Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Crvena zvezda – Helsinki 2:0 (1:0)

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Helsinki rezultatom 2:0 (1:0) u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Stadion: „Rajko Mitić“
Gledalaca: 36.289
Sudija: Pavel Gil (Poljska)
Strelci: Boaći u 27’ i Pavkov u 90′.

Crvena zvezda: Borjan, Stojković, Milunović, Babić, Rodić, Jovičić, Jovančić, Ivanić (od 63′ Jevtović), Ben (od 85′ Vukanović), Marin, Boaći (od 72′ Pavkov).
Rezerve: Popović, Žander, Degenek, Pankov, Jevtović, Vukanović, Pavkov.

Helsinki: Rudakov, Toivomaki, Rafinja, Obilor, Mensah (od 90′ Vairinen), Dalstrom, Para Sinistera, Kairinen, Alho, Tarasov (od 81′ Benisan), Riski.
Klupa: Usitalo, O’Šonesi, Vertainen, Vairinen, Kusaivi Benisan, Vananen, Zeneli.

Šef Vladan Milojević odlučio je da prvi čin borbe za treće kolo počnu: Borjan, Stojković, Milunović, Babić, Rodić, Jovičić, Ivanić, Marin, Jovančić, Ben i Boaći.

Jedna promena u odnosu na dvomeč sa Suduvom bila je Filip Stojković umesto Marka Gobeljića na desnom beku.

I taktičko iznenađenje servirano finskom prvaku u vidu Ivanića po desnom krilu dalo je rezultat. Od početka su naši momci napadali i napadali, i skoro na isteku pola sata krunisali inicijativu.

Do tada je viđeno nekoliko dobrih pokušaja, kao i najbolja šansa u 24. minutu!

Krenimo redom…

Prvi udarac uputili smo već u drugom minutu. Ivanić je, pomenuto neočekivano za rivala bio na desnoj strani, odakle je dodao do Jovančića čiji je šut zaustavio golman Rudakov.

Već tada je bilo jasno koliko je šampion Srbije bio motivisan i željan prednosti pred oko 30.000 navijača.

U uvodnim trenucima glavnu ulogu preuzeo je Dušan Jovančić. Svuda ga je bilo, trčao je, šutirao, činio sve da donese dobro ekipi.

Drugi njegov pokušaj bio je izblokiran, dok je udarac Jovičića sa više od 20 metara otišao pored stative. U petom minutu je malo nedostajalo da sve prisutni Jovančić centaršut sa levog krila skrene u mrežu.

Igrali smo najčešće u formaciji 4-1-4-1, ali šef Milojević u skladu sa modernim tendencijama insistira na transformacijama prema potrebi.

Jovičić je bio taj zadnji vezni, skroz desno Ivanić, odmah do njega u ofanzivi Marin, zatim više ulevo Jovančić, a do njega odmah Ben na levom krilu.

Gosti iz Helsinkija bili su najpre orjentisani na defanzivu, ali su u 15. minutu zatresli mrežu. Ipak, sudija Pavel Gil opravdano je poništio pogodak zbog ofsajda u kome se nalazio Riku Riski.

Najbolja prilika pre vođstva Zvezde viđena je sredinom prvog poluvremena. Krenula je kontra posle prekida, Marin je sjajno proigrao Ivanića na desnoj strani odakle je naša “osmica” htela da prebaci Rudakova, ali je golman Helsinkija skrenuo loptu.

Konačno – gol u 27. minutu! Ivanić je idealno centrirao sa desnog krila, a Boaći glavom prosledio loptu u mrežu za 1:0!

Usledio je prilično mirniji period igre posle vođstva i uoči same završnice prvog poluvremena. Do poluvremena još tri pokušaja naših momaka…

Jovičić je sa distance razbio monotoniju, Marin iz slobodnjaka sa 27-28 metara naterao Rudakova na novu intervenciju, a Ivanić iskosa da desne strane poslao loptu malo pored dalje stative.

Prvu opasnost u nastavku igre videli smo u 48. minutu, dobar pokušaj Rodića zaustavio je golman Rudakov.

U 51. minutu izuzetan opasan napad imala je gostujuća ekipa, moglo je vrlo problematično da bude po Borjana da Rodić nije skrenuo centaršut Riskija u korner. Na drugoj strani još jednom je Marko Marin demonstrirao kakav je majstor fudbala. Naš kapiten je po levoj strani čekao pravi trenutak i uposlio Ivanića čiji je šut završio u naručju golmana Helsinkija.

Prva izmena na utakmici u 63. minutu, kada je Ivanića zamenio Jevtović. Samim tim došlo je i do pomeranja u našoj formaciji, Ben je otišao desno, na mesto na kome je bio Ivanić, dok je Jevtović igrao po levom boku.

U 73. minutu sa tribina su se čuli dobro poznati stihovi:”Hej, Pavkov, skoči daj gol glavom”, jer je tada visoki napadač na terenu zamenio Boaćija.

Pet minuta pre kraja regularnog dela meča Vladan Milojević izvršio je i treću izmenu. Bena je zamenio Vukanović i time je Jevtović otišao na desnu stranu. Upravo je Jevtović imao izglednu priliku u 86. minutu, izmamio je uzdahe sa tribina, ali lopta je otišla pored gola.

U 90. minutu stadion je podigao na noge i postavio konačan rezultat sjajnim udarcem Milan Pavkov! Marin je centrirao sa desne strane, a grešku odbrane Helsinkija kaznio je Pavkov sa 6-7 metara.

Lepa prednost za izabranike Vladana Milojevića, koji za sedam dana putuju na revanš u Helsinki.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama