Фудбал Фудбал/Вести

Terzić – Godina uspeha na svim poljima

Izvor: FK Crvena zvezda

Na redovnoj sednici Skupštine FK Crvena zvezda koja je održana 9. juna 2018. godine, generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić govorio je o svim strateškim ciljevima kluba u prethodnoj godini, ali i onim koji slede u narednoj.

540-terzicvest2.JPG

Terzić je istakao da je godina iza nas bila veoma uspešna, i to po više kriterijuma.
— Poštovani članovi Skupštine, dragi Zvezdaši, danas imamo, kao nikada ranije, mnogo razloga da budemo ponosni na ostvarene rezultate u prethodnoj sezoni. Kako sportske tako i poslovne. Strateški ciljevi koji svake godine postavljamo na sednicama naše Skupštine su jasni, a to su sportski rezultati prvog tima, smanjenje duga i finansijska stabilnost, razvoj omladinske škole i razvoj infrastrukture — podsetio je Zvezdin generalni direktor.
— Sportski rezultati ostvareni ove sezone su doneli ogromnu radost svim navijačima Crvene zvezde i vratili veru da Zvezda opet može biti velika kao nekad. Osvojena je šampionska titula na dominantan način, sa rekordnih 100 bodova i 23 boda razlike u odnosu na večitog rivala. Dominirali smo i „gazili“ od prvog do 37 kola, i nijednog trenutka niko nije sumnjao u osvajanje šampionske titule. Rezultati u Evropi su posebna priča. Euforija je vladala tokom čitave sezone, tražila se karta više. Posle 10 godina smo izborili igranje u Ligi Evrope, a posle 26 godina smo dočekali proleće u evropskom takmičenju. A krenuli smo iz pepela, od nule — izborom Mitra Mrkele za sportskog direktora, Vladana Milojevića za šefa stručnog štaba kao i njegovih pomoćnika Kosanovića, Jankovića, Leposavića i Gašića. Krenuli smo u totalnu rekonstrukciju tima, vremena je bilo malo, kvalifikacije su rano počinjale. Dovođeni su jedan za drugim: Borjan, Stojković, Rodić, Savić, Babić, Jovičić, Krstičić, Radonjić, Pešić i na kraju Ben. Uz igrače iz prethodne sezone, stvorila se ozbiljna grupa igrača. Kroz utakmice se tim formirao i izgledao sve bolje i bolje. U domaćem šampionatu smo dominirali, a u Evropi su padali jedan za drugim Florijana, Irtiš, Sparta i na kraju Krasnodar u atmosferi kakva nije viđena na našem stadionu u poslednjih 25 godina. U Ligi Evrope smo pokazali da smo ozbiljan klub i u šest utakmica sa Arsenalom, Kelnom i Bate Borisovim izborili plasman u evropsko poleće i dvomeč sa moskovskim CSKA. Danas, kako vreme odmiče žal za propuštenom šansom je sve veća i ubeđen sam da smo bili bolji i da smo zaslužili prolaz u sledeće kolo — smatra Terzić.
— Imali smo sezonu iz snova. Svesni smo da smo ne samo obradovali naše navijače, nego i podigli lestvicu njihovih očekivanja u narednoj sezoni. Svesni smo i da je mnogo teško ponoviti uspeh iz prethodne sezone. Biće potrebno i mnogo sreće. Ali mi smo profesionalci sa mnogo iskustva. Znamo šta nam valja činiti. Prvo smo potpisali novi ugovor do 2020. godine sa trenerom Milojevićem i njegovim saradnicima, a zatim smo doneli odluku da nema prodaje standardnih igrača i da se tim mora sačuvati do kraja kvalifikacija za evropska takmičenja, osim ako ne dovedemo bolje igrače na pojedinim pozicijama. Radimo i na dovođenju pojačanja, ubeđen sam da ćemo imati bolji tim nego u prošloj sezoni. Verujem u naše igrače, verujem u naš stručni štab. Imamo sačuvan i uigran tim od prošle sezone. Uradićemo sve da ponovimo prošlogodišnje uspehe. Za sve to će nam trebati i mnogo sreće. Zaslužićemo je — uveren je generalni direktor.
Drugi strateški cilj Crvene zvezde je smanjenje duga i finansijska stabilnost.
— Već četvrtu godinu zaredom, Crvena zvezda posluje finansijski pozitivno i ostvaruje dobit na kraju godine. Suština domaćinskog poslovanja je da ne smeš da trošiš više nego što zarađuješ. I mi se toga i držimo. Mada, fudbal kao biznis ima svoje specifičnosti i samo dobar sportski rezultat generiše velike prihode. Ne možemo dobiti na lutriji dok ne kupimo loz. Zato moramo ulagati i investirati u igrače i tim. Često moramo i rizikovati. Zato moramo voditi računa o balansu između finansija i sportskih rezultata. Danas je dug Crvene zvezde prepolovljen u odnosu na pre četiri godine i kreće se između 26 i 29 miliona evra. Zavisi kada se dug analizira. Uvek je dug najveći pred početak prelaznog roka kao sada, a najmanji na kraju prelaznog roka kada se ostvaruju veliki prihodi od transfera. Danas, na primer, imamo ponude za Pešića i Radonjića u iznosu od 10 miliona evra, i ako prihvatimo da ih prodamo drastično bismo smanjili ukupan dug ali bi i oslabili tim pred kvalifikacije za Ligu šampiona. Plasman u Ligu šampiona bi klubu doneo prihod od preko 20 miliona evra, a plasman u Ligu Evrope više od 10 miliona evra. Treba napraviti balans između investicija, rizika i potencijalnog prihoda. Ovo rukovodstvo je pokazalo da zna da vodi izbalansiranu ekonomsku politiku kluba. To dokazuju rezultati i ostvareni prihodi. Suština je da se ukupan dug drži pod kontrolom, da dug ne ugrožava poslovanje kluba, da redovno dobijamo UEFA licencu i da redovno izmirujemo sve svoje obaveze. 
I u trećem strateškom cilju, klub je bio veoma uspešan prethodne godine.
— Omladinska škola je kamen temeljac našeg kluba. Toga smo svesni i tako se prema školi i ophodimo. Mnogo pažnje školi posvećujemo i u nju ulažemo. Danas imamo poseban razlog da budemo ponosni na rezultate naše omladinske škole. Po prvi put u istoriji sve naše selekcije su osvojile šampionske titule u svim kategorijama — petlići, pioniri, kadeti i omladinci. Osim toga, sve naše kategorije imaju rekordan broj igrača u svim nacionalnim selekcijama. Imamo kvalitetne stručnjake koji ozbiljno rade sa našom decom i sa pravom očekujemo da mnogi od njih jednog dana budu naši prvotimci. U prošloj sezoni u prvom timu su igrali igrači iz naše omladinske škole: Adžić, Račić, braća Ilić i Joveljić, a u ovoj sezoni očekujemo Terzića, Nikolića, Erakovića, i možda još neke koji to zasluže. Nameću se i dolaze i Gavrić, Santrač, Bosić, Jočić i mnogi mlađi. Nastavićemo trend forsiranja naše dece u prvom timu. Ulagaćemo još više u našu omladinsku školu, u nove igrače, u trenerski kadar, u infrastrukturu. 
O četvrtom strateškom cilju infrastrukturi takođe je bilo mnogo reči.
—  Infrastruktura i ulaganje u istu je jedan od prioriteta Crvene zvezde iz razloga što decenijama ništa nije ulagano u naš stadion i naša infrastruktura ne prati zahteve ozbiljnog savremenog fudbala. Ako želimo da budemo veliki evropski klub mnogo nas posla očekuje na planu infrastrukture. Prvo moramo srediti dokumentaciju jer mnogo nerešenih imovinsko-pravnih odnosa imamo na našim parcelama, a samim tim i na objektima. Krenuli smo u veliki posao legalizacije objekata i terena u skladu sa Zakonom o urbanizmu i planiranju. Sredićemo dokumentaciju koja nije rešavana decenijama iza nas, a ušli smo i u izradu plana detaljne regulacije koji je preduslov za bilo kakve investicije na našem stadionu. A već smo mnogo toga uradili. Krenuli smo od izrade novih terena jer je to uslov za održavanje treninga i utakmica. Uradili smo nov teren na glavnom stadionu i nov teren na glavnom pomoćnom terenu za prvi tim. Promenjene su sve stolice na južnoj i severnoj tribini, a odrađen je i veliki deo posla na rekonstrukciji stadiona po zahtevu UEFA kontrolora da bi naš stadion dobio licencu za odigravanje utakmica u Ligi Evrope i Ligi šampiona. Uradili smo iza južne tribine našeg stadiona novi trening kamp za našu omladinsku školu: dva terena sa veštačkom travom, jedan teren sa prirodnom travom, reflektore na terenima i dve nadkrivene tribine sa po 500 sedišta. Sve ove radove smo finansirali iz sopstvenih izvora bez uzimanja kredita i bilo kakve pomoći sa strane. Planiramo da otkupimo šest kućica koje su naslonjene na naš pomoćni teren broj 4, da ih srušimo i na toj lokaciji izgradimo internat omladinske škole sa sobama za stanovanje, modernim restoranom za ishranu i učionicama za učenje. Planiramo da iza severne tribine našeg stadiona pored tunela za izlazak na teren izgradimo mediko-blok i teretanu za naš prvi tim, a u nastavku te zgrade da napravimo zatvorenu salu dimenzija 40×80 metara za rad naše omladinske škole u zimskim uslovima. Najveći posao nas očekuje na rekonstrukciji zapadne tribine našeg stadiona gde očekujemo veliku finansijsku pomoć vlade republike Srbije. Planiramo da sve postojeće stolice na zapadnoj tribini zamenimo komfornijim i udobnijim, da napravimo nove ulaze, nove toalete, prostor sa restoranima za boravak pre utakmice i u poluvremenu, skaj boksove, VIP ložu i mnoge druge stvari koje bi u velikoj meri podigle nivo komfora na našem stadionu. Prva faza bi koštala dva miliona evra, a ukupna investicija 10 miliona evra. Sada smo u fazi izrade projekata i pripreme potrebne dokumentacije koja prethodi dobijanju građevinskih dozvola. Planiran početak radova je na kraju jesenje sezone — otkrio je Terzić.
Na kraju svog izlaganja, Terzić je rekao da svi imamo razloga za zadovoljstvo.
— Poštovani delegati, imamo mnogo razloga za ponos zbog urađenog u prethodnom periodu. Ali, budite sigurni da se nećemo zadovoljiti postignutim i uspavati. Pokazali smo svi zajedno da možemo mnogo, i ovo će nam biti samo podstrek da radimo sa još više žara i energije. To mi znamo i možemo, na to nas obavezuje slavna istorija našeg kluba i ogromna ljubav i očekivanja armije Zvezdinih navijača. Dragi prijatelji, ostaje mi da vam se zahvalim na pažnji i poželim mnogo sreće u narednoj sezoni — zaključio je Terzić.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама