Fudbal Fudbal/Najava utakmica

Stanković pred Tiranu: Fokus na teren, ne očekujemo tenzije

Šef stručnog štaba Dejan Stanković pred utakmicu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona u Tirani, u utorak 25. avgusta od 20 časova protiv istoimene ekipe, održao je brifing u Medija centru stadiona “Rajko Mitć” gde je odgovarao na pitanja novinara.

Stanković je otriko koliko su crveno-beli upoznati sa ekipom Tirane.

– Imamo još dva dana i radimo na tome da se što bolje pripremo za meč u utorak. Upoznati smo sa njihovom igrom. Videli smo i u duelu protiv Dinama da igraju nizak blok, imaju organizovanu odbranu, igraju na polu-kontre i kontre. Dinamo je imao posed lopte, ali to je, po meni način na koji može doći do greške. Isuviše je to sterilno i nije donelo rezultat, iako kada pogledamo procente, posed lopte je bio na strani ekipe iz Tbilisija, ali gleda se krajnji rezultat. Mi nećemo nasesti na to, videćemo u kakvom će sastavu oni izaći, ima tu par mladih momaka. Ipak iskustvo znači mnogo u ovakvim utakmicama. Pričali smo prošli put o utakmici protiv Evrope gde su moji igrači hteli da završe meč za 15 minuta što nije bilo potrebe. Bitno je da se dobro uđe u meč, da imamo kontrolu, kao i da zavisi od nas, jer i kada ima problema ne treba pasti pod uticaj nervoze, straha ili nečeg sličnog. Ima sitnih detalja na kojima radimo – počeo je Stanković.

Naš šef stručnog štaba osvrnuo se i na reči njihovog trenera pred ovaj duel.

– Naravno da svaki trener treba da razmišlja o najvišim ciljevima kroz svoj tim. Ako su već prvaci svoje zemlje cilj i treba da bude ulazak u grupnu fazu Lige šampiona. Oni sebe nazivaju favoritom, mi to prihvatamo i to nije problem. Mi znamo naše kvalitete i znamo kako ćemo nastupati. Ja sam optimista i želim da uđem u grupnu fazu. Igramo 90 minuta i teren će pokazati ko je kakav.

Stanković ne krije da voli osećaj pozitivne treme koja ekipu drži na oprezu.

– Juče smo pričali o toj temi. Bilo je utakmica koje su biti ili ne biti u karijeri. Počev od klupskog, a naročito reprezentativnog. Kada si igrač onda je to lakše, ali to tek sada znam. Bitno je iskontrolisati euforiju i unutrašnje emocije. Pritiska, naravno treba da bude i ja ga obožavam. Treba da postoji pozitivna trema jer je to ono što drži na oprezu. Ako dođe do opuštanja, “šamar” sledi sigurno. Volim taj osećaj, drugačije je i komplikovanije spremiti se za meč kao trener, to svi znaju.

Utisak je da su prekidi slaba tačka albanskog šampiona, a Zvezda u svojim redovima ima sjajne skakače.

– Primer imamo iz finala Lige šampiona. Od pet golova čak četiri je došlo iz direktnih prekida i to je ono što i mi korektno radimo, a dosta važnosti i pažnje dajemo na prekide. Jedan od stvari koje dosta detaljno analiziramo su njihovi defanzivni prekidi tako da ćemo i tu potražiti našu šansu.

Nije želeo da troši reči kada je El Fardu Ben u pitanju i pohvalio je njegov odnos prema klubu.

– Što se Bena tiče svi znamo da je on veliki profesionalac. Imamo još dva dana da odlučimo ko će igrati. Poznavajući Bena i njegov mentalitet znam da je on neko ko ne odustaje tako lako. Iako bude malo problema, mislim da to njemu neće smetati. Ima visok prag bola, ima neverovatnu posvećenost timu i klubu, tako da nemam dilemu da li će Ben biti sto odsto spreman, a iako ne bude fizički, mentalno će biti spreman, jer on živi za ovakve utakmice, za Crvenu zvezdu, za rezultat i za ekipu. Na njega stvarno ne treba trošiti reči.

Stanković se osvrnuo na prethodni period i na meč sa Proleterom, kao i na to da će Rodić konkurisati za meč sa Tiranom.

– Igra se na svaka tri dana, ova poslednja nedelja je bila naročito naporna kako fizički tako i mentalno. U Novom Sadu je bilo i vruće, imali smo dobar otpor protivnika, ali na takvim mečevima dobijamo odgovore i rastemo kao ekipa. Ne može sve da bude med i mleko i da pobeđujemo sa dva, tri, četiri ili pet golova razlike, to ne bi bilo realno. Prvi sam svestan toga, nekada su bolje i lepše pobede od 1:0, kada izdržimo pritisak i u momentima kada to nije išlo onako kako smo zamislili, ostajemo kompaktni i zajedno kao celina. U drugom poluvremenu promenili smo ritam i dobili smo rezultat. To su neke utakmice kakve ja volim. Nekada smo nezadovoljniji sa nekim jakim rezultatom, jer nije ispoštovano sve što je dogovoreno, a ovako teža utakmica, kroz analizu mnogih, je slaba. Kada bi ušli malo dublje u meč, videli bismo koliko je bilo teško. Ne radimo 11 na nula trening, tu je i protivnik koji je motivisan i koji želi da namuči Zvezdu i mislim da je drugo poluvreme bilo pravo, stavili smo ih ispred njihovih 16 metara i pitali smo se samo mi. Bilo je pitanje momenta kada ćemo slomiti utakmicu. Rodić je spreman. Njegovi izlasci su moje taktičke stvari. Konkurisaće za tim kao i svi drugi.

Šef stručnog štaba ističe da ne očekuje tenziju, kao i da je ekipa spremna.

– Mi idemo da igramo fudbal. Sami klubovi nose svoju tenziju, ali ovo je sport, fudbal. Mi idemo da igramo i da se takmičimo kako bi doneli kući rezultat. Ne razmišljamo ni o čemu drugom, provokacija ima i kada su totalno druge utakmice, to svi znamo, tako da ne očekujem tenziju. Mislim da je teže smiriti ekipu i iskontrolisati im emocije, da ne izgore pred važnu utakmicu, naročito sada kada se igra jedna utakmica. Ona može da traje i 120 minuta, ne mora to da bude gotovo u 20, 50 minuta, to nije važno, cilj opravdava sredstvo. Svaka sledeća utakmica je najvažnija i mi moramo tako da razmišljamo. To mi onda ne menja razmišljanje da li će to biti specifična utakmica, ili nastavljamo kvalifikacije ili ne, to već samo po sebi nosi određenu težinu. Gledaću da sačuvam tu atmosferu takmičenja za prolaz u narednu rundu. Nije bitno ko je protivnik, mi imamo naš cilj. Vruće jeste, ali nećemo pasti pod to, imamo zajedno mnogo iskustva da to i iskontrolišemo.

Nije želeo Stanković da otriva sastav jer, kako kaže, najbitnija je dobra organizacija.

– Nisam se konsultovao ni sa kim, je r ne verujem da neko spolja može bolje da oseti čitav meč od nas koji smo u Zvezdi. Da bi mi neko dao savet mora da analizita i ekipu Tirane, uz dužno poštovanje mislim da je to naš “problem” i naša utakmica. Što se tiče postave, znam 95 odsto tima, još malo nam je ostalo da prelomimo, imamo još vremena da analiziramo i sitne detalje. Nije bitno da li su jedan ili dva zadnja vezna. Bitna je dobra organizacija i svi zajedno – to je moj moto – završio je trener Crvene zvezde.

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama