Фудбал Фудбал/Звездаштво

Velika si, Zvezdo!

Autor: CZBG, Tadić M.

Prošla su dva dana od kako je Crvena zvezda odigrala svoju poslednju utakmicu u Ligi Evrope, a utisci se još uvek ne smiruju. Delom zbog toga što je “Zvezdino proleće” čekano 26 godina, delom zbog toga što Zvezda igra fudbal. I to kakav fudbal.

Leta 2007.godine oči javnosti bile su uprte u fudbalere Crvene zvezde, koji su se našli u borbi za plasman u Ligu šampiona. Poraz od Rendžersa nagovestio je neuspešnu evropsku jesen, ali je tim iz Ljutice Bogdana uspeo da savlada Groclin i sebi obezbedi učešće u Ligi Evrope, odnosno tadašnjem Liga kupu UEFA. Nekoliko meseci kasnije, Crvenoj zvezdi su u grupi F društvo pravili Bajern iz Minhena, Braga, Aris i Bolton. Predvođeni trenerom Miloradom Kosanovićem, Ranđelović, Basta, Gaj, Tutorić, Anđelković, Kastiljo, Lukaš, Molina, Bogdanović, Milijaš, Koroman, Barkos i Burzanović zabeležili su sva četiri poraza, te zauzeli poslednje mesto, bez osvojenog boda.

photo: Pedja Milosavljevic

Ipak, niko ni slutio nije da će Crvenoj zvezdi biti potrebno punih deset godina da se ponovo plasira u grupnu fazu Evrope. Naredne sezone naš tim eliminisan je u kvalifikacijama od strane Apoela, godinu dana kasnije bila je jača Sparta iz Praga, zatim su usledili bolni porazi od Slovana i Rena. Godine 2014. pod vođstvom Aleksandra Jankovića, crveno-beli bili su na korak od velikog uspeha i plasmana u Evropu, ali ih je na tom putu zaustavio francuski Bordo. Nakon nerešenog rezultata na Marakani, golovima Mladenovića i Mikića u gostima, Crvenu zvezdu delile su sekunde od Evrope. Dok su se u tim sekundama smenjivale strepnja i neopisiva radost, sviran je penal za Bordo, Bajković je bio nemoćan, a to je ujedno značilo da će crveno-beli svet na neku narednu priliku morati da čeka još barem godinu dana. U sledećim kvalifikacijama usledio je poraz od Černomoreca, da bi 2014.godine Crvena zvezda dobila dodatni udarac. Zbog suspenzije usled neizmirenih dugovanja, naš klub je izgubio pravo da se takmiči u UEFA takmičenjima. Kairat 2015. a zatim Ludogorec i Sasuolo 2016.godine bili su jači od ekipe iz Ljutice Bogdana.

Tokom ovih godina, na klupi beogradskog kluba smenjivala su se mnoga trenerska imena. Miloš Đurovski, Zdenek Zeman, Čedomir Janevski, Siniša Gogić, Aleksandar Kristić, Robert Prosinečki, Aleksandar Janković, Rikardo Sa Pinto, Slaviša Stojanović, Nenad Lalatović i Miodrag Božović. Smenjivale su se uprave i predsednici, igrači naročito, ali niko od njih nije uspeo da napravi korak dalje i ostvari plasman u UEFA takmičenje.

U junu 2017.godine tim iz Ljutice Bogdana dobio je novog trenera. Pravo sa klupe grčkog Panioniosa, došao je bivši defanzivac, Vladan Milojević. Dolaskom Milojevića na mesto šefa stručnog štaba, Crvena zvezda dobila je izuzetno taktičnog, odmerenog i trenera “bez alibija”. Kahrimanu, Supiću, Anđelkoviću, Le Taleku, Frimpongu, Srniću i Donaldu priključeni su Borjan, Gobeljić, Rodić, Jovičić, Radonjić, Krstičić, Boaći, Milić i Pešić, a u redove crveno-belih vratitili su se Stojković, Savić i Milijaš. Borba za Ligu Evrope je mogla da počne.

Ekipa Vladana Milojevića evropsku premijeru je imala na domaćem terenu, što je maksimalno iskorišćeno, pa su Boaći i Srnić, na krilima navijača doneli Zvezdi prednost od 3:0 protiv Florijane. Naši fudbaleri su već jednom nogom bili u narednom kolu kvalifikacija, Boaći je i na Malti bio dvostruki strelac, a jedan gol dodao je i Milijaš. Utakmica je završena nerešenim rezultatom (3:3), pa se, uprkos daljem plasmanu, javila zabrinutost u zvezdaškom delu javnosti. U drugoj rundi izbačena je ekipa Irtiša, rezultatom 1:1 i 2:0. Ipak, ni ovaj rezultat nije bio dovoljan da se javnost ubedi u to da nas ove sezone očekuje nešto zaista veliko. Pred utakmicu trećeg kola kvalifikacija krenulo je licitiranje sa koliko golova će Sparta iz Praga izbaciti našu ekipu. Odgovor je – tri gola. Ali, Crvena zvezda je izbacila Spartu. Plej of je odveo crveno-bele fudbalere put daleke Rusije, na megdan Krasnodaru. Ruska ekipa važila je za favorita i opravdala je tu ulogu pobedom (3:2) na domaćem terenu, ali Zvezdini navijači su svakako imali razloga za optimizam. Verovatno jedan od najboljih poteza Vladana Milojevića bio je uvođenje Pešića u igru, koji je nakon samo jednog minuta provedenog na terenu, uspeo da savlada ruskog golmana i tako smanji zaostatak svoje ekipe. Sa dva postignuta gola u gostima, bilo je itekako razloga za optimizam.

Odavno Marakana nije bila ispunjena kao na revanš meču. Odavno Zvezda nije imala ovakav tim i odavno čekamo ovakvu priliku. Već u sedmom minutu utakmice, Nemanja Radonjić doneo je veliku radost hiljadama navijača. Dugo je Zvezdina publima čekala da Radonjić pokaže sav talenat koji poseduje i dočekala je – onda kada je bilo najpotrebnije. Na samom početku drugog dela igre, Kanga je šutirao sa 30 metara i – pogodio! Prepuna Marakana bila je u transu, a crveno-bele junake delilo je nešto više od 40 minuta od plasmana u Ligu Evrope. Tokom svih utakmica, Stojković i Savić komandovali su Zvezdinom odbranom, Srnić, Donald i Krstičić gospodarili su sredinom terena, dok je Boaći rešetao u napadu. Njihov, ali i znoj svih ostalih momaka, isplatio se nakon jednog sudijskog zvižduka. Sudija Štile označio je kraj utakmice, a ujedno i plasman Crvene zvezde u Ligu Evrope nakon punih deset godina!

Od nagađanja sa kojom gol razlikom ćemo ispasti u trećem kolu kvalifikacija, stigli smo do onog “Dajte Barsu da se igramo”, a nakon žreba u Nionu i do “A u Londonu muk”. Da, ponovo su se sastali Arsenal i Crvena zvezda. Voljom žreba, beogradska ekipa našla se u grupi H, zajedno sa Kelnom, BATE Borisovim i Arsenalom.

Krenimo redom. Prvu utakmicu Zvezda je igrala na domaćem terenu, a prvi bod u Evropi doneo joj je Radonjić, koji je obezbedio nerešen rezultat sa ekipom BATE-a. Kako je vreme prolazilo, naši fudbaleri postajali su sve uigraniji, spremniji, ali i puniji samopuzdanja. Samim tim, i očekivanja navijača su rasla. I očekivanja su opravdana već u narednom kolu. Tamo gde je stao u kvalifikacijima, Boaći je nastavio u grupnoj fazi – golom protiv Kelna doneo je Zvezdi tri boda, ali i prvu evropsku pobedu. Nakom 39 godina, ponovo su se sastali evropski velikani – Arsenal i Crvena zvezda. I ponovo se u crveno-belom dresu našao jedan Savić. Ipak, za razliku od tog duela koji je završen rezultatom 1:1, ovog puta je Arsenal uzeo ceo plen. U revanš utakmici, na čuvenom Emirejts stadionu, naši fudbaleri pokazali su veliki kvalitet i uspeli da se odbrane protiv favorizovanog Arsenala (0:0). U narednom kolu, tim iz Ljutice Bogdana gostovao je beloruskoj ekipi BATE Borisovim. Meč je završen bez golova, što je značilo da Zvezda u poslednjem kolu mora ići na pobedu protiv Kelna, kako bi obezbedila plasman u nokaut fazu. “Nemci su Nemci”, ali i Zvezda je Zvezda. I baš je Zvezdino dete, Slavoljub Srnić, golom u 22. minutu doneo Zvezdi dugo čekano Evropsko proleće. Doneo je i ovacije prepune Marakane, doneo je i materijal za prepričavanje unucima.

Bajka Crvene zvezde je i dalje trajala i svake nedelje je postajala sve lepša. Potpuna dominacija prikazana je u domaćem prvenstvu, pa se između utakmica protiv Borca i Partizana, sa nestrpljenjem čekao žreb za narednu rundu Lige Evrope. Kao drugoplasirana ekipa grupe H, Zvezda je ostavila iza sebe Keln i BATE, i dočekala “Zvezdino proleće” na minus deset. Žreb je Vladana Milojevića i igrače ponovo odveo u Rusiju, gde će se u šesnaestini finala sastati sa Moskovskom ekipom CSKA. U međuvremenu, u Ljutice Bogdana stigla je nova kazna – prazne tribine. Igranje pred praznom Marakanom svakako bi bio veliki hendikep za beogradski klub, jer kako kaže navijački stih: “Zvezda je večna dok su joj deca verna”, ali na sreću te “dece” odluka je promenjana. Nakon beogradskog remija, Zvezda je poražena u Moskvi rezultatom 1:0 i taj gol u poslednjim sekundama prvog poluvremena označio je kraj Zvezdine evropske bajke. Osim nekoliko promašenih zicera, postoji još nešto što statistika ne beleži – Zvezdini fudbaleri ostavili su srce i dušu na terenu u zaleđenoj Moskvi. I u Londonu, Kelnu, Borisovu i u Beogradu.

Da li je ovo evropsko putovanje bilo samo trenutni bljesak ili nagoveštaj boljih vremena za Crvenu zvezdu i sve koji je vole, pokazaće vreme. Neki bi rekli da su navijači Crvene zvezde razmaženi, da ne praštaju poraz. Pa ipak, svi su navijači tako ponosni bili nakon poraza. Ponosni zbog tima, ponosni zbog čuvenog “Zvezdinog proleća”, tako dugo čekanog. Ponosni čak i sa suzama u očima. Velika si, Zvezdo.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама