Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Zvezdin mentalitet u crno-belim dresovima

Autor: CZBG, Milan P.

Fudbaleri Crvene zvezde doživeli drugi poraz u ovogodišnjim večitim derbijima. Partizan je bio uspešniji od večitog rivala, pobedivši rezultatom 3:1. Crno-beli su se tako izjednačili sa Crvenom zvezdom na tabeli, pa nas do kraja šampionata očekuje velika borba za titlu prvaka države. Da stvar bude gora, fudbaleri Zvezde su na svom terenu lagano preslišani, maltene bez prave borbe. Tek na mahove su crveno-beli pokazivali da su sazdani od šampionskog materijala. To nije bilo ni blizu dovoljno da bi se prvi put u sezoni savladao Partizan. Reakcije iz kluba nema. Najavljuje se nastavak borbe za šampionsku titulu i pozivaju navijači da do kraja pružaju podršku pulenima Miodraga Božovića.

Od prvog sudijskog zvižduka igrači Partizana su bili psihički spremniji, motivisaniji i gladni pobede. Umesto da Miodrag Božović daje odgovor na pitanje zašto je to tako, zašto na agresivnu igru rivala niko od Zvezdinih igrača ne ’’zakrvi’’, ne odgovori istom merom, on postavlja isto pitanje sebi i svojim igračima. Istini za volju, jedini izuzetak u tom smislu predstavlja Gelor Kanga. Jedino je Gabonac pokazao da mu je stalo do pobede. Od ostalih fudbalera, naročito domaćih, nismo videli nikakvu reakciju, što je poražavajuće. Zar nije upravo na stručnom štabu da spremi ekipu za ovakve utakmice? To bi najbolje trebao da zna Miodrag Božović, koji je igrao velike derbije kada je situacija bila obrnuta. Umesto što postavlja pitanja na koja bi i sam trebao da ima odgovore, Miodrag Božović se treba pogledati u ogledalo i prihvatiti činjenicu da sve kreće od trenera, pa i kukavičluk i manjak samopouzdanja.

Već neko vreme crveno-beli ne uspevaju da pronađu pravu formu. Ruku na srce, vezati 24 meča bez poraza čak i u ovakvoj ligi nije loš rezultat, ali je na osnovu prethodnih mečeva, naročito protiv čačanskog Borca na ’’Marakani’’, bilo jasno da to ni izbliza nije igra kakva se očekuje od šampiona Srbije. Za to je, kao i za selekciju igrača, odgovoran Miodrag Božović. Igra Crvene zvezde deluje bezidejno, neorganizovano, bez jasnog plana. U tri ovosezonska večita derbija Miodrag Božović je potpuno nadmudren i nadigran od strane Marka Nikolića. Stavivši Leandra Tavambu u startnu postavu, ideja Nikolića bila je da izvlači Aleksandra Lukovića i time otvara prostor Leonardu i Urošu Đurđeviću. Pitanje je kako to šef struke crveno-belih nije prepoznao i kako je upao u taktičku zamku svog kolege. Očajan pristup Miodraga Božovića meču najbolje se video nakon izjednačujućeg gola Ričmonda Boaćija. Uneo je taj pogodak crveno-belima neophodnu dozu samopouzdanja, ali se ekipa, umesto da nastavi gde je stala i dotuče uzdrmanog rivala, povukla i za to je ubrzo usledila kazna. Ako je gol Tavambe totalno poremetio igrače Zvezde, Miodraga Božovića nije smeo. Morao je tada da reaguje, pokuša da prodrma svoju ekipu i vrati ih u meč. Njegove reakcije ni tada nije bilo.

Šta tek reći za selekciju igrača? Zimus se, kao i godinama unazad, nastavilo sa praksom dovođenja velikog broja fudbalera, ali su problemi u igri uprkos tome ostali nerešeni. I pored velikog broja novopridošlih igrača u samom špicu napada, Predrag Sikimić je bio taj koji je zamenio Ričmonda Boaćija poslednjih deset minuta utakmice. Poslednja linija odbrane je posebna priča. Godinama Crvena zvezda ne može da kompletira respektabilnu odbranu. O formi i fizičkoj spremi kapitena Aleksandra Lukovića najbolje govori činjenica da se, poput juniora, odbijao od Leandra Tavambe u svakom duelu. Čudna je situacija i sa čuvarima mreže. Godinama golmani Crvene zvezde primaju golove u večitim derbijima na isti način, pa se tu postavlja pitanje odgovornosti i (ne)kvaliteta rada trenera golmana, Srđana Maksimovića.

Postavlja se pitanje – koliko je velikih utakmica Miodrag Božović dobio od kako je seo na klupu Zvezde? O evropskim neuspsima je već bilo reči, zadržimo se ovaj put na domaćem prvesntvu i susretima sa večitim rivalom. Od 150. derbija i pobede na bunjištu večitog rivala crveno-beli ne znaju za slast trijumfa nad Partizanom. U svim tim derbijima Miodrag Božović je pročitan, ne pokazavši bilo kakvu viziju i plan kako želi da mu ekipa izgleda na terenu. Sve to ostavlja veoma loš utisak na navijače Crvene zvezde i opravdano se dovode u pitanje trenerski kvaliteti gospodina Božovića.

Činjenica koja posebno može da zabrine rukovodstvo Crvene zvezde jeste to da je Partizan prethodnih godina bio uspešniji kada god je pitanje prvaka države zavisilo od međusobnog duela večitih rivala. Partizan je taj koji više želi pobedu od Zvezde, Partizan je taj koji diktira ritam u odlučujućim utakmicama i samim time odnosi pobede. Ko god bio na klupi crveno-belih, crno-beli su iz najvažnijih utakmica izlazili kao pobednici. To jasno govori u prilog činjenici da je Crvena zvezda i u krizi rukovođenja. Od spinovanja i lažnih obećanja nema ništa, tako se stvari sigurno neće promeniti, niti će Crvenoj zvezdi biti bolje.

 

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама