Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Zvezda prošla, sledi Helsinki

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su ekipu Suduve rezultatom 2:1 i plasirali su se u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Meč je odlučen već posle pola sata igre zahvaljujući pogocima Boaćija i Marina.

Stadion: „Rajko Mitić“
Gledalaca: 23.751
Sudija: Adam Farkaš (Mađarska)
Strelci: Boaći u 4’ i Marin u 28’ za Crvenu zvezdu, a Topčagić u 90’ za Suduvu.

Crvena zvezda: Borjan, Gobeljić, Milunović, Babić, Rodić, Jovičić, Jovančić, Ben, Marin (88’ Pavkov), Ivanić (82’Vukanović), Boaći (61’ Stojković).
Rezerve: Popović, Vulić, Pavkov, Simić, Stojković, Jevtović, Vukanović.

Suduva: Kardum, Gotal(51’Tadić), Kerla, Švrljuga, Živanović, Slavickas (62’ Hladik), Čađenović, Golubickas, Verbickas (76’ Rikets), Topčagić, Jankauskas.
Rezerve: Plukas, Leimonas, Matulevičius, Hladik, Veževičius, Tadić, Rikets.

Posle nepuna dva meseca pauze Marakana je ponovo otvorila kapije za oko 20 hiljada navijača koliko ih se okupilo da isprati premijerni meč izabranika Vladana Milojevića u novoj sezoni. Umivena zapadna tribina sa novim VIP sektorom i nova travnata podloga prve su novine koje su Zvezdaši mogli da primete na stadionu „Rajko Mitić“.

Trener najtrofejnijeg srpskog kluba na teren je poslao identičan sastava onome koji je ekipi Suduve suprotstavio sedam dana ranije u Marijanpolju i sa istom namerom da već na startu susreta dođe do pogotka. U toj nameri Crvena zvezda je za razliku od prvog duela uspela već u četvrtom minutu preko na današnjoj utakmici veoma raspoloženog Boaćija. Snažni napadač najavio je povratak u prepoznatljivu formu golom iz veoma teške pozicije na fenomenalnu asistenciju Bena. Golman gostiju Kardum bio je nemoćan.

Rano primljen gol međutim nije promenio ništa u igri litvanskog tima čije je opredeljenje i dalje prvenstveno počivalo na odbrani svog gola. I takav čvrst defanzivni blok Suduve ipak je do poluvremena još jednom poklekao pred naletima crveno-belih. Ovoga puta sjajnu akciju za Marina iskreirali su Ben i Boaći a Zvezdin kapiten rutinski je pogodio mrežu. Igrao se 28. minut. Mogli su fudbaleri Crvene zvezde i do tri gola prednosti u prvom poluvremenu ali u šansi koja je pomalo ličila na ponovljeni snimak iz četvrtog minuta, udarac Boaćija završio je na stativi.

Bez obzira na to što je litvanski šampion u takmičarskom ritmu i što u svom sastavu ima nekolicinu veoma iskusnih fudbalera, Crvena zvezda je potvrdila već u prvom poluvremenu da je kvalitetniji sastav.
Drugo poluvreme otvoreno je ponovnom šansom Ričmonda Boaćija u 48. minutu koji je zamalo bio neprecizan.

Mogao je Marko Gobeljić neopreznim startom pola sata pre kraja da ozbiljno da zakomplikuje već upisanu sigurnu pobedu svog tima. Zbog veoma oštrog starta nad Slavickasem desni bek Crvene zvezde zaradio je isključenje. Primoran je bio da reaguje Vladan Milojević izmenom, pa je umesto Boaćija na teren poslao Filipa Stojkovića.

Iako brojčano slabiji crveno-beli su ti koji su nastavili da stvaraju prilike. Marin i Ivanić su odlično kombinovali po levoj strani u 68. minutu, međutim golman Suduve izašao je kao pobednik iz duela jedan na jedan sa Zvezdinom „osmicom“.

Gnev navijača i zvižduke na najvećem srpskom stadionu mađarski arbitar Farkaš zaslužio je u 77. minutu kada duel Filipa Stojkovića koji se odlično ubacio iz drugog plana i jednog defanzivca Suduve nije okarakterisao kao najstrožu kaznu. Nije se Mađar oglasio istim povodom i u samom finišu utakmice kada je Ben oboren u kaznenom prostoru Suduve. Zbog protesta i neslaganja sa takvom odlukom, žuti karton zaradio je i trener Crvene zvezde Vladan Milojević.

Nemoćna je bila litvanska ekipa i da sa igračem više u polju ozbiljnije pripreti Borjanu. Gosti, izuzimajući pokušaj Riketsa pet minuta pre kraja, za 90 minuta gotovo da nisu uspeli da stvore ozbiljniju priliku, sve do duboke nadoknade kada su posle jedne loše reakcije Zvezdine odbrane uspeli da postignu utešni pogodak preko Topčagića.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama