Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Irtiš Pavlodar: Zvezdin najdalji evropski put

Izvor: Moja Crvena zvezda

Naš bratski portal, MCZ, uradio je odlično predstavljanje Zvezdinog sledećeg protivnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Tekst prenosimo u celosti.

Protivnik Crvene zvezde u 2.kolu kvalifikacija biće predstavnik Kazahstana, Irtiš iz Pavlodara.

Prvi meč je na programu u četvrtak u Pavlodaru (16 časova po našem vremenu), revanš meč nedelju dana kasnije na našoj „Marakani“. A nešto više o klubu iz Kazahstana, najdaljem Zvezdinom putovanju, pokušaćemo da vam približimo u nastavku.

Pavlodar

Sama činjenica da Crvena zvezda putuje ka Sibiru, nekih sedam sati avionom od Beograda, preko 4.000 kilometara vazdušnim putem, čini put u Pavlodar najdaljim u istoriji evropskih takmičenja za naš klub. Pavlodar je udaljen od Sibira i Omska 400 kilometara, a od glavnog grada Kazahstana, Astane, 450 kilometara, i nalazi se uz samu granicu sa Rusijom.

Put će Zvezdu u Pavlodar voditi preko Bakua, gde će sleteti avion da napuni gorivo. Zvezda će leteti manjim čarterom, što uz vremensku razliku od četiri sata u plusu, čini oko sedam sati putovanja. Crveno-beli će proći nekoliko vremenskih zona.

Zvezda će krenuti u sredu da bi u Pavlodar stigla u ponoć, u četvrtak odigrala utakmicu, a odmah posle utakmice krenula nazad za Beograd. Da se ne bi privikala na vremensku zonu.

Pavlodar „leži“ na reci Irtiš (Ertis), a populaciju koja iznosi 332.000 velikom većinom čine etnički Rusi i Kazasi. Kazasi su turkijski narod čije se carstvo prostiralo od Mongolije preko Kine i Crnog mora, a danas čine najvećim delom Kazahstan. Zvanični jezik u Pavlodaru je ruski. Jedan je od najstarijih gradova u Kazahstanu, a osnovali su ga Rusi 1720.godine pod imenom Korjakovski. Sadašnje ime je dobio u čast rođenja velikog Kneza Rusije Pavela Aleksandroviča, i znači „Dar od Pavla“.

Nakon starta privrednog projekta tadašnjeg vođe SSSR Nikite Kruščova – „Devičanska polja“ 1953.godine, Pavlodar je brzo postao glavni privredni i industrijski centar Kazahstana, nekada i veliki centar industrije SSSR, a zbog fabrike i proizvodnje oružja koje su locirane u gradu do 1992. godine bio je zatvoren za posetioce. I bliži je Aziji nego Evropi.

Irtiš

Irtiš (Ertis) iz Pavlodara osnovan je 1965.godine, jedan je od najvećih klubova svoje zemlje, a kako sami ističu – najveći. Argumente imaju u činjenicama da su najuspešniji klub u Kazahstanu od sticanja nezavisnosti. Šampioni Kazahstana su bili 5 puta – 1993. (pod imenom Ansat), 1997, 1999, 2002. i 2003, i osvojili su jedan Kup Kazahstana 1998. Jedan su od osnivača kazahstanske lige i klubova koji nikada nisu ispadali iz najjače lige.

Ime je dobijeno po reci Irtiš (Ertis) na kojoj leži grad Pavlodar. Tokom istorije nekoliko puta je menjano (Traktor, Ansat, Irtiš – Bastau), da bi 2000.godine i konačno vraćeno prvobitno ime.

Osim pet šampionskih titula, najveći uspeh kluba je četvrto mesto u Ligi šampiona 2001, ali Azijskoj. Kazahstan je 2000.godine postao član UEFA, pa su učestvovali u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2003/04 i odmah ispali od Omonije iz Nikozije.

Najveći evropski uspeh su ponovili i ove sezone – 2.kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Prethodno su to učinili 2012/13 i 2013/14, u svom poslednjem učešću u Evropi. Tada su napravili iznenađenje i prošli Levski iz Sofije, ali ih je Široki Brijeg zaustavio u 2.kolu.

Zanimljivo je da imaju više utakmica u Aziji, nego u Evropi. U Evropi su ukupno odigrali 14 utakmica, uz skor od šest pobeda, tri remija i pet poraza.

U Aziji su odigrali 22 utakmice – 10 pobeda, 2 remija, 10 poraza. U sezoni 2000/01 kada su stigli do polufinala Azijskog izdanja Lige šampiona (tada se zvala: Kup Kupova), zaustavljeni su prvo od japanskog Džubilo Ivate, a u utakmici za 3.mesto od iranskog Persepolisa.

Tekuća sezona

Irtiš je prošlu sezonu završio na 3.mestu, iza mnogo, mnogo jačih Astane i Kairata, i tako obezbedio igranje u evropskim kvalifikacijama nakon četiri godine.

U tekućoj sezoni zaostaju sedam bodova za trećeplasiranim Ordabašijem, ali sa utakmicom manje. Nakon 20.kola Irtiš se nalazi na 4.mestu sa 31 bodom, a svoju utakmicu 20.kola igraju protiv Tobola danas od 16 časova. U poslednja tri meča nisu primili gol.

U timu imaju dobro poznata lica sa superligaških terena. U pitanju su Mario Maslać (Borac, Vojvodina), Beko Fofana (Partizan, Čukarički), Stefan Živković (Borac, Čukarički) i Miloš Stamenković (Proleter Novi Sad, BSK Borča).

To i ne treba da čudi jer u Kazahstanu ove sezone igra 17 igrača iz Srbije. Poslednji u nizu je Srđan Vujaklija, koji je pojačao Ordabaši, za koji je do skoro nastupao Zoran Rendulić. Nedavno je i Predrag Sikimić pojačao Atirau. Prošle sezone je broj srpskih igrača u Kazahstanu iznosio – 13.

Osim četiri igrača iz Superlige Srbije i dva reprezentativca Kazahstana (golman Loria i defanzivac Kislicin), u Irtišu je još jedno poznato ime Zvezdinim navijačima. Napadač Frank Đa Đeđe, koji je nastupao za ukrajinski Černomorec protiv Crvene zvezde 2013.godine i bio strelac u prvom meču u Odesi, a prošao je školu Pariz Sen Žermena, od januara je u dresu Irtiša. Zamenio je najboljeg strelca Rumana Murtazajeva koji je počao šampiona Astanu.

Foto: FC Irtysh Pavlodar/facebook

Kao najopasniji u redovima Irtiša se apostrofiraju portugalsko krilo Karlos Fonseka i brazilski vezista Rodrigo Antonio.

Trener Irtiša je Bugarin Dimitar Dimitrov, poznatiji kao „Heroj“. Bio je selektor Bugarske, a vodio je između ostalih Levski i Liteks. Od 2015. je u Irtišu, gde je proglašen za počasnog građanina Pavlodara. Poznat je kao veoma temperamentan trener.

Utakmice protiv Dunava iz Rusea, Irtiš je odigrao u sledećem sastavu.

Pavlodar: Loria, Kislicin, Maslać, Dautov, Živković, Darabajev (Zumaskalijev), Rodrigo, Fonseka, Fofana (Geterijev), Đa Đeđe (Kalinin), Bugajov.

Ruse: Loria, Kislicin, Maslać, Dautov (Jesimov), Živković, Geterijev, Rodrigo, Darabajev, Fonseka, Fofana (Stamenković), Bugajov (Đa Đeđe).

Strelac u prvom meču bio je Bugajov, a u revanšu Maslać i Darabajev.

Zoran Rendulić – Ako Zvezda postigne gol, a ne izgubi, blizu je 3.kola

U izjavi za sports.kz, doskorašnji igrač Ordabašija i Crvene zvezde, Zoran Rendulić izjavio je na pitanje o predstojećem duelu, da ukoliko Zvezda postigne gol, a ne izgubi, blizu je 3.kola.

Ako pričamo na pojedinačnom nivou, Crvena zvezda je bolja. Irtiš je najbolji tim u Kazahstanu, posle Astane, Kairata i Ordabašija. Njihova glavna prednost je odlična fizička spremnost. Oni nemaju tako kvalitetne igrače u napadu, kao što ima Kairat npr, ali Irtiš je timski jak, imaju timsku igru. Njihov najbolji fudbaler je Fonseka, koji igra na levoj strani. Irtiš je u dobroj formi, ali Crvena zvezda ima šansu. Ako moj bivši tim postigne gol, a ne izgubi, biće blizu 3.kola.

Prednosti i mane

Irtiš je daleko od kvaliteta Astane i Kairata, koji su u poslednje dve godine dodatno uložili u tim, stekli iskustvo igranja u Ligi Evrope i Ligi šampiona i predstavljaju ozbiljne protivnike širom Evrope. Ono što je prednost Irtiša je više utakmica u nogama i takmičarska forma, kao i neuigranost Crvene zvezde, kojoj odbrana predstavlja najveći problem. Gledajući duele protiv Maltežana, posebno revanš, možemo reći da je Srđan Babić došao u pravi čas, iako je potrebno vreme.

A prednost je i sam put. Doći do Pavlodara je kao odigrati jednu utakmicu.

Da Crvena zvezda ima više odigranih utakmica sa trenerom Milojevićem, Irtiš ne bi predstavljao problem, ali u ovom trenutku su nezgodni jer su fizički na mnogo višem nivou. Zvezdina prednost je svakako u napadu: Boaći, i sada Pešić, su velika pretnja daleko jačim ekipama od Irtiša.

Kao što smo napomenuli Zvezdina odbrana mora biti na mnogo višem nivou. Irtiš je neosporno jači i kvalitetniji od Maltežana, pa situacije od 76.minuta do 85.minuta ne bi smele ni da se zamisle. I pored skromnog kvaliteta, Fofana i Đa Đeđe su fizički pripremljeni i brži od Zvezdinih defanzivaca.

Centralni stadion

Dom fudbalera Irtiša je „Centralni stadion“ u Pavlodaru, kapaciteta 12.000 mesta. Otvoren je 1947.godine, a rekonstruisan 2001. i 2007.godine.

Foto: Wikipedia

Od igrača koji su nastupali za Irtiš i Crvenu zvezdu svakako je najpoznatiji Igor Burzanović. Svakako je i jedan od najvećih igrača koji su nastupali za Irtiš, ako ne i najveći. Karijeru u Kazahstanu, tokom koje je nastupao i za Kairat, imao je i Goran Bošković.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама