Фудбал Фудбал/Најава утакмица

Црвена звезда – Олимпијакос, најава: Први сусрет црвено-белих у Европи

Аутор: ЦЗБГ, Павковић М. 

Пред нама је друго коло групне фазе Лиге шампиона. Црвена звезда на стадиону ”Рајко Митић” дочекује Олимпијакос. У овај меч београдски црвено-бели улазе након два болна пораза – на Алијанц арени (3-0) и на терену вечитог ривала (2-0), али и победа у Суперлиги Србије над Вождовцем и Мачвом идентичним резултатом (3-1). Олимпијакос, са друге стране, на највећи српски стадион долази после ремија са Тотенхемом на свом терену (2-2) и победа у домаћем шампионату. Мотива неће недостајати ни једнима ни другима. Звезда да добром партијом и победом нађе излаз из серије лоших игара и кризе у коју је запала, а Олимпијакос да тријумфом крунише добре игре у последње време и упише нове бодове у елитном клупском такмичењу.

Упознајмо се, за почетак, са историјом наредног ривала Црвене звезде. Олимпијакос је основан 1925. године у Пиреју. Име је клуб добио на предлог Нотиса Кампероса, једног од оснивача, који је желео да клупско име ”Олимпијакос” буде симбол моћи, атлетицизма, карактера и менталитета грчког народа и Олимпизма. Донета је одлука да боја клуба буде црвено-бела. Црвена као симбол жеље за победом и бела као чистог и фер ривалства. Одмах по оснивању клуб је почео да бележи успехе у домаћим оквирима. Период од 1950. до 1960. представља прво златно доба Олимпијакоса. У том раздобљу су грчки црвено-бели нанизали чак седам титула првака државе и, будући да је тада освојена и десета титула, клуб из Пиреја пришио је на свој грб прву звездицу. Деби на европској сцени Олимпијакос бележи 1959. против Милана, иако је годину дана раније требао да игра против Бешикташа у Купу европских шампиона, али до тог сусрета није дошло из политичких разлога и тада заоштрених грчко-турских односа. Само годину дана касније клуб бележи победу против Сантоса предвођеног Пелеом. Било је то време када је Олимпијакос растао у сваком погледу. Под палицом мађарског тренера Мартона Буковија Олимпијакос је поставио рекорд који ће дуго остати нетакнут – 11 узастопних победа у шампионату Грчке.Упркос диктатури крајем 1960-их и почетком 1970-их година, познатијој као Грчка војна хунта, клуб успева да на грб дода и другу звездицу, као симбол за 20 освојених титула. Крајем 1970-их година грчки бродовласници преузимају Олимпијакос, који осваја прва четири професионална првенства Грчке. За то време везана је и трагедија која се догодила 1981. у сусрету са АЕК-ом. Трагедија која ће Олимпијакосу постати део клупског ДНК и чега ће се клуб и навијачи грчког великана увек сећати. У утакмици за титулу шампиона Олимпијакос је савладао АЕК 3-0. Навијачи црвено-белих, у жељи да прославе велику победу, масовно су се упутили према капијама Караискасис стадиона, које се нису отвориле. У тој гужви животе је изгубило 20 навијача клуба из Пиреја и један навијач АЕК-а.

Ново златно доба Олимпијакоса почиње 1993. када клуб преузима грчки бизнимен Сократис Кокалис, који ће црвено-беле водити све до 2010. године. У Кокалисовој ери Олимпијакос је освојио чак 12 титула шампиона Грчке и позиционирао се на фудбалској мапи Европе као редован учесник такмичења под окриљем УЕФА. Кокалис 2010. године вођство над клубом препушта Евангелосу Маринакису. Економска криза у којој се Грчка нашла узроковала је да Олимпијакос више није могао да доводи звучна имена из Кокалисовог времена, попут Ривалда рецимо. Међутим, упркос томе клуб наставља са добрим резултатима, па тако на грб додаје и четврту звездицу, освојивши 40. титулу првака Грчке.

Zvezda – Olimpijakos, 10. maja u Beogradu
Фото: mojkontakt.com

Занимљиво је да Црвена звезда и Олимпијакос никада нису одиграли такмичарски меч. Атински и београдски црвено-бели састали су се неколико пута у пријатељским утакмицама. Почело је 1994. у првом мечу Црвене звезде после санкција, када је шампион Европе из 1991. године савладао Грке 4-1. Голови Звезде дело су Рамба Петковића, Дарка Ковачевића и Марка Перовића. На нови сусрет чекало се до 2007. године. Дрес Олимпијакоса је тада носио Дарко Ковачевић. Црвена звезда је повела голом Ненада Милијаша, али је Олимпијакос преокренуо резултат головима Нуњеза и Луа Луе. Најтрофејнији грчки клуб остварио је победу и у пријатељској утакмици 2012. године (2-1), да би четири године касније српски и грчки великан ремизирали на Маракани резултатом 2-2.

Ако је веровати традицији. Звезда има више него добре шансе да оствари победу у среду, будући да против грчких клуба у Европи црвено-бели имају солидан број победа. Изузеци су свакако пораз од Панатенаикоса у полуфиналу Купа европских шампиона, који заузима митско место у историји Црвене звезде, као и пораз од Ариса у групи УЕФА купа 2007. године. Последњу победу над грчким клубовима Црвена звезда је остварила у сезони 1991/92. савладавши Панатенаикос у Софији резултатом 1-0. Олимпијакос против српских клубова има половичан учинак. Грчки црвено-бели су савладали Партизан 2017. године у оквиру квалификација за Лигу шампиона, али су од Рада поражени (2-1) у сезони 1989/90. у првом колу квалификација за УЕФА куп.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 2204289-1024x682.jpg
Фото: www.olympiacos.org

Тим португалског стручњака Педра Мартинса ове сезоне остварује одличне резултате. На 11 утакмица Олимпијакос је забележио осам победа и три ремија. На располагању Мартинс има искусну легију странаца. Екипа је предвођена Французом Валбуеном. У одбрани доминира Рубен Семедо, а у маневру се Мартинс ослања на Гиљермеа, Данијела Поденсеа, те Суданија, бившег фудбалера загребачког Динама. У шпицу напада доминира Ел Араби. Црвена звезда се, са друге стране, налази у играчкој кризи. После пораза на Алијанц арени, а нарочито на буњишту вечитог ривала, атмосфера се у клубу из Љутице Богдана знатно погоршала. Није толико ствар у самим поразима, колико у начину на који су те утакмице изгубљене и реакцији стручног штаба након тога. Руку на срце, лошој атмосфери и незадовољству навијача допринело је и руководство клуба са фамозним ценама улазница у Лиги шампиона скупљим од оних за утакмице у Лондону и Минхену. Сигурно је да ће бити потребно време да Звездини фудбалери пронађу праву форму. Једно је сигурно, Владан Милојевић има квалитетне фудбалере у свом саставу. На њему је да, са својим стручним штабом, пронађе својим играчима праве улоге, те да Звезда на терену изгледа онако како то од ње очекују навијачи.

*извор: 
https://www.olympiacos.org
https://www.uefa.com/uefachampionsleague
http://outsideoftheboot.com

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама