Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Derbi za zaborav

Autor: CZBG, Milan P. Foto: Mozzartsport

U okviru 24. kola Superlige Srbije na stadionu ”Rajko Mitić” sastali su se večiti rivali 153. put. Meč je završen bez pobednika, rezultatom 1:1. Crvena zvezda je povela pogotkom Gelora Kange u 34. minutu, da bi Partizan do izjednačenja došao u 87. minutu, preko Uroša Đurđevića. O (ne)kvalitetu večerašnje fudbalske predstave Crvene zvezde i Partizana najbolje govori to da je veća pažnja posvećena delegiranju sudija i odlukama novosadskog arbitra Maja Vujovića, nego samom fudbalu.

Crvena zvezda je u utakmicu ušla uspavano i nesigurno, da bi tek nakon prekida izazvanog neredima na južnoj tribini fudbaleri Zvezde zaigrali za nijansu bolje. U 7. minutu beležimo prvu opasniju situaciju pred golom crveno-belih. Leonardo je, nakon kornera, pronašao prostor za udarac, ali je dobro reagovao Filip Manojlović. Nakon pomenutog prekida Zvezda je uspela da poveže nekoliko koliko-toliko smislesnih i organizovanih napada. U jednoj takvoj situaciji lopta se, posle kornera, odbila do Džona Ruiza, koji je tukao snažno sa ivice kaznenog prostora, ali je njegov pokušaj završio pored Klajićevog gola. Uprkos tome, utisak je da je Zvezdin najveći problem predstavljala nepovezana igra u veznom redu sa mnogo pogrešnih pasova i loših odluka. Upravo zbog toga je Partizan bio za nijansu opasniji u prvom delu prvog poluvremena. U 34. minutu domaći dolaze u vođstvo. Džon Ruiz se dobro snašao u kaznenom prostoru Partizana, odigrao povratnu loptu Boaćiju, koji je asistirao Geloru Kangi za prvi pogodak Gabonca u Superligi. Treba napomenuti i da je lopta prilikom Ruizovog povratnog pasa izašla van terena, te da su ovde arbitri napravili grešku. Zvezda je nakon toga prepustila kontrolu i posed lopte Partizanu, ali crno-beli nisu uspeli ozbiljnije da zaprete. Do kraja poluvremena jedini vredan pomena jeste pokušaj Leonarda iz slobodnog udaraca u poslednjem minutut sudijske nadoknade vremena. 

Drugo poluvreme otvoreno je pokušajem Ostojića u 50. minutu, nakon Stevanovićevog centaršuta iz kornera. Crvena zvezda je, kao i prvo, i drugo poluvreme otvorila prilično loše. U 56. minutu viđena je najbolja prilika za crno-bele. Leonardo je pobegao Zvezdinoj odbrani, stigao loptu, ali je Uroš Đurđević iz veoma izgledne situacije loptu poslao preko gola. Crvena zvezda zapretila je u drugom poluvremenu ozbiljnije tek u 61. minutu. Džon Ruiz je lepo izbacio Miroslava Vulićevića, ali je lopta nakon njegovog udarca završila u korneru. Usledio je period praznog hoda na obe strane. Veoma loša i nepovezana igra i jednih i drugih. Zvezda je svesno prepustila svu inicijativu protivniku, ne pokušavajući uopšte da nešto uradi u napadu. Partizan, sa druge strane, nije znao kako to da iskoristi sve do 87. minuta. Kao po običaju, crveno-beli primaju gol na kraju utakmice. Strelac je Uroš Đurđević. Nakon dobrog centaršuta Miroslava Vulićevića, loše je reagovala odbrana Crvene zvezde, pa je Đurđević sa čeitiri, pet metara glavom smestio loptu u mrežu Manojlovićevog gola.

Gledali smo, bez ikakve sumnje, jednu od najlošijih partija večitih rivala. Veoma loš fudbal, bez elemenarnog znanja, bez bilo kakvog pokušaja kreacije, lucidnosti, bilo čega što fudbalske sladokusce privlači na stadion. Problemima u igri Crvene zvezde nema kraja. Loša kondicija i loše odrađene pripreme rezultovale su time da igrači izgledaju slabi u duelima. Partije igrača u veznom redu su posebna priča. Uloge pojedinih fudbalera i dalje su nepoznate, kao što je i taktička obučenost ostaje nepoznanica za većinu fudbalera Crvene zvezde. No o taktici ne bismo, jer nju očigledno ne poznaje ni Miodrag Božović. Jedina svetla tačka u tom smislu jeste Mičel Donald. Bira dobra rešenja, odrađuje uspešno zadatake na oba kraja terena. Na kraju se postavlja pitanje za kompletno rukovodstvo kluba iz Ljutice Bogdana i šefa stručnog štaba, kako su uspeli od daleko najboljeg tima u ligi napraviti uplašene dečake koji se zadovoljavaju nerešenim ishodom u derbiju. Gospodo, ovako kako vi vodite ovaj klub, to je nedostojno imenu i veličini Crvene zvezde.

Crvena zvezda – Partizan 1:1
(Kanga u 34. minutu i Đurđević u 87. minutu)
Stadion ”Rajko Mitić”
Sudija: Majo Vujović

Crvena zvezda: Manojlović – Petković, Frimpong, Luković, Anđelković – Donald, Le Talek – Plavšić, Kanga, Ruiz – Boaći
Partizan: Kljajić – Vulićević, Milenković, Ostojić, Miletić – Jevtović, Everton – Kosović, Stevanović – Leonardo, Đurđević.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама