Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Звезда је у Лиги Европе!

Успела је Црвена звезда да савлада јерменски Арарат на мечу одиграном у Никозији резултатом 2:1 и да се пласира у Лигу Европе, те да четврту годину у низу учествује у континенталним такмичењима. Радост Дејану Станковићу головима су донели Александар Катаи и Дијего Фалћинели.
 

Арарат – Црвена звезда 1:2 (0:1)

Стадион: “ГСП”, Никозија, Кипар.

Судија: Тасос Сидиропулос (Грчка).

Стрелци: Лима у 72. минуту за Арарат, а Катаи у 45. и Фалћинели у 60. минуту за Црвену звезду.

Арарат: Чупић, Алемао (од 65. Отубањо), Вакуленко, Менесес, Хуманес, Шахињан (од 70. Амбартсумјан), Гуфран, Саного, Лима, Нарсинг, Мартинез.

Резерве: Абакумов, Качуман, Амбартсумјан, Харутјуњан, Данијелан, Отубањо, Алфонс.

Црвена звезда: Борјан, Гајић, Панков, Дегенек, Родић, Николић, Иванић, Канга (од 65. Петровић), Бен (од 81. Гобељић), Катаи (од 77. Гаврић), Фалћинели.  

Резерве: Поповић, Гобељић, Милуновић, Петровић, Спиридоновић, Гаврић, Павков.

Жути картони: Саного, Вакуленко, Амбартсумјан (Арарат), Родић, Иванић, Фалћинели (Црвена звезда).

Веома је офанзивно мечу приступио Дејан Станковић. Извео је на терен тим у ком су сви везни фудбалери нападачки оријентисани и најавио да је Црвена звезда и више него спремна да се надиграва. Први је запретио Фалћинели у 10. минуту после центаршута Родића, али је његов ударац главом завршио у наручју Чупића. Покушао је и Родић три минута касније када је после акције коју је креирао Канга шутирао из волеја са ивице казненог простора, али преко гола.

Сјајно су комбиновали наши фудбалери у 24. минуту. Све је почело од Фалћинелија који је упослио Кангу, а на ту лопту је кренуо и Чупић, што је Габонац покушао да искористи и одигра повратни пас ка италијанском голгетеру, али се све завршило ударцем Иванића главом када је лопта отишла преко пречке. Често је у средишту нападачких акција нашег тима био Иванић. Свега минут касније после покушаја главом нашао се пред Чупићем након луцидног паса Канге који је дубинским додавањем у простор надмудрио читаву одбрану домаћих, али је правовремено истрчао голман јерменског првака и освојио лопту која је била на врховима прстију нашег везисте.

Мало је недостајало Катаију да пробије бункер домаћих у 33. минуту када га је Бен феноменално пронашао на другој стативи, али је ударац наше „десетке“ завршио преко гола. Низ дриблинга Катаија по левом боку завршен је тако што је шутирао из „мртвог“ угла, али је Чупић успео да заустави још један ударац наших фудбалера, а играо се 39. минут меча. Ипак, упорност се исплатила Александру Катаију. Били су то последњи тренуци првог полувремена када је вихорни везиста напао одбрану домаћих по средини, предриблао двојицу фудбалера и из пада, унутар казненог простора, успео да матира Чупића и одведе наш тим на миран петнаестоминутни одмор.

Ударац Канге из 51. минута наговестио је да црвено-бели упркос вођству не планирају да се повуку већ да ће и у наставку игре настојати да постигну још голова. Покушао је и Катаи две минуте касније са више од двадесет метара, али је Чупић парадом само улепшао ударац стрелца првог поготка. Предност је удвостручио Дијего Фалћинели у 60. минуту. Одлично су комбиновали по десном боку Гајић и Иванић, а луцидни везиста је сјајно центрирао на италијанског нападача који је главом рутински послао лопту у мрежу Арарата и још једном показао да има сјајан голгетерски инстинкт.

Могао је и Иванић да се упише у стрелце у 67. минуту. Бен га је упослио, отишао је везиста превише искоса са леве стране, али је покушао да изненади Чупића и уместо да центрира, гађао право у гол, међутим био је фокусиран чувар мреже домаћих и успео да одбрани. Када се на једној страни не искористи шанса, обично на другој дође казна. То је био случај у 72. минуту када је Фалћинели после феноменалног паса Катаија изашао пред Чупића, али га погодио у ногу, после чега је уследила контра из које су домаћи смањили резултат. Шутирао је Отубањо након што је истрчао двадесетак метара, али је Борјан одбранио, међутим, лопта се одбила право на ногу Лиме који је погодио небрањену мрежу.

Покушао је Катаи на експресан начин да одговори у 74. минуту, али је био превише искоса да погоди мрежу, што је Чупићу олакшало посао за интервенцију. И оштар пас Петровића после продора по десном боку из 85. минута завршио је у наручју голмана домаћих. Ипак, мирно су меч привели крају фудбалери Црвене звезде и остварили постављени циљ – пласман у Лигу Европе.

Извор: ФКЦЗ, званични сајт

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама