Фудбал Фудбал/Вести

Veterani Zvezde gostovali u Hercegovini

Izvor: FK Crvena zvezda

Veterani FK Crvena zvezda gostovali su u hercegovačkom gradu Nevesinju 06. avgusta i protiv veterana FK Velež izvojevali ubedljivu pobedu rezultatom 3:1 (2:0).

Opština Nevesinje se nalazi na jugoistoku Republike Srpske, u istočnoj Hercegovini, udaljena od Mostara 35 kilometara, a od Sarajeva 110. Nevesinje – istorijsko mesto, burne i bogate istorije, po predanju je dobilo ime po latinskim rečima neue signe – snežna pustinja.

Ovo gostovanje veterana imalo je sasvim drugačiji karakter od ostalih. Crvena zvezda i njena veteranska sekcija su se priključili velikoj humanitarnoj akciji, da se pomogne stradalničkom mestu Prebilovci, gde su skupljene kosti stradalnika iz ovih krajeva koje su ustaše masakrirale kada su na svoj krvavi pir krenuli na Vidovdan 28. juna 1942, a ponovile miniranjem cele stare kosturnice od strane devet ustaša 1992. Kod spomen kosturnice  planira se izgradnja sportskih terena, koji bi služili u svrhu da se ovo mesto i selo Prebilovci ne zaborave, u tom selu ostalo je samo 50 srpskih stanovnika.

Ovaj deo hercegovine je preplavljen vernim  navijačima crveno-belih. Velika je i neraskidiva veza između sportskih prijatelja, tako da su veterani FK Crv ena zvezda rado prihvatile gostovanje u srpskoj „Sparti“ Hercegovine.Tokom cele utakmice „Delije“ su bodrile svoje legende, staro i mlado se tog popodneva sjatilo na stadion FK Velež, ceo stadio je bio u crveno-belim bojama.

Ovom prilikom sa igračima krenulo je i dosta legendi FK Crvena zvezda: Jovan-Kule Aćimović, Ratomir Dujković, Stanislav Karasi, Saša Marković, Dragoljub Živković-Ribica, Branimir Kantar, dr Ranko Todorović, novinar Branislav Jocić… Ljubazni domaćini, lokalna samouprava grada Nevesinja sa načelnokom Momčilom Šiljegovićem i funkcionerima FK Velež, srpska radio stanica Nevesinje, njen direktor Dragan sa saradnicima, narod Nevesinja i navijači nisu skrivali svoje emocije prilikom susreta sa svojim idolima i prijateljima posle mnogo leta. Za ovu utakmicu domaćin je prodao 1700 karata i sav prihod je namenjen za izgradnju terena u Prebilovcima.

Pre početka utakmice na samom terenu pojavio se i vladika Atanasije Jevtić sa svojim sveštenstvom i srdačno se pozdravio sa svima. Fudbaleri Crvene zvezde su njegovi stari znanci, a i veliki je prijatelj sa Duletom Savićem.

Utakmica se završila pobedom veterana FK Crvena zvezda, uz dva pogotka Aleksandra Stojanovića – Purketa i pogotkom Borivoja Dabića, a počasni gol za Nevesinjce je postigao Slobodan Šiljegović.

— Nadam se da smo ovim događajem uveličali nevesinjsku olimpijadu i pokazali humanost za Prebilovce − istakao je domaćin Stajić.

Nakon utakmice Zvezdini veterani sa domaćinima su se  uputila  u portu Sabornog hrama gde se održavao koncert Etno grupe „Simonida“. Druženje predstavnika dva kluba, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, opštine Nevesinje, igrača, navijača i prijatelja nevesinjskog Veleža nastavljeno je u restoranu „Bukvica“. Razmenjeni su pokloni i dogovoreni naredni susreti i druženja koje se nastavilo sutradan na stadionu “Rajko Mitić“, gde je pedesetak najvernijih Nevesinjaca pratilo susret sa Spartakom iz Trnave.

Veterani Crvene zvezde bili su i gosti sveštenstva iz Čapljine gde ih je sveštenik Marko Gojačić odveo do spomen kosturnice u Prebilovcima, gde je delegacija od osam ljudi doživela čas istorije uživo, upoznala se sa svim stradalnačkim mukama 1941. i 1992. godine. Sa Zvezdine strane je obećana pomoć u svakom pogledu, u vidu promocije i širenja ideje o izgradnji sportskih terena, do medijske podrške i onog najvažnijeg materijalnog aspekta, da se ostvari ovaj divan projekat i da FK Crvena zvezda i svaki pojedinac, sportista, umetnik, navijač pomognu da se ovo mesto ponovo podigne iz pepela i vaskrsne.

Svoje putovanje za Beograd veterani su započeli noćenjem u Mostaru u Hostelu Star Mo, kratkim obilaskom Mostara, dolinom Neretve preko Čećebića, Konjica, Sarajava, Rogatice, Višegrada i Užica do Beograda, gde su svi gledali večernju utakmicu sa Spartom iz Trnave.

Veterani FK Crvena zvezda igrali su u sastavu: B. Nikolić, N. Đorđević, D. Mandić, Z. Borovnica, Lj. Mirosavljević, S. Zorić, B. Dabić, S. Janković, J. Krnješevac, A. Stojanović i S. Karasi. Igrali su još:  T. Tadić, D. Panović, Z. Mandić, A. Milenković i P. Gukić. treneri: J. Aćimović, dr Ranko Todorović.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама