Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе

Retrospektiva sezone: Zvezdi i Evropa i titula!

Autor: CZBG, Pavković M. Foto: CZBG, Tadić M. 

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Voždovac rezultatom 5:1, uz pregršt dobrih poteza, lepih detalja I mnogo emocija. Tako su fudbaleri Zvezde i zvanično postali šampioni države, 28. put u klupskoj istoriji. Crveno-beli ostavili su iza sebe prvog pratioca I najvećeg rivala, Partizan, sa velikih 17 bodova prednosti. Na taj način puleni Vladana Milojevića zaokružili su jednu sjajnu sezonu, verovatno najbolju u post barijevskoj eri, odnosno poslednjih 25 godina. Pored osvojene šampionske titule, najveći uspeh fudbalera Zvezde ove sezone jeste iskorak u evropskim takmičenjima. Gotovo četvrt veka dugo čekanje zvezdaša evropskog proleća je okončano. Taj rezultat još više dobija na značaju ako imamo u vidu način kojim se do njega došlo, kao I činjenicu da je Zvezda ove sezone, posle dugo vremena, igrala fudbal. Odličan fudbal.

Kraj prošle sezone nije bio prijatan ni za koga u Ljutice Bogdana. Pretrpljeni su neuspesi kako na evropskoj, tako I na domaćoj sceni. Šampionska trka sa Partizanom izgubljena je maltene u foto finišu. To je pogoršalo ionako lošu atmosferu u crveno-belom taboru. Epilog tih neuspeha bio je odlazak trenera Miodraga Božovića. Rukovodstvo kluba postavilo je na mesto šefa stručnog štaba Vladana Milojevića, mladog, ambicioznog trenera, a opet dovoljno iskusnog da od Crvene zvezde napravi tim evropskog renomea.

U letnjem prelaznom roku dovedeno je čak 15 igrača. Iako je zvezdaška javnost sa dozom skepticizma, poučena iskustvima iz prethodnih sezona, dočekala novopridošle igrače, vrlo brzo se pokazalo da će navijači I te kako imati razloga za optimizam I radost. Milan Borjan je najbolji golman lige I, vrlo verovatno, najpouzdaniji čuvar Zvezdine mreže u poslednjih nekoliko godina. Povratnici u crveno-beli dres, Filip Stojković I Vujadin Savić, nadmašili su sva očekivanja. Stojković je, nakon neuspešne epizode u Minhenu, u Zvezdi doživeo pravi fudbalski preporod. Savić je sa Damijenom Le Talekom komandovao poslednjom linijom odbrane. Milan Rodić je pokazao kvalitet, unapredivši igru na levom boku. Treba na ovom mestu spomenuti I Srđana Babića, čiji je ugovor Zvezda otkupila od Read Sosijedada. Pokazao je Babić da igra dobar fudbal, ali je evidentno da je neigranje u Španiji I te kako ostavilo traga na mladom defanzivcu.  Najveći posao napravljen je na sredini terena. Samo su povrede sprečile Branka Jovičića da potpuno pokaže svoj kvalitet. Pun pogodak je I Nenad Krstičić. Školovan, kvalitetan fudbaler. Izuzetno taktički I tehnički potkovan, sa odličnim pregledom igre. Za Aleksandra Pešića izdvojeno je rekordnih 750 hiljada evra. O tome koliko se to ulaganje Zvezdi isplatilo najbolje govori učinak popularnog Šilje – 30 golova I 26 asistencija. Angažovanje ‘problematičnog momka’ Nemanje Radonjića takođe je naišlo na skepsu zvezdaša. Vrlo brzo je ovaj talentovani fudbaler svojim vanserijskim potezima I brzinom zadobio simpatije navijača, ali I pokazao da može da se podredi ekipi.

Odličan posao napravljen je I sa strancima. Boaći nije bio sporan ni u prethodnoj sezoni. Nastupima u Ligi Evrope samo je potvrdio svoj kvalitet, napustivši Crvenu zvezdu zimus za obeštećenje od 5,5 miliona evra. Najveći posao što se stranaca tiče napravljen je u slučaju Gelora Kange. Napraviti od njega igrača za primer nije ni malo lak posao, imajući u vidu da nedisciplinom može da nanese dosta štete svojoj ekipi. Ipak, činjenica je da je ključne mečeve u Evropi Kanga odigrao na vrhunskom nivou. Mičel Donald zadržao je kapitensku traku I kod Vladana Milojevića, što dovoljno govori o njegovom značaju za tim. Jedina zamerka holanđaninu jesu nešto slabiji nastupi u Evropi. Delovalo je da se Donald protiv jačih, evropskih ekipa nešto slabije snalazi. U zimskom prelaznom roku doveden je iz Olimpijakosa I El Fardu Ben. Svojim partijama je potvrdio da će naredne sezone biti važan šraf Milojevićeve mašinerije.

Ključ ovosezonskih uspeha Zvezde svakako je Vladan Milojević. U intervjuu za naš portal, na pitanje da li bi želeo da bude Zvezdin Aleks Ferguson, skromno je odgovorio da bi želeo da bude Zvezdin Vladan Milojević. Crveno-beli su na momente delovali baš kao fudbaleri Mančester Junajteda iz vremena kada ga je sa klupe vodio Ser Aleks. Poput besnih pasa fudbaleri Zvezde kidisali su na svoje protivnike, lomeći jakim presingom protivničke odbrane. Činjenica je da ova ekipa nema gotovo ništa zajedničko sa prethodnim. Ova ekipa igra vrlo disciplinovano I uvek sa jasnom idejom u igri. Svojim autoritetom I uticajem Milojević je igračima usadio pobednički mentalitet. Taj je autoritet Milojević nametnuo znanjem I rezultatima, za razliku od većine srpskih trenera. Neretko šef struke crveno-belih ističe da iza svega što radi stoji, pre svega, veliki rad I stalno usavršavanje I upravo je  to ono što ga od drugih domaćih trenera razlikuje.

Za razliku od prethodnih sezona, kada je rukovodstvo pompeznim najavama I neodmerenim izjavama uzrokovalo da apetiti zvezdaša porastu, pa da kasnije usledi razočarenje kada od silnih najava evropske Zvezde ljudi dobiju još jednu godinu tavorenja u domaćim okvirima, ove sezone to nije bio slučaj. Istini za volju, takvim izjavama, nakon katastrofalne prošle sezone, i nije bilo mesta. To je Milojeviću omogućilo da u miru priprema svoju ekipu za evropske izazove. Ipak, to ne znači da je stručni štab imao lak posao letos. Koeficijent Crvene zvezde na rang listi UEFA uzrokovao je da naš klub kvalifikacije za Ligu Evrope počne već početkom jula meseca, od prvog kola. Zbog toga su u Crvenoj zvezdi problemi morali da se rešavaju u hodu, te da se kroz kvalifikacione utakmice ekipa priprema za glavne izazove. Redom su padali Florijana, Irtiš, Sparta I Krasnodar, pa se Zvezda nakon jedne decenije našla ponovo u grupnoj fazi Lige Evrope. Šta tek reći za nastupe u grupi, u kojoj je Zvezda odmerila snage sa Arsenalom, Kelnom I ekipom BATE Borisova. Kada dva puta pobedite jednog bundesligaša I remizirate sa Arsenalom u Londonu, onda je jasno da apsolutno zaslužujete plasman u narednu fazu takmičenja.  U šesnaestini finala Lige Evrope Zvezdu je dočekao moskovski CSKA. I tu je Crvena zvezda pokazala da može da se bori sa daleko skupljima od sebe, sa ekipom koja je u evropskim takmičenja prisutna u kontinuitetu gotovo dve decenije.

Takmičenje u Superligi Srbije Zvezda je završila trijumfalno. Osvojena je titula prvaka države. Vrlo dominantno su crveno-beli izgledali ove sezone u domaćem prvenstvu. O tome najbolje govori odnos postignutih I primljenih golova. Crvena Zvezda je daleko najefikasniji tim sa 96 postignutih I samo 19 primljenih golova. Valja istaći I učinak u večitim derbijima. Prethodnih godina bili smo svedoci toga da je Partizan odnosio pobede u međusobnim duelima kada god bi od ishoda tih mečeva zavisilo pitanje šampiona. Crno-beli su u tim utakmicama diktirali tempo I nametali svoju igru. Ove sezone se I to promenilo. U poslednjem derbiju, odigranom u plej-ofu, crveno-beli su večitog rivala nadigrali u svakom smislu I potpuno zasluženo  trijumfovali (2:1), pri čemu treba istaći da rezultat ne oslikava pravo stanje stvari na terenu.

Crvenu zvezdu u narednoj sezoni očekuju novi izazovi. Gotovo svi u crveno-belom taboru bi bili prezadovoljni da sledeće sezone gledaju reprizu ove. Da bi reprizu zaista gledali, od esencijalnog je značaja da se Crvena zvezda ponovo nađe u grupnoj fazi evropskog takmičenja. Recept je to je manje-više jasan. Potrebno je ulagati. Ulaganja su jedini način da klub kroz učešće u evropskim takmičenja poboljša imidž, privuče nove sponzore, podigne cenu igračima I potpuno se stabilizuje. Treba, dakle, sačuvati okosnicu ekipe, ali I uložiti značajna sredstva u pojačanja. Evidetni su odlasci fudbalera koji igraju na poziciji centralnih veznih igrača, pre svega Mičela Donalda I Uroša Račića. Ne treba zaboraviti da je crveno-bele napustio I Gelor Kanga. Za očekivati je da se crveno-beli pojačaju u manevru. Sa Kangom I dvojicom centralnih veznih igrača, gde su se smenjivali Donald, Krstičić I Jovićić, Zvezda nije imala samo odličnu distribuciju lopte, nego I mogućnost da centralni vezisti vrlo često presecaju dodavanja protivnika I igraju jak presing. To je vrlo bitan deo Milojevićevog sistema. Možemo slobodno reći da je to bio zaštitni znak Crvene zvezde ove sezone, pa je jasno koliko je važno dobro se pojačati u veznom redu. Sledeća bitna stavka je pozicija centarfora. Crvenu zvezdu je napustio Ričmond Boaći, a spekuliše da se bi u slučaju dobre ponude Marakanu mogao napustiti I Aleksandar Pešić. Njhov učinak u napadu neće biti lako nadomestiti. Zvezdu je u napadu pojačao El Fardu Ben. Međutim, njega Vladan Milojević koristi na poziciji iza napadača, a osim toga bilo je ove sezone situacija kada su Crvenu zvezdu koštali promašaji igrača u samom špicu napada. Zbog toga je izuzetno važno da se na toj poziciji Zvezda adekvatno pojača. Ukoliko na ove izazove rukovodstvo kluba adekvatno odgovori, ni san Zvezdinih navijača o Ligi šampiona možda neće ostati nedosanjan.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама