Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Crvena zvezda povela u finalnoj seriji

Izvor: KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde mts prišli su korak bliže trofeju namenjenom osvajaču Superlige Srbije. Crveno-beli su savladali talentovani sastav FMP-a rezultatom 84:83 (24:25, 14:11, 18:25, 28:22), a sada se serija seli u Železnik.
Košarkaši Crvene zvezde mts prišli su korak bliže ostvarenju cilja. Nakon velike borbe i neizvesne završnice, crveno-beli su savladali talentovani sastav FMP-a rezultatom 84:83 (24:25, 14:11, 18:25, 28:22). Junak pobede bio je Džejms Feldin koji je 12 sekundi pre kraja pogodio trojku na izvrsno dodavanje Tejlora Ročestija.
Susret između Crvene zvezde i FMP-a u potpunosti je opravdao očekivanja velikog finala. Mladi Panteri ostavili su odličan utisak u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’, ali je na kraju presudilo iskustvo rivala. Izabranici Milenka Topića bili su koncentrisani u prelomnim momentima, pre svega Alen Omić i Tejlor Ročesti koji su briljirali u poslednjem kvartalu. Na kraju, tačku na fantastičnu utakmicu stavio je Džejms Feldin pogotkom za tri poena na 12 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene. Imao je FMP priliku za novi preokret, ali je Stefan Janković odlično ispratio imenjaka Pota.
Fantastičnu utakmicu odigrao je Tejlor Ročesti koji je na ovom meču i postao prvi stranac u istoriji Crvene zvezde sa preko 1000 poena u jednoj sezoni. Pre njega, to su uspeli legendarni Dragan Kapičić, Milan Gurović, Nebojša Ilić, Igor Rakočević i u novijoj istoriji Boban Marjanović.
Ročesti je meč završio sa dabl-dabl učinkom – 21 poen i 12 asistencija. Poen više od njega ubacio je Alen Omić koji je pridodao i pet skokova.
Od početka utakmice igralo se u veoma brzom ritmu. Obe ekipe su bile izrazito napadački raspoložene što je rezultovalo velikim brojem poena. Crveno-beli su držali vođstvo zahvajuljujući pre svega sjajnom tandemu Tejlor Ročesti – Alen Omić, ali su Panteri držali korak sa favorizovanim rivalom pre svega preko Nemanje Nenadića. Nenadić je za sedam minuta igre postigao 12 poena pa Zvezda nikako nije mogla do osetnijeg vođstva od pet poena prednosti koliko je bilo nakon poena Stefana Jankovića – 22:17.
Međutim, do kraja prve deonice FMP je napravio seriju 8:2 i sa minimalnim vođstvom otišao na prvi odmor – 24:25.
Crveno-beli su tragali za napadačkim ritmom i na početku drugog perioda. A post bez koša koji je trajao preko četiri minuta, prekinuo je Pero Antić trojkom iz velike udaljenosti – 27:28.
Zvezda je pretila, ali talentovani sastav FMP-a je odbijao nalete. Igra je bila potpuno drugačija nego početak meča. Na obe strane igrale su se veoma agresivne odbrane i nije bilo puno lakih poena.
U tom odnosu snaga nijedna ekipa nije stekla osetniju prednost, a poeni Dragana Apića sa linije penala pred poslednji zvuk sirene postavili su konačnih 38:36  po završetku uvodnih 20 minuta finalne serije.
Nastavak igre doneo je još borbe i veoma malo poena. Crveno-beli su tragali za igrom u tranziciji i kada je do toga došlo, pogađali su Ročesti i Dobrić te ponovo odvojili svoju ekipu na pet poena prednosti – 45:40.
Međutim, pogađao je na drugoj strani Marko Jeremić i ponovo nije dao Zvezdi da se odvoji. Njegovi poeni, a potom i trojka Marka Radovanovića i polaganje Nenadića doneli su FMP-u najveće vođstvo na meču – 54:61. U poslednjem napadu u trećem periodu pogodio je raspoloženi Ročesti i smanjio vođstvo rivala – 56:61.
FMP je odolevao crveno-belima i čuvao vođstvo do polovine poslednjeg perioda. Tada se ponovo razigrao Alen Omić koji je vezao osam poena i preokrenuo rezultat u korist domaćina – 72:69. Međutim, odgovorio je Radovanović novom trojkom, a potom je pogodio i Jeremić za vođstvo od tri poena na tri i po minuta pre kraja (72:75). Ponovo je pogodio Omić i to posle ofanzivnog skoka i sve je slutilo na veliku borbu do kraja. Jeremić je pogodio novu trojku i FMP je vodio četiri razlike na dva minuta pre kraja – 74:78, ali je tada Tejlor Ročesti pogodio izrazito bitnu trojku. Usledila je još jedna i Zvezda je ponovo vodila – 80:79.
Na 30 sekundi pre kraja Alen Omić je pogodio jedno slobodno bacanje, a uzvratio je Stefan Pot trojkom i FMP je na 23 sekunde pre kraja vodio 81:83. Ipak, Feldin je bio precizan za tri poena i 12 sekundi pre kraja doneo novi preokret. Janković je odigrao odličnu odbranu i Pot nije uspeo da pogodi za veliko iznenađenje.
Crvena zvezda mts – FMP 84:83 (24:25, 14:11, 18:25, 28:22)
Crvena zvezda mts: Čović, Davidovac 6, Lazić 4 (5sk), Radanov, Antić 6, Dobrić 9, Feldin 12, Janković 3, Ročesti 21 (12as), Omić 22 (5sk), Lesor 1, Jovanović.
Dejan Davidovac:
’’Očekivano teška utakmica. FMP je imao sjajnu sezonu i znali smo da neće biti lako. Pokazali su kvalitet na ovoj utakmici i zasluženo došli do situacije da pobede. Nisu u tome uspeli. Igrali su borbenije i više skokova. Ipak, ovo je serija gde se samo pobede broje. Već za dva dana nas čeka meč u Železniku. Čestitam FMP-u, na odličnoj utakmici, imali su odličnu sezonu i na tome im takođe čestitam’’
Milenko Topić:
’’Nismo ušli u utakmicu kako znamo i kako smo ulazili u prošlim utakmicama. Imali smo manje energije i koncentracije i to je rezultovalo time da jurimo rezultat, tražimo igru i petorku tokom čitavog toka utakmice. Nismo uspeli da zaustavimo njihov skok, imali su bolji šut za tri poena… Slabija utakmica sa naše strane. Ne verujem da smo ih potcenili i znamo dosta o njima. Ne verujem da je bila situacija da ih ne shvatimo ozbiljno. Ali, dešava se da odigramo ovako posle dobre pripreme.
Dobili smo srećno, šutem u poslednjem napadu. Nama se posrećilo, ali to je košarka jer nekada i kao gori pobediš. Naši penali su bili katastrofalni, selekcija šuta loša. Ponovo se javila nervoza sa kojom smo mislili da smo završili. Čestitam igračima jer su istrajali. Važna pobeda, vodimo 1:0 i videćemo kako će se stvari odvijati dalje’’
Скочи на траку са алаткама