Блог Фудбал ЦЗБГ

Распад СФРЈ: Да ли је Звезда највећи губитник?

“Данас је Дан Републике…”

Овим речима почиње пецма легендарног сарајевског бенда “Забрањено пушење”. песма коју данас многи певају и сећају се неких (по њима) лепших времена, али и коју многи проклињу јер сматрају да СФРЈ није никада ни требала да постоји.

Ипак, да се не би везивали за политику, јер политичким препуцавањима никад краја, а узгред и нисмо политички портал, окренућемо се ономе што нам је заједничко – Црвеној звезди.

Они млађи, који нису доживели или су пак били мала деца када је Звезда била првак Европе и света, данас се диче том чињеницом, а они старији се са сетом сећају тих времена када је Звезда харала европом и редом побеђивала Реала, Бајерна и остале великане европског фудбал. Међутим, и код једних и код других (већином) влада антипатија према ондашњој држава и лиги у којој су учествовали, поред наше Звезде, Партизан, Хајдук, Динамо, Сарајево, Жељезничар, Осијек, Вележ, Ријека, Олимпија, Вардар итд. на могући помен о оснивању неке нове Регионалне лиге, већини навијача се диже коса на глави. Мали је је број оних, или су барем мање заступљени у јавном мењу, који би поновно волели да виде једно такво такмичење и сусрете велике четворке и осталих клубова. Разлог за тако нешто је скоро увек исти – не желимо са “њима” више ништа заједничко…или, Звезда Србија, никад Југославија.

Међутим, данас би желели да се присетимо изјава легенде југословенског (колико год то некоме неодговарало) и српског фудбала, некога у кога су се и најватренији клели и певали песму да су његова војска – Драгана Џајића. Зашто баш популарног и легендарног Џаје? Па, из простог разлога зато што је баш он својевремено говорио нешто што је контрадикторно неким навијачким ставовима данашњице.

Наиме, Драган Џајић је својевремено за АФП рекао следеће:

“Фудбалери нису имали идеју да ће се држава распасти. Када су почели ужаси, екипа коју смо градили пет година као да се расформирала преко ноћи. А Звезда никада није имала проблем да доведе Хрвата или муслимана. Желели смо само најбоље у нашим редовима.”

После тога је додао:

“Остали смо на тој јединој титули. Тврдим, Црвена звезда је највише изгубила распадом Југославије.”

Ипак, као што смо већ горе написали, данас се многи јеже и снебивају када се помене бивша држава, иако у својим песмама призивају да се “врате дани, славни дани наше прошлости”. Сигурни смо да ће и на овај текст многи скочити и прогласити нас заговорницима југословенства, непријатељима српства итд. Али ми желимо да поставимо једно питање: Да ли је Драган Џајић, легенда Црвене звезде, њена трећа звезда, био у праву када је рекао да је Звезда, наша Црвена звезда, највише изгубила распадом Југославије?

Ако јесте, онда сигурно имамо за чим да жалимо колико год то некима било тешко за изговорити (пробајте мало охладити главе и ставити политику за тренутак по страни). Ипак је Звезда постала највећи губитник распадом земље које се данас многи не желе сетити.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама