Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Zvezda na korak od Lige Evrope!

Izvor: zvanični sajt SD Crvena zvezda

U petak 4. avgusta nešto posle 13 časova Crvena zvezda saznaće ime protivnika koji će joj stajati na putu ka plasmanu u grupnu fazu Lige Evrope.

Ako je posle beogradskih 2:0 postojala dilema, u Pragu su sve nedoumice definitivno otklonjene. Izabranici Vladana Milojevića organizovanom, taktički izuzetno pametnom igrom eliminisali su renomirani Češki tim iz evropskih nadmetanja za ovu sezonu. Posle 180 minuta fudbala crveno-beli su pokazali mnogo više od rivala i zasluženo posle pet godina i duela sa francuskim Bordoom ponovo se našli u predvorju UEFA Lige Evrope. Taj poslednji korak mogao bi da bude dosta težak s obzirom na potencijalne rivale u eliminacionoj rundi, međutim prikazano u dosadašnjem delu sezone, posebno na međunarodnoj sceni, armiji Zvezdinih navijača uliva veliki optimizam.

Očekivalo se da tim koji je u renoviranje ekipe uložio više od deset miliona evra pruži jači otpor najtrofejnijem srpskom klubu. Jednostavno od 1. minuta susreta na stadionu „Rajko Mitić“ crveno-beli su bili bolji tim. Agresivniji, taktički bolje pripremljeni, borbeniji, uigraniji, rečju – bolji od Sparte.

Utakmica u Pragu, počela je slično kao i ona u Beogradu. U uvodnim minutima meča Boaći se našao u odličnoj prilici nakon duge lopte Rodića, ali nakon sjajnog prijema usledio je udarac pored gola. Može zvučati pretenciozno ali Crvena zvezda je bila ta koja se za sve pitala i u revanšu. Inicijativa u uvodnih 15 minuta nije krunisana golom, ali jeste brz kontranapad pet minuta kasnije.

Stojković je „izbacio“ Srnića u trk sa Štetinom, rođeni Šapčanin bio je brži, uputio idealan pas u srce Spartinog peterca gde se Boaći našao na pravom mestu u pravo vreme i svom timu doneo tada već, s obzirom na sve viđeno, za češki tim, nedostižnih 0:3.

Nakon pogotka, novi klupski drugovi Srđana Plavšića, preuzeli su jalovu inicijativu i u tom ritmu odigrano je preostalih 70-ak minuta. Najbolju priliku računajući oba meča Česi su imali 14 minuta pre kraja druge utakmice kada je Bem Haim pogodio stativu Borjanovog gola. Priliku da pokaže reflekse Zvezdin čuvar mreže iskoristio je u još dva navrata do kraja susreta.

Uzimajući sve u obzir, Crvena zvezda je bila bolji rival i u revanš utakmici, izuzimajući poslednjih deset minuta susreta kada su crveno-beli u glavama već razmišljali o narednom rivalu. To naravno nije opravdanje, jer se greške u Evropi ne praštaju. Sve do finiša tim Vladana Milojevića je imao jasniju ideju kako da dođe do protivničkog, ali i kako da sačuva svoj gol.

Apsolutno zasluženo, Crvena zvezda je eliminisala Spartu iz Praga „duplom pobedom“.

Sve pobrojano i navedeno budi nadu da je učešće u grupnoj fazi Lige Evrope posle pune decenije ostvarivo. Svakako da će za takav podvig timu iz Ljutice Bogdana biti potrebna sreća na žrebu, ali bez obzira na ime protivnika, navijači imaju čemu da se nadaju.

Bravo Zvezdo!

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама