tri minuta kasnije kada je posle akcije koju je kreirao Kanga šutirao iz voleja sa ivice kaznenog prostora, ali preko gola.

Sjajno su kombinovali naši fudbaleri u 24. minutu. Sve je počelo od Falćinelija koji je uposlio Kangu, a na tu loptu je krenuo i Čupić, što je Gabonac pokušao da iskoristi i odigra povratni pas ka italijanskom golgeteru, ali se sve završilo udarcem Ivanića glavom kada je lopta otišla preko prečke. Često je u središtu napadačkih akcija našeg tima bio Ivanić. Svega minut kasnije posle pokušaja glavom našao se pred Čupićem nakon lucidnog pasa Kange koji je dubinskim dodavanjem u prostor nadmudrio čitavu odbranu domaćih, ali je pravovremeno istrčao golman jermenskog prvaka i osvojio loptu koja je bila na vrhovima prstiju našeg veziste.

Malo je nedostajalo Kataiju da probije bunker domaćih u 33. minutu kada ga je Ben fenomenalno pronašao na drugoj stativi, ali je udarac naše „desetke“ završio preko gola. Niz driblinga Kataija po levom boku završen je tako što je šutirao iz „mrtvog“ ugla, ali je Čupić uspeo da zaustavi još jedan udarac naših fudbalera, a igrao se 39. minut meča. Ipak, upornost se isplatila Aleksandru Kataiju. Bili su to poslednji trenuci prvog poluvremena kada je vihorni vezista napao odbranu domaćih po sredini, predriblao dvojicu fudbalera i iz pada, unutar kaznenog prostora, uspeo da matira Čupića i odvede naš tim na miran petnaestominutni odmor.

Udarac Kange iz 51. minuta nagovestio je da crveno-beli uprkos vođstvu ne planiraju da se povuku već da će i u nastavku igre nastojati da postignu još golova. Pokušao je i Katai dve minute kasnije sa više od dvadeset metara, ali je Čupić paradom samo ulepšao udarac strelca prvog pogotka. Prednost je udvostručio Dijego Falćineli u 60. minutu. Odlično su kombinovali po desnom boku Gajić i Ivanić, a lucidni vezista je sjajno centrirao na italijanskog napadača koji je glavom rutinski poslao loptu u mrežu Ararata i još jednom pokazao da ima sjajan golgeterski instinkt.

Mogao je i Ivanić da se upiše u strelce u 67. minutu. Ben ga je uposlio, otišao je vezista previše iskosa sa leve strane, ali je pokušao da iznenadi Čupića i umesto da centrira, gađao pravo u gol, međutim bio je fokusiran čuvar mreže domaćih i uspeo da odbrani. Kada se na jednoj strani ne iskoristi šansa, obično na drugoj dođe kazna. To je bio slučaj u 72. minutu kada je Falćineli posle fenomenalnog pasa Kataija izašao pred Čupića, ali ga pogodio u nogu, posle čega je usledila kontra iz koje su domaći smanjili rezultat. Šutirao je Otubanjo nakon što je istrčao dvadesetak metara, ali je Borjan odbranio, međutim, lopta se odbila pravo na nogu Lime koji je pogodio nebranjenu mrežu.

Pokušao je Katai na ekspresan način da odgovori u 74. minutu, ali je bio previše iskosa da pogodi mrežu, što je Čupiću olakšalo posao za intervenciju. I oštar pas Petrovića posle prodora po desnom boku iz 85. minuta završio je u naručju golmana domaćih. Ipak, mirno su meč priveli kraju fudbaleri Crvene zvezde i ostvarili postavljeni cilj – plasman u Ligu Evrope.

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama