Фудбал Фудбал/Најава утакмица

Станковић пред Тирану: Фокус на терен, не очекујемо тензије

Шеф стручног штаба Дејан Станковић пред утакмицу другог кола квалификација за Лигу шампиона у Тирани, у уторак 25. августа од 20 часова против истоимене екипе, одржао је брифинг у Медија центру стадиона “Рајко Митћ” где је одговарао на питања новинара.

Станковић је отрико колико су црвено-бели упознати са екипом Тиране.

– Имамо још два дана и радимо на томе да се што боље припремо за меч у уторак. Упознати смо са њиховом игром. Видели смо и у дуелу против Динама да играју низак блок, имају организовану одбрану, играју на полу-контре и контре. Динамо је имао посед лопте, али то је, по мени начин на који може доћи до грешке. Исувише је то стерилно и није донело резултат, иако када погледамо проценте, посед лопте је био на страни екипе из Тбилисија, али гледа се крајњи резултат. Ми нећемо насести на то, видећемо у каквом ће саставу они изаћи, има ту пар младих момака. Ипак искуство значи много у оваквим утакмицама. Причали смо прошли пут о утакмици против Европе где су моји играчи хтели да заврше меч за 15 минута што није било потребе. Битно је да се добро уђе у меч, да имамо контролу, као и да зависи од нас, јер и када има проблема не треба пасти под утицај нервозе, страха или нечег сличног. Има ситних детаља на којима радимо – почео је Станковић.

Наш шеф стручног штаба осврнуо се и на речи њиховог тренера пред овај дуел.

– Наравно да сваки тренер треба да размишља о највишим циљевима кроз свој тим. Ако су већ прваци своје земље циљ и треба да буде улазак у групну фазу Лиге шампиона. Они себе називају фаворитом, ми то прихватамо и то није проблем. Ми знамо наше квалитете и знамо како ћемо наступати. Ја сам оптимиста и желим да уђем у групну фазу. Играмо 90 минута и терен ће показати ко је какав.

Станковић не крије да воли осећај позитивне треме која екипу држи на опрезу.

– Јуче смо причали о тој теми. Било је утакмица које су бити или не бити у каријери. Почев од клупског, а нарочито репрезентативног. Када си играч онда је то лакше, али то тек сада знам. Битно је исконтролисати еуфорију и унутрашње емоције. Притиска, наравно треба да буде и ја га обожавам. Треба да постоји позитивна трема јер је то оно што држи на опрезу. Ако дође до опуштања, “шамар” следи сигурно. Волим тај осећај, другачије је и компликованије спремити се за меч као тренер, то сви знају.

Утисак је да су прекиди слаба тачка албанског шампиона, а Звезда у својим редовима има сјајне скакаче.

– Пример имамо из финала Лиге шампиона. Од пет голова чак четири је дошло из директних прекида и то је оно што и ми коректно радимо, а доста важности и пажње дајемо на прекиде. Један од ствари које доста детаљно анализирамо су њихови дефанзивни прекиди тако да ћемо и ту потражити нашу шансу.

Није желео да троши речи када је Ел Фарду Бен у питању и похвалио је његов однос према клубу.

– Што се Бена тиче сви знамо да је он велики професионалац. Имамо још два дана да одлучимо ко ће играти. Познавајући Бена и његов менталитет знам да је он неко ко не одустаје тако лако. Иако буде мало проблема, мислим да то њему неће сметати. Има висок праг бола, има невероватну посвећеност тиму и клубу, тако да немам дилему да ли ће Бен бити сто одсто спреман, а иако не буде физички, ментално ће бити спреман, јер он живи за овакве утакмице, за Црвену звезду, за резултат и за екипу. На њега стварно не треба трошити речи.

Станковић се осврнуо на претходни период и на меч са Пролетером, као и на то да ће Родић конкурисати за меч са Тираном.

– Игра се на свака три дана, ова последња недеља је била нарочито напорна како физички тако и ментално. У Новом Саду је било и вруће, имали смо добар отпор противника, али на таквим мечевима добијамо одговоре и растемо као екипа. Не може све да буде мед и млеко и да побеђујемо са два, три, четири или пет голова разлике, то не би било реално. Први сам свестан тога, некада су боље и лепше победе од 1:0, када издржимо притисак и у моментима када то није ишло онако како смо замислили, остајемо компактни и заједно као целина. У другом полувремену променили смо ритам и добили смо резултат. То су неке утакмице какве ја волим. Некада смо незадовољнији са неким јаким резултатом, јер није испоштовано све што је договорено, а овако тежа утакмица, кроз анализу многих, је слаба. Када би ушли мало дубље у меч, видели бисмо колико је било тешко. Не радимо 11 на нула тренинг, ту је и противник који је мотивисан и који жели да намучи Звезду и мислим да је друго полувреме било право, ставили смо их испред њихових 16 метара и питали смо се само ми. Било је питање момента када ћемо сломити утакмицу. Родић је спреман. Његови изласци су моје тактичке ствари. Конкурисаће за тим као и сви други.

Шеф стручног штаба истиче да не очекује тензију, као и да је екипа спремна.

– Ми идемо да играмо фудбал. Сами клубови носе своју тензију, али ово је спорт, фудбал. Ми идемо да играмо и да се такмичимо како би донели кући резултат. Не размишљамо ни о чему другом, провокација има и када су тотално друге утакмице, то сви знамо, тако да не очекујем тензију. Мислим да је теже смирити екипу и исконтролисати им емоције, да не изгоре пред важну утакмицу, нарочито сада када се игра једна утакмица. Она може да траје и 120 минута, не мора то да буде готово у 20, 50 минута, то није важно, циљ оправдава средство. Свака следећа утакмица је најважнија и ми морамо тако да размишљамо. То ми онда не мења размишљање да ли ће то бити специфична утакмица, или настављамо квалификације или не, то већ само по себи носи одређену тежину. Гледаћу да сачувам ту атмосферу такмичења за пролаз у наредну рунду. Није битно ко је противник, ми имамо наш циљ. Вруће јесте, али нећемо пасти под то, имамо заједно много искуства да то и исконтролишемо.

Није желео Станковић да отрива састав јер, како каже, најбитнија је добра организација.

– Нисам се консултовао ни са ким, је р не верујем да неко споља може боље да осети читав меч од нас који смо у Звезди. Да би ми неко дао савет мора да анализита и екипу Тиране, уз дужно поштовање мислим да је то наш “проблем” и наша утакмица. Што се тиче поставе, знам 95 одсто тима, још мало нам је остало да преломимо, имамо још времена да анализирамо и ситне детаље. Није битно да ли су један или два задња везна. Битна је добра организација и сви заједно – то је мој мото – завршио је тренер Црвене звезде.

Извор: ФКЦЗ, званични сајт

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама