Fudbal Fudbal/Najava utakmica

Crvena zvezda – Olimpijakos, najava: Prvi susret crveno-belih u Evropi

Autor: CZBG, Pavković M. 

Pred nama je drugo kolo grupne faze Lige šampiona. Crvena zvezda na stadionu ”Rajko Mitić” dočekuje Olimpijakos. U ovaj meč beogradski crveno-beli ulaze nakon dva bolna poraza – na Alijanc areni (3-0) i na terenu večitog rivala (2-0), ali i pobeda u Superligi Srbije nad Voždovcem i Mačvom identičnim rezultatom (3-1). Olimpijakos, sa druge strane, na najveći srpski stadion dolazi posle remija sa Totenhemom na svom terenu (2-2) i pobeda u domaćem šampionatu. Motiva neće nedostajati ni jednima ni drugima. Zvezda da dobrom partijom i pobedom nađe izlaz iz serije loših igara i krize u koju je zapala, a Olimpijakos da trijumfom kruniše dobre igre u poslednje vreme i upiše nove bodove u elitnom klupskom takmičenju.

Upoznajmo se, za početak, sa istorijom narednog rivala Crvene zvezde. Olimpijakos je osnovan 1925. godine u Pireju. Ime je klub dobio na predlog Notisa Kamperosa, jednog od osnivača, koji je želeo da klupsko ime ”Olimpijakos” bude simbol moći, atleticizma, karaktera i mentaliteta grčkog naroda i Olimpizma. Doneta je odluka da boja kluba bude crveno-bela. Crvena kao simbol želje za pobedom i bela kao čistog i fer rivalstva. Odmah po osnivanju klub je počeo da beleži uspehe u domaćim okvirima. Period od 1950. do 1960. predstavlja prvo zlatno doba Olimpijakosa. U tom razdoblju su grčki crveno-beli nanizali čak sedam titula prvaka države i, budući da je tada osvojena i deseta titula, klub iz Pireja prišio je na svoj grb prvu zvezdicu. Debi na evropskoj sceni Olimpijakos beleži 1959. protiv Milana, iako je godinu dana ranije trebao da igra protiv Bešiktaša u Kupu evropskih šampiona, ali do tog susreta nije došlo iz političkih razloga i tada zaoštrenih grčko-turskih odnosa. Samo godinu dana kasnije klub beleži pobedu protiv Santosa predvođenog Peleom. Bilo je to vreme kada je Olimpijakos rastao u svakom pogledu. Pod palicom mađarskog trenera Martona Bukovija Olimpijakos je postavio rekord koji će dugo ostati netaknut – 11 uzastopnih pobeda u šampionatu Grčke.Uprkos diktaturi krajem 1960-ih i početkom 1970-ih godina, poznatijoj kao Grčka vojna hunta, klub uspeva da na grb doda i drugu zvezdicu, kao simbol za 20 osvojenih titula. Krajem 1970-ih godina grčki brodovlasnici preuzimaju Olimpijakos, koji osvaja prva četiri profesionalna prvenstva Grčke. Za to vreme vezana je i tragedija koja se dogodila 1981. u susretu sa AEK-om. Tragedija koja će Olimpijakosu postati deo klupskog DNK i čega će se klub i navijači grčkog velikana uvek sećati. U utakmici za titulu šampiona Olimpijakos je savladao AEK 3-0. Navijači crveno-belih, u želji da proslave veliku pobedu, masovno su se uputili prema kapijama Karaiskasis stadiona, koje se nisu otvorile. U toj gužvi živote je izgubilo 20 navijača kluba iz Pireja i jedan navijač AEK-a.

Novo zlatno doba Olimpijakosa počinje 1993. kada klub preuzima grčki biznimen Sokratis Kokalis, koji će crveno-bele voditi sve do 2010. godine. U Kokalisovoj eri Olimpijakos je osvojio čak 12 titula šampiona Grčke i pozicionirao se na fudbalskoj mapi Evrope kao redovan učesnik takmičenja pod okriljem UEFA. Kokalis 2010. godine vođstvo nad klubom prepušta Evangelosu Marinakisu. Ekonomska kriza u kojoj se Grčka našla uzrokovala je da Olimpijakos više nije mogao da dovodi zvučna imena iz Kokalisovog vremena, poput Rivalda recimo. Međutim, uprkos tome klub nastavlja sa dobrim rezultatima, pa tako na grb dodaje i četvrtu zvezdicu, osvojivši 40. titulu prvaka Grčke.

Zvezda – Olimpijakos, 10. maja u Beogradu
Foto: mojkontakt.com

Zanimljivo je da Crvena zvezda i Olimpijakos nikada nisu odigrali takmičarski meč. Atinski i beogradski crveno-beli sastali su se nekoliko puta u prijateljskim utakmicama. Počelo je 1994. u prvom meču Crvene zvezde posle sankcija, kada je šampion Evrope iz 1991. godine savladao Grke 4-1. Golovi Zvezde delo su Ramba Petkovića, Darka Kovačevića i Marka Perovića. Na novi susret čekalo se do 2007. godine. Dres Olimpijakosa je tada nosio Darko Kovačević. Crvena zvezda je povela golom Nenada Milijaša, ali je Olimpijakos preokrenuo rezultat golovima Nunjeza i Lua Lue. Najtrofejniji grčki klub ostvario je pobedu i u prijateljskoj utakmici 2012. godine (2-1), da bi četiri godine kasnije srpski i grčki velikan remizirali na Marakani rezultatom 2-2.

Ako je verovati tradiciji. Zvezda ima više nego dobre šanse da ostvari pobedu u sredu, budući da protiv grčkih kluba u Evropi crveno-beli imaju solidan broj pobeda. Izuzeci su svakako poraz od Panatenaikosa u polufinalu Kupa evropskih šampiona, koji zauzima mitsko mesto u istoriji Crvene zvezde, kao i poraz od Arisa u grupi UEFA kupa 2007. godine. Poslednju pobedu nad grčkim klubovima Crvena zvezda je ostvarila u sezoni 1991/92. savladavši Panatenaikos u Sofiji rezultatom 1-0. Olimpijakos protiv srpskih klubova ima polovičan učinak. Grčki crveno-beli su savladali Partizan 2017. godine u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona, ali su od Rada poraženi (2-1) u sezoni 1989/90. u prvom kolu kvalifikacija za UEFA kup.

Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je 2204289-1024x682.jpg
Foto: www.olympiacos.org

Tim portugalskog stručnjaka Pedra Martinsa ove sezone ostvaruje odlične rezultate. Na 11 utakmica Olimpijakos je zabeležio osam pobeda i tri remija. Na raspolaganju Martins ima iskusnu legiju stranaca. Ekipa je predvođena Francuzom Valbuenom. U odbrani dominira Ruben Semedo, a u manevru se Martins oslanja na Giljermea, Danijela Podensea, te Sudanija, bivšeg fudbalera zagrebačkog Dinama. U špicu napada dominira El Arabi. Crvena zvezda se, sa druge strane, nalazi u igračkoj krizi. Posle poraza na Alijanc areni, a naročito na bunjištu večitog rivala, atmosfera se u klubu iz Ljutice Bogdana znatno pogoršala. Nije toliko stvar u samim porazima, koliko u načinu na koji su te utakmice izgubljene i reakciji stručnog štaba nakon toga. Ruku na srce, lošoj atmosferi i nezadovoljstvu navijača doprinelo je i rukovodstvo kluba sa famoznim cenama ulaznica u Ligi šampiona skupljim od onih za utakmice u Londonu i Minhenu. Sigurno je da će biti potrebno vreme da Zvezdini fudbaleri pronađu pravu formu. Jedno je sigurno, Vladan Milojević ima kvalitetne fudbalere u svom sastavu. Na njemu je da, sa svojim stručnim štabom, pronađe svojim igračima prave uloge, te da Zvezda na terenu izgleda onako kako to od nje očekuju navijači.

*izvor: 
https://www.olympiacos.org
https://www.uefa.com/uefachampionsleague
http://outsideoftheboot.com

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama