Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе

CZBG predstavljanje – Džo Ragland

Autor: CZBG, Pavković M. Foto: euroleague.net

Drugu sezonu za redom KK Crvena zvezda rešenje na poziciji kreatora igre nalazi u Kubanju. Crveno-beli dres će tako, posle Tejlora Ročestija prošle sezone, obući američki plejmejker Džo Ragland (182 cm, 80 kg). Ragland je sedmo pojačanje kluba sa Malog Kalemegdana u ovom prelaznom roku, posle Bilija Bejrona, Majka Cirbesa, Majkla Odžoa, Dušana Ristića, Muhameda Fajea, te Stratosa Perperoglua. Ugovor sa novim igračem Crvena zvezda zaključila je na jednu sezonu uz mogućnost produžetka saradnje.

Džo Ragland rođen je 28. novembra 1989. godine u West Springfield, saveznoj državi Massachusetts u SAD, gradu poznatom kao West Side kao aluzija na činjenicu da se nalazi sa zapadnoj strani  Connecticut reke od grada Springfield. Ragland je košarku počeo da igra u srednjoj školi u svom rodnom gradu, pre nego što je zaigrao za North Plate u NJCAA (juniorska koledž asocijacija sportista). Nakon odličnih partija (imenovan u prvi tim lige), stipendiju mu daje Wichita State, pa poslednje dve godine koledž košarke Ragland provodi igrajući za popularne Shockerse. Reč je o koledžu koji je izbacio sijaset NBA igrača, od kojih na ovom mestu treba pomenuti Dejva Stalvorta, zatim Antoana Kara, te Klifa Levingstona. Zanimljivo je da je Ragland procentualno najbolji trojkaš koledža ikada sa procentom od 50.4% pogođenih trojki.

Резултат слика за Joe Ragland

Ragland se nakon koledža oprobao u NBA letnjoj ligi. Tu je zabeležio pet nastupa za tada neporažene Voriorse, ali mu ni to nije pomoglo da pronađe NBA angažman. Budući da nije izabran na NBA draftu svoju košarkašku sreću potražio je u Evropi. Prvi profesionalni ugovor zaključio je 2012. sa ekipom UCAM Mursije. U ACB ligi je na 26 utakmica beležio u proseku 11.3 poena, uz 2.2 skoka i 2.4 asistencije. Dve godine kasnije Ragland se oprobao i u Evroligi u dresu Olimpije iz Milana. U najkvalitetnijem evropskom takmičenju u dresu milanskog evroligaša na 24 utakmice postigao je prosečno 7.2 poena, uz 1.6 uhvaćenih lopti i 2.9 asisntecija. Svoju evroligašku odiseju nastavio je i u dresu turske Karšijake, gde je na svega sedam utakmica zabeležio 11.9 poena, tri skoka, te 3.1 uspešno dodavanje. Poslednju sezonu proveo je u ekipi Lokomotive iz Kubanja, koju je sa klupe predvodio Saša Obradović. Tu je u Evrokupu na 18 utakmica postigao sledeće rezultate: 11.7 poena u proseku, kao i 2.2 skoka i 3.7 asistencija.

Ono što košarkaške sladokusce i navijače crveno-belih najviše zanima jeste šta možemo očekivati od Džoa u dresu Crvene zvezde. Pre svega, treba istaći da je Ragland u Evropi uglavnom korišćen kao poenter. U tom kontekstu je bitno pomenuti da ima odličan šut za tri poena iz driblinga. Generalno Raglanda odlikuju solidni procenti šuta za tri poena. Sledeća bitna stvar u njegovoj igri jeste što odlično koristi blok u piku. Često ume da spusti loptu, da odigra pas ka centru. Njegov košarkaški put bi se donekle mogao uporediti sa stazom kojom je koračao Markus Vilijams. Istini za volju, Ragland nije baš toliki kreativac kao Markus, ali je nešto bolji poenter od Zvezdinog bivšeg pleja. Ono što takođe zapada za oko jeste da Ragland u Crvenu zvezdu dolazi iz slične sezone kao Vilijams. U dresu ruskog tima se nije preterano naigrao. Kako će se uklopiti u sistem Milana Tomića, ostaje da se vidi.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама