Хокеј Хокеј/Вести

Bivši igrači protiv zabrane Saveza

Hokej na ledu ponovno je ušao u nemirne vode. Naime, na našem portalu imali ste prilike da pročitate teks “Kuda ide srpski hokej” u kojem su se javnosti obratili predsednik Saveza, gospodin Marko Milovanović, i gospodin Nikola Bera koji trenutno radi u Crvenoj zvezdi, a sve na temu zabrana nastupa u inostranim ligama koje je Savez uveo za hokejaške selekcije od 8 do 14 godina. Predsednik Crvene zvezde, gospodin Goran Đaković, oštro je odgovorio na dopis gospodina Milovanovića, podsećajući ga da Savez nije uradio skoro ništa da ovoj deci pruži priliku da se razvijaju isključivo kroz domaća takmičenja, i naveo je da ne vidi kako će to ove zabrane doprineti poboljšanju stanja u srpskom hokeju. Umesto da se ugledamo na komšiluk (Mađarska) gde imamo lep primer kada je čak i predsednik države potpomogao ovaj sport, mi idemo u zaabrane Naime, predsednik Mađarske, Orban, je podržao program pristupa dva njihova tima ligi Slovačke sa 2 milona eura. To je lep primer za ovo naše sivilo.

Naravno, i pored toga što smo obavestili sve medije o ovim događanjima, ni jedan (pa čak ni jedan zvezdaški) nije našao za shodno da napiše nešto na ovu temu, kao da ih ni malo ne interesuje budućnoost ove dece, iako smo gotovo sto posto sigurni da će se, koliko sutra, hvalili njihovim uspesima kada Srbija osvoji neku medalju i postigne uspeh u ovom sportu.

Sve ovo što smo pisali nije nas obeshrabrilo, pa smo odlučili da nastavimo da pišemo o svemu vezanom za hokej, a što se tiče ove teme i novouvedenih zabrana, pitali smo one koji sigurno imaju kredibilitet da kažu nešto na ovu temu – bivše igrače. Iskreno sw nadamo da će biti još reakcija bivših, ne samo Zvezdinih, igrača, ali evo šta su ovi, koje smo ada pitali, rekli na ovu temu.

Kolja Lazarević:

“Sasvim je sigurno da je zabrana klincima da igraju međunarodne lige ishitrena i pogrešna. 
Nosioci igre u svim reprezentacijama (seniorskoj, U20, U18) su igrači koji su prethodnih desetak godina igrali međunarodne omladinske lige ili su igrali u inostranstvu. Ovakva odluka najviše će štetiti generaciji koja je pogođena ali i reprezentativnim selekcijama kada ovi igrači stasaju. Naravno da treba ojačati domaću ligu, ali za to treba mnogo rada, jasan plan i vreme.
Ono što stvarno zabrinjava je da ovakve odluke zapravo pokazuju da Savez nema nikakav plan ili ideju kako da podigne srpski hokej. Da postoji plan, ovako ozbiljna odluka bila bi donesena najmanje 2 godine (4god. je realno) pre njenog stupanja na snagu sa jasno definisanim ciljevima, odnosno šta treba da se postigne za to vreme.
Ako “Zabrana” nije rezutltat plana možemo zaključiti da se iza nje kriju neki drugi motivi. Bilo bi stvarno razočaravajuće da je motiv navijački, a cilj da se oslabi konkurencija u ovom slučaju Crvena zvezda (naravno da će ceo hokej da trpi, ali to izgleda nije u prvom planu).
Meni se čini da Crvena zvezda jako ozbiljno radi sa mlađim selekcijama već prilično dugo i da su daleko ispred ostalih naših klubova. Sa druge strane Partizan u poslednjih par godina pokušava da oživi omladinski pogon koji desetak godina nije postojao i to je jako dobro, ali da bi došli na nivo Zvezde potrebne su godine i tu nikakve prečice ne pomažu.
Nadam se da će da se odustane od “Zabrane” i da će SHLS zajedno sa klubovima da napravi desetogodišnji plan ravoja hokeja u Srbiji.”

Vojin Koljenšić:

Gospodin Vojin Koljenšić j pozvao javnost da pročitaju njegovu izjavu za naš portal koju možete da nađete OVDE.

Čaba Ladocki:

“Svakako bi trebalo da se napravi red u domaćim takmičenjima. Da bi hokej u Srbiji krenuo u ozbijan razvoj, kao i u svaki posao i tu bi  trebao uložiti sredstva. Pre svega izgraditi hale i stvoriti jake centre i ekipe. Koliko para toliko muzike!
Dok mi u Subotici imamo praktičnio  dva i po meseci leda, niko ne bi trebao da zabrani da naše mlađe selekcije igraju zajedno sa drugim ekipama u boljem i organizovanijem takmičenju.”

Pavel Popravka:

“Prvo je potrebna infristruktura (hale,svi uslovi za hokej). Drugo, treba da budu kvaliterni treneri (koji bi učili decu ispravno). Treće, potrebna je konkurencija u svim selekcijama, od juniora do seniora.

U Savezu treba da bude neutralen čovek kome ni Zvezda, ni Partizan, niti bilo koji drugi klub neće biti prioretet, nego srpski hokej generalno.”

Ivan Bogdanović:

“Hokej je na ovim prostorima preživeo svakakve stvari, od zlatnih momenata i punih hala do najtežih trenutaka i preživljavanja. Svedoci smo jednog turbulentnog perioda, kada se iz godine u godinu klubovi stvaraju i oživljavaju i nestaju. Usled nedostatka mlađih selekcija i igrača, klubovi su primorani da traže kompromis i igraju se raznorazne lige, pa sa strane to deluje jako konfuzno. Svakako nije lako sve to organizovati, pa je samim tim Savez na velikim mukama. Ono što Zvezda kao klub radi deluje potpuno neverovatno. Skroz pozitivna priča, u kojoj mladi igrači imaju prilike da odmeravaju snage sa ekipama iz Slovenije, a samim tim i da napreduju. Verujem da svako ima svoje mišljenje o tekućem problemu i zabranama… Po meni je razočaravajuća činjenica da se dešavaju ovakve nesuglasice na relaciji Saveza i klubova. Iskreno, svega sam se u sportskom životu nagledao. Bilo je velikih nepravdi i šokantnih odluka, kojima je sputavan normalan razvoj jednog sporta. Mislio sam, dolazi nova, sveža krv, pa neće biti kao pre… Međutim, opet problemi… Do sada su oni bili proizvod ličnih nesuglasica, nerazumevanja ili dostizanja viših ciljeva i koristi. Čini se da oni nikome ne donose bolje sutra? A posebno ne onima zbog kojih se sve i dešava. Igrači su ti koji trpe. Od onih početnika u školi hokeja do seniora. Svi trpe. Zato se nadam da će se ljudi, koji su u sportu dugo, vode hokej i znaju se godinama, naći zajednički jezik i izneti sve kako treba. Na meni nije da savetujem, ni da prekorevam, niti da nekome dajem vetar u leđa. Na meni je da se nadam da će hokej izaći na pravi put, da će deca moći da uživaju igrajući ga, a njihove porodice, prijatelji i najvijači da gledaju uživo neke nove šampione, bez obzira na boje dresova koje nose. “

Nikola Vidić:

“Pročitao sam tekst o stanju u hokeju. Ono što znam od ranije da su sporovi sa savezom uvek postojali i to je očigledno i danas. Sve zavisi od kvaliteta ljudi u Savezu i klubovima. Bojim se da je rad u Savezu, ali i u klubovima, zasnovan na ličnim interesima, a manje u interesu razvoja hokeja. Ne znam. Dugo nisam u hokeju. Ipak nisam u mogućnosti da dajem neke sudove o konkretnoj situaciji bez većeg poznavanja opšteg stanja u hokeju, ljudi, novca, sistemskim odnosima savez-klubovi itd. Ono što znam sigurno je da deca trebaju što više igraju i takmiče se, bilo gde. To bolje za hokej.”

Aleksandar Georgijević:

“Pre svega, ne bih želeo da zauzimam neki od ponuđenih uglova gledanja, s obzirom da su ovde dva suprotstavljena tabora, imam svoje viđenje, uz zadršku da nisam upućen u finese. Načelno, mislim da deca svih uzrasta treba da putuju sa timom i da igraju i protiv nepoznatih protivnika, jer to pored hokejaških veština razvija i karakter na više nivoa. Svakako, ta putovanja ne bi trebalo da budu previše česta i da deca zbog toga izostaju iz škole npr. Državno prvenstvo treba čuvati i igrati, kao i turnire, memorijalne i tradicionalne. Hokej treba vratiti pravim ljubiteljima tog sporta, a ne da bude po meri onih koji učešće žele skupo da plate.”

Aleksandar Plaović:

“Teško je biti pametan!  Razni interesi su u igri. Ima zainteresovanih, nema lige. Dosta toga što je Šilja rekao je tačno.
Zabrane nikada nisu donele boljitak. Da je Savez privatna firma i da je organizovana naprimer profi liga, onda bi to i razumeo. Međutim, ovde se radi o mladima. Tako da sve ovo vodi u ćorsokak.
Entuzijazam i želja su na nekoj drugoj adresi.”

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама