Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

MCZ skener: Nemanja Radonjić, buntovni dečko srpskog fudbala (VIDEO)

Izvor: Moja Crvena zvezda

Naš bratski portal, MCZ, skenirao je sledeće pojačanje našeg fudbalskog kluba. Reč je o Nemanji Radonjiću. Tekst prenosimo u celosti.

Nemanja Radonjić, vrlo poznato fudbalsko ime u Srbiji, a ujedno i ne preterano poznat kao fudbaler, ime oko kojega se svakog leta diže prašina, a sa druge strane igrač koji se još uvek nije dovoljno dokazao na terenu. Nemanja Radonjić je za sada jedna od onih fudbalskih priča gde su svi sigurni da se radi o vrlo talentovanom fudbaleru, kome je nebo granica kada je fudbal upitanju, ali momku koji sam sa sobom to još uvek nije prelomio i koji nije bio dovoljno posvćen fudbalu i radio na sebi. Moglo bi se reći da malo podseća na Kataija i njegove početke po mnogo čemu, što talentu, što ponašanju van terena. Hoće li i ovaj put Crvena zvezda uspeti da izvede na pravi put jednog buntovnog momka?

S obzirom da je blizu potpisa četvorogodišnjeg ugovora sa našim klubom predstavljamo vam Nemanju kao fudbalera kakvog ga verovatno zna manji procenat navijača našeg kluba, jer se o njemu do sada više pričalo u nekom drugom kontekstu.

Nemanja je rođen u Nišu i svoje prve fudbalske korake je počeo u Radničkom iz Niša gde je već kao dete pokazao ozbiljan talenat i važio za jednog od najvećih talenata u zemlji. Kao mlad zapada za oko našem večitom rivalu koje privlači njegov talenat tako da prelazi u mlađe kategorije Partizana i tu pokazuje neosporan fudbalski talenat, ali i da nije baš momak 100% posvećen fudbalu. Takođe javno govori već tada da je navijač Crvene zvezde što je bio početak kraja njegovoj karijeri u Partizanu, sa kojim kasnije nije želeo ni da produži ugovor. Nakon toga ide neko vreme u kamp Puškaševe akademije u Rumuniji, gde je proveo par meseci, ali na kraju potpisuje dugogodišnji ugovor sa Romom. No nažalost kao što smo rekli i na početku teksta iako su svi prepoznavali njegov talenat, on sam nije bio dovoljno fokusiran na fudbal i to da pretvori talenat koji ima u kvalitet i dobre igre, tako da luta u svojoj fudbalskoj karijeri sve do pozajmice u Čukarički, gde na momente iako ne 100% fizički spreman pokazuje da ipak glasine nisu bile bez osnova.

Nemanja je bio i reprezentativac svih mlađih selekcija naše zemlje, fudbalski sladokusci i dan danas pamte njegov meč protiv Belorusije iz 2012. kada je naša selekcija do 17 godina porazila vršnjake iz Belorusije sa 7-0, a Nemanja je bio jedan od najzapaženijih na toj utakmici i postigao het-trik. Poslednje što je igrao jeste skoro na evropskom prvenstvu u Poljskoj za mladu reprezentaciju. Ovde možete videti sažetak te utakmice protiv Belorusije iz perioda kada je igrao za reprezentaciju do 17 godina i njegove golove sa te utakmice:

Kada su njegove fudbalske karakteristike upitanju, Nemanja je fudbaler koji najviše igra po levom krilu, sa dominantnom desnom nogom. Reč je o fudbaleru koji je odlično tehnički potkovan, sa odličnom kontrolom lopte, dobrim prijemom, dobrom igrom 1 na 1. Nemanja je takođe vrlo brz i prodoran fudbal, koji ima jako dobru kontrolu lopte u punom trku i dobru promenu pravca. U našoj ligi je malo igrača koji mogu da mu pariraju po brzini. Takođe ume lepo da se ubaci iza leđa odbrane i ima dobru kretnju bez lopte.

Duel igra mu je takođe dobra, nije ga lako izbaciti u duelu, prosečno ulazi po utakmici 5.8 puta u ofanzivne duele i izlazi kao pobednik u 81% slučajeva. Iako dešnjak, ume lepo da koristi i levu nogu, pošalje upotrebljiv pas istom ili centaršut, čak i da uputi dobar šut istom. Jedna od karakteristika njegove igre jeste da voli seče sa krila ka golu i šutira, gde ima vrlo opasan i snažan udarac.

Kada je reč o pas igri Nemanja je fudbaler koji ume jako lepo i da uposli saigrače i pošalje vrlo opasan pas. Ume da pošalje dobar pas u prostor, u prethodnom periodu u Čukaričkom je slao 0.7 ključnih pasova po utakmici, umeo da pošalje dobru dugu loptu i promeni stranu sa svoje krilne pozicije na drugo krilo, ne radi to često, ali ima dobru dugu loptu. Kratki pasovi su mu na 83% uspešnosti.

Što se tiče defanzive nije neko ko preterano učestvuje u istoj, ali je i tu u poslednje vreme pokazao neke pomake mada je još uvek igrač koji je znatno više okrenut ofanzivi. No s obzirom da godinama gledamo kod nas mahom krila kojima je glavna vrlina igra u defanzivi, bez preterano dobre igre 1 na 1 i ofanzive, Nemanja će u tom smislu biti pravo osveženje.

Ono što je do sada bio problem u njegovoj igri jeste to što je umeo da bude sebičan, da se kasno oslobađa lopte i nekada igra sam za sebe. Takođe i manjak koncentracije i oscilacije u igri. Umeo je da odigra dobar meč, pa da odigra naredna 2-3 loše, jer deluje kao da mu se ne igra, jednostavno je dosta zavisilo od njegovog raspoloženja i kako će ući u utakmicu. Umeo je da ne ispoštuje beka koji se ubaci i da mnogo „carini“ loptu. No u poslednje vreme je te segmente sveo na manju količinu, pokazao veću zrelost u igri i deluje da je konačno sazreo i kao ličnost i kao igrač i pokazao je neke pomake na tom planu. Ono što se primeti u njegovoj igri je svakako manjak iskustva i rutine i vidi se da je dugo lutao, problem mu je dugo bila i fizička sprema, ali se videlo da radi na tome i delovao je sve spremnije, nije još na 100%, ali je podigao nivo svoje fizičke spreme u odnosu na period iza njega kada je tu imao ozbiljnih problema.

On je svakako fudbaler koji treba još da napreduje, još da radi, konkretizuje svoju igru, ali je nesumnjivo reč o jednom od najtalentovanijih krilnih fudvalera u Srbiji. Ono što je uvek znak pitanja je njegov mentalitet, ali je u poslednje vreme pokazao neke pozitivne pomake na tom planu, pa se nadamo da će u tom pravcu i da nastavi da je prošlo vreme nekih nefudbalskih stvari i da je sada vreme da se 100% posveti fudbalu.

Sve u svemu Radonjić je fudbaler koji u svom DNK ima fudbal u malom prstu, igrač za kakve su se navijači Zvezde uvek vezivali, ugrač koji ukoliko bi se 100% fokusirao na fudbal bi mogao da bude novi ljubimac navijača, novi Katai. Sa druge strane ako pogledamo njegovu dosadašnju karijeru sa njim se nikada ne zna, ali je svakako igrač vredan rizika. Mlad je, nije još uvek kasno da vrati karijeru na pravi kolosek i za razliku od nekih smunjivih preplaćenih stranaca od 27-28 godina koje smo dovodili i dovodimo, pa čekali i čekali i nikada dočekali, gde se na prvu videlo da ti igrači nikada nisu ni trebali da se dovedu, Radonjić je pametan rizik i rizik koji može da se pokaže kao odličan potez.

Mi mu želimo puno sreće u našem dresu i da konačno pokaže talenat o kojem se priča godinama unazad!

https://www.youtube.com/watch?v=RRPUfZ5GOpU

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама