Фудбал Фудбал/Вести

Kosanović: Zvezda je na višem nivou

Izvor: Večernje novosti

 Kosanović i Milojević Foto M. Vukadinović

Milan Kosanović je uz Vladu Jankovića, najbliži saradnik prvog trenera crveno-belih Vladana Milojevića, jedan od onih stručnjaka za koje se kaže da su faktor plus, dragocena desna ruka

U NOVOJ sezoni trebalo bi očekivati organizovanu i još jaču Zvezdu, modernu ekipu koja koja će biti svima nezgodan protivnik. Svi u klubu imako želju, motivaciju i strast da se nadogradi prošla godina, da se popne na sledeći stepenik. Voleli bismo da se domognemo Lige šampiona i da se merimo sa najjačima, ali bi i novi plasman u Ligu Evrope bio po meri. Zvezdu samo Evropa zanima i u finansijskom i u stručnom i u igračkom smislu. Tu ste u izlogu, tu ste na tržištu i tu se takmičite sa najboljima…

Ovo su, u glavnim crtama sažeta očekivanja srpskog šampiona pred start nove zozone, a preneo ih je Milan Kosanović u razgovoru za “Novosti”.

Kosanović je, uz Vladu Jankovića, najbliži saradnik prvog trenera crveno-belih Vladana Milojevića, jedan od onih stručnjaka za koje se kaže da su faktor plus, dragocena desna ruka. Zlata vredan saradnik, u nekom grubom poređenju kao što je Buač bio Klopov adut u Liverpulu ili što je Keiroš značio Fergusonu u Mančester junajtedu. Specijalizivao se u radu sa mlađim kategorijama, poznat je i kao pomoćnik selektoru Veljku Paunoviću u najznačajnijoj misiji, osvajanju svetskog zlata sa “orlićima” u Novom Zelandu. Čovek od stava i znanja.

Za razliku od Milojevića, koji ne voli da se “otvara” pred novinarima, Kosanović je uvek bio omiljeni sagovornik, jer o svemu priča zanimljivo i argumentovano.

– U Crvenoj zvezdi smo prošle godine u hodu pravili tim, ovoga puta je sve podignuto na više nivo – ističe Kosanović. – Zadržana je dobra osnova, igrači su po svim parametrima na 25 odsto višem nivou nego što su bili lane. Pažljivo i planski su dovedena sva pojačanja, ali navijači bi trebalo da shvate da nema lakog uklapanja i da bi trebalo da budu strpljivi sa prilagođavanjem Ebisilija, Melega, Jevtovića i ostalih novajlija.

Kosanović dodaje da su za stvaranje snažnog tima potrebne bar tri godine kontinuiranog rada. Napravio je i slikovito poređenje.

– Volim da vučem paralele sa drugim sportovima. Zvezda je bila uspešna u košarci onog momenta kada je Dejan Radonjić napravio kontinuitet u stvaranju tima i izgradio snažan nivo odbrane. Niko nije voleo da u Evroligi igra protiv takve ekipe. Neka slična filozofija vlada i u fudbalskom klubu, tako da u novoj sezoni nikom neće biti lako sa Zvezdom. Protivnici nam stvaraju malo šansi, jer su igrači prihvatili evropske kriterijume, svi učestvuju u napadu i “rade” u odbrani. Trudimo se da ne budemo lako čitljivi, da menjamo formacije u toku utakmice, da se igra u što kraćem prostoru, napada dubina, koristi tranzicija, brzo završavaju akcije…

Na pripremama i treninzima očigledna je maksimalna posvećenost i hemija koja vlada između stručnog štaba i igrača.

– Znanje koje dajete igračima oni prepoznaju, i ako se kroz taj rad dobije i dobar rezultat, onda nema bolje saradnje. Nama trenerima sada igrači posle svake utakmice prilaze i pitaju “koliko sam pretrčao, u kom režimu”, zanima ih sve do detalja. Onda i oni mogu da odrede koliko su bili uspešni.

Ipak, zna se kome pripadaju najveće zasluge što je Crvena zvezda za samo godinu dana došla na najbolji put da vrati svoj evropski ugled.

– Trener Milojević je poput profesora u školi koji hoće da vam da znanje, sve možete da ga pitate. I kad vidite da neko radi sa tolikom strašću i energijom, odmah vam je jasno koliko voli svoj posao. Svuda gde je bio ostavio je svoje pečate, imao rezultate. Dobar je za saradnju jer hoće da prihvati sugestiju, hoće da sasluša. Naravno, on je taj koji uzima odgovornost, čija je i zasluga najveća a i odgovornost. Ne beži od toga. Uvek trudi da maksimalmno rastereti igrače. Kolektiv stavlja ispred svega. Moglo bi da se kaže da je Milojević avangarda srpskog fudbala i zbog shvatanja igre i praćenja trendova. Sve prati, stalno se usavršava.

SISTEM DAJE REZULTATE

KOSANOVIĆ je uveren da Zveda ima lepu perspektivu, jer su u klubu sve stvari postavljene na pravo mesto.

– Ne može da bude dobar stručni štab a da nema podršku sportskog direktora, da nema vrhunske organizacije. Nikada ne treba izdvajati samo jedan deo, svako je zadužen za svoj deo posla. Postoje kriterijumi od toga kako se dovode igrači, pa do svih drugih detalja. Taj sistem je u Zvezdi postavljen na zdrave noge i on će donositi rezultate.

ŽAL ZA ADžIĆEMCRVENA zvezda i ove sezone računa na svoje mlade igrače sa kojima, po Kosanovićevom mišljenju, treba mnogo strpljenja. – Joveljić, Terzić, Cvetković rade sa prvim timom, ali tek kroz dve godine oni će sazreti za prvi tim. U toj trećoj godini rada sa prvim timom, oni treba da pokupe plodove svoga rada. To sam pokušao da kažem i Luki Adžiću, da će ove sezone imati veću minutažu i žao mi je što je otišao kada je trebalo da dobije priliku da se afirmiše.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама