Фудбал Фудбал/Вести

Ofanzivna sila Crvene zvezde

Izvor: FK Crvena zvezda

Novi pohod ka odbrani titule šampiona Srbije, pohod ka trofeju koji bi ujedno bio i jubilarni 30. u Zvezdinim vitrinama, počeo je u prethodnom kolu pobedom nad novajlijom u elitnom rangu, ekipom Dinama iz Vranja. Crvena zvezda je na toj utakmici postigla tri gola i na taj način je najavila nastavak uspešnog trenda koji je i u prethodne tri sezone bio prisutan u Superligi.

 

U poslednjih deset godina, Crvena zvezda je beležila i sezone kada se veoma mučila sa realizacijom. Tako od sezone 2007/08, pa sve do sezone kada je i osvojila titulu posle dugo godina, Crvena zvezda nije uspevala da dostigne prosek golova od makar dva po utakmici. Taj prosek se kretao od 1,76 do 1,97. U sezoni 2013/14 osvojena je šampionska titula, a Zvezda je napokon uspela da bude efikasnija i na kraju je u 30 utakmica uspela da postigne 66 golova, što je bilo dovoljno za prosek od 2,2 gola po utakmici. Potom je usledila još jedna veoma neefikasna sezona, postignuto je svega 46 golova za negativan rekord u novijoj istoriji — prosk od 1,53 gola po utakmici.

Međutim, od sezone 2015/16 sve se promenilo, i Crvena zvezda je postala ofanzivno najpotentnija ekipa u Srbiji, ekipa koja je ubedljivo najviše puta obradovala svoje navijače. Mnogi golovi bili su i veoma atraktivni, a na kraju, Zvezda je uspela da postigne čak 97 golova iz, doduše nešto više utakmica nego ranije — 37. Prosek je bio daleko iznad uobičajenog — čak 2,62 gola po meču!

Da ova sezona nije samo lep izuzetak, potvrdile su i naredne dve godine. Crvena zvezda je u sezoni 2016/17 uspela da postigne 93 gola što je bilo dovoljno za prosek 2,51, a prethodne godine Zvezda je osvojila tačno 100 bodova, i uz to je postigla 96 golova što je bilo dovoljno za nastavak veoma uspešnog trenda — prosek 2,59!

Ako je suditi po prvoj utakmici u novoj sezoni koju su crveno-beli dobili rezultatom 3:0, Zvezda bi i četvrtu godinu zaredom mogla da dostigne izvanredan golgeterski učinak.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама