Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Crvena zvezda – Spartak Trnava, analiza: Opomena u pravo vreme

Autor: CZBG, Pavković M.  

Fudbaleri Crvene zvezde remizirali su sa Spartakom iz Trnave 1:1, u okviru prvog meča trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Crveno-bele je u vođstvo doveo El Fardu Ben pogotkom iz penala u 24. minutu, dok je izjednačujući gol delo Erika Grendala samo minut kasnije. Odluka u plasmanu u plej-of LŠ biće doneta 14. avgusta u Trnavi.

Vladan Milojević izveo je startnih 11 u formaciji 4-3-2-1. Evidetno je da je namera Zvezdinog šefa struke bila da Nikola Stojiljković u špicu napada otvara svojim kretnjama prostor Nemanji Radonjiću i Benu, te da potonji iz drugog plana šutevima iz daljine ili utrčavanjem u prostor dođu u šansu da ugroze gol protivnika. Trojku iza njih činili su Nenad Krstičić, Lorenco Ebisilio i Branko Jovičić, gde je Ebisilio igrao ”osmicu”, sa zadatkom da kreira igru svoje ekipe. Sa druge strane, Radoslav Latal je svoju ekipu spremio u formaciji 4-5-1. Namere gostujuće ekipe bile su jasne – koncentrisati se pre svega na odbranu svog gola i čuvati nerešen rezultat, pri čemu treba istaći da su gosti u par navrata igrali dosta dobar presing.

Fudbaleri Zvezde su u utakmicu ušli dosta dobro. Iz svakog poteza se videla želja, volja, pa i velika glad za pobedom i evropskom jeseni. Uspeli su izabranici Vladana Milojevića na samom početku meča da sa par presečenih dodavanja stvore nekoliko solidnih situacija za postizanje pogotka. Problemi su se kod crveno-belih javili u distribuciji i prenosu lopte. To je ujedno i uzrok jalovoj i prilično bezidejnoj igri Zvezde u napadu. Delovalo je da fudbaleri Zvezde nemaju ideju kako da odgovore na postavljenu odbranu protivnika, kako da dođu do gola Čadija. Razlozi ovih problema leže u lošem izdanju igrača u veznom redu, pre svih Lorenca Ebisilija. Vrlo malo je Holanđanin pokazao od svojih plejmejkerskih sposobnosti. U par navrata je nepotrebno komplikovao, usporavajući tako napade fudbalera Zvezde. Nedostajalo je Zvezdinoj ”osmici” i malo strpljenja i mirnoće. Kada govorimo o prenosu lopte, valja istaći i činjenicu da je srednji koridor za prenos bio potpuno odsečen. Fudbaleri Spartaka su tako naterali igrače u poslednjoj liniji odbrane da dugim loptama pronalaze rešenja kako preneti loptu u fazu napada. U tome je prednjačio Vujadin Savić, čije su duge lopte uglavnom završavale u nogama protivnika. Crveno-belima znatno više je odgovarala igra u tranziciji, o čemu najbolje situacija kod vodećeg gola, kada je Zvezda iz kontranapada došla do šanse.

Gosti su, sa druge strane, igrali izuzetno tvrdo, oslanjajući se u velikoj meri na destrukciju igre. Jasna je bila ideja da sa dosta faulova izbace iz ritma ključne fudbalere Zvezde, pre svih Nemanju Radonjića, što im je u velikoj meri i uspelo. Istini za volju, na ruku im je išao i sudijski kriterijum. Crvena zvezda na to nije adekvatno odgovorila. Umesto da na tvrdu crveno-beli odgovore još tvrđom igrom, dešavalo im se da beže od kontakta, sklanjaju se. Jedini izuzetak u tom smislu predstavlja Nenad Krstičić. Zvezda je naišla na sebi sličnu ekipu. Spartak možda nema individualni kvalitet, ali ima izuzetno fizičku pripremljenu, tvrdu i kompaktnu ekipu. Na sličan način se i prošlogodišnji tim Zvezde nosio sa skupljim i individualno kvalitetnijim ekipama. Najbolji primer za to je možda utakmica protiv Krasnodara u Rusiji, gde su crveno-beli bili u ulozi ekipe koja defanzivom pokušava da kući odnese povoljan rezultat.

Evidentno je da je ekipi Vladana Milojevića neophodan centarfor. Nije tajna da čelnici klub već neko pokušavaju da pronađu pravo rešenje, ali bez uspeha. Ta potraga za napadačem će morati da se intenzivira. Nikola Stojiljković je nespreman da u ovom trenutku odgovori na izazove koji se pred njega stavljaju. Nije Zvezdin napadač sinoć uspeo da otvori prostor Radonjiću i Benu u dovoljnoj meri. Situacija se donekle promenila ulaskom Milića, koji se, nažalost, povredio, pa ga je zamenio Slavoljub Srnić. Možda i veći problem od centarfora je pozicija ”desetke”. Zadatak ”desetke” jeste da svojim pasom pronađe saigrača, da napravi višak, da pošalje pravovremeni pas u prazan prostor. To trenutno Crvenoj zvezdi nedostaje. Lorenco Ebisilio se nije snašao u toj ulozi. Nejasno je i šta se dešava sa Dejanom Melegom. On se nije našao ni na klupi. Protiv Voždovca u Superligi Srbije je Nenad Milijaš ulazio u igru, dok je Meleg čitavu utakmicu proveo na klupi.

Na kraju možemo zaključiti da je opomena za crveno-bele stigla u pravo vreme. Ekipa Vladana Milojevića ima sasvim dovoljno vremena da poradi na pomenutim nedostacima i materijalizuje očigledno veći kvalitet i, na kraju krajeva, bolju igru. Priliku za to imaće narednog utorka u Trnavi, ali pre toga crveno-bele očekuje derbi kola Superlige protiv Spartaka iz Subotice na stadionu ”Rajko Mitić”.

 

 

Коментар

Кликните да бисте објавили коментар

  • Losa igra kao protiv sudove radi odsustva pavkova spartak je mnogo jaci tim od sudove i fale 2 extra gola milojević iz mnogih razloga vodi tim za 0 gura nesprsmnog Stojiljkovica a pavkov ni na klupi na terenu beznadje i haos ekipa bez centarfora igraci ispomerani tuzno

Скочи на траку са алаткама