Blog Fudbal CZBG

Raspad SFRJ: Da li je Zvezda najveći gubitnik?

“Danas je Dan Republike…”

Ovim rečima počinje pecma legendarnog sarajevskog benda “Zabranjeno pušenje”. pesma koju danas mnogi pevaju i sećaju se nekih (po njima) lepših vremena, ali i koju mnogi proklinju jer smatraju da SFRJ nije nikada ni trebala da postoji.

Ipak, da se ne bi vezivali za politiku, jer političkim prepucavanjima nikad kraja, a uzgred i nismo politički portal, okrenućemo se onome što nam je zajedničko – Crvenoj zvezdi.

Oni mlađi, koji nisu doživeli ili su pak bili mala deca kada je Zvezda bila prvak Evrope i sveta, danas se diče tom činjenicom, a oni stariji se sa setom sećaju tih vremena kada je Zvezda harala evropom i redom pobeđivala Reala, Bajerna i ostale velikane evropskog fudbal. Međutim, i kod jednih i kod drugih (većinom) vlada antipatija prema ondašnjoj država i ligi u kojoj su učestvovali, pored naše Zvezde, Partizan, Hajduk, Dinamo, Sarajevo, Željezničar, Osijek, Velež, Rijeka, Olimpija, Vardar itd. na mogući pomen o osnivanju neke nove Regionalne lige, većini navijača se diže kosa na glavi. Mali je je broj onih, ili su barem manje zastupljeni u javnom menju, koji bi ponovno voleli da vide jedno takvo takmičenje i susrete velike četvorke i ostalih klubova. Razlog za tako nešto je skoro uvek isti – ne želimo sa “njima” više ništa zajedničko…ili, Zvezda Srbija, nikad Jugoslavija.

Međutim, danas bi želeli da se prisetimo izjava legende jugoslovenskog (koliko god to nekome neodgovaralo) i srpskog fudbala, nekoga u koga su se i najvatreniji kleli i pevali pesmu da su njegova vojska – Dragana Džajića. Zašto baš popularnog i legendarnog Džaje? Pa, iz prostog razloga zato što je baš on svojevremeno govorio nešto što je kontradiktorno nekim navijačkim stavovima današnjice.

Naime, Dragan Džajić je svojevremeno za AFP rekao sledeće:

“Fudbaleri nisu imali ideju da će se država raspasti. Kada su počeli užasi, ekipa koju smo gradili pet godina kao da se rasformirala preko noći. A Zvezda nikada nije imala problem da dovede Hrvata ili muslimana. Želeli smo samo najbolje u našim redovima.”

Posle toga je dodao:

“Ostali smo na toj jedinoj tituli. Tvrdim, Crvena zvezda je najviše izgubila raspadom Jugoslavije.”

Ipak, kao što smo već gore napisali, danas se mnogi ježe i snebivaju kada se pomene bivša država, iako u svojim pesmama prizivaju da se “vrate dani, slavni dani naše prošlosti”. Sigurni smo da će i na ovaj tekst mnogi skočiti i proglasiti nas zagovornicima jugoslovenstva, neprijateljima srpstva itd. Ali mi želimo da postavimo jedno pitanje: Da li je Dragan Džajić, legenda Crvene zvezde, njena treća zvezda, bio u pravu kada je rekao da je Zvezda, naša Crvena zvezda, najviše izgubila raspadom Jugoslavije?

Ako jeste, onda sigurno imamo za čim da žalimo koliko god to nekima bilo teško za izgovoriti (probajte malo ohladiti glave i staviti politiku za trenutak po strani). Ipak je Zvezda postala najveći gubitnik raspadom zemlje koje se danas mnogi ne žele setiti.

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama