СДЦЗ Хокеј

EKSKLUZIVNI INTERVJU sa Judžin O’Saliven: Delija sa kanadskog glečera

Izvor: Zvanična stranica SKHL Crvena zvezda

Advokat koji je u Hagu branio Milana Milutinovića i Biljanu Plavšić, doktor krivičnog prava koji je završio francusku književnost i bivši NHL as Bafalo sejbersa novi je stanovnik Beograda i trener volonter u hokejaškom klubu Crvena zvezda.

Judžin O’Saliven zaledio je ljubav prema hokeju pre tri i po decenije, gore pri vrhu Sjedinjenih Država, kod Nijagarinih vodopada, u dresu Bafalo sejbersa. U međuvremenu, završio je studije francuske književnosti i studije prava, magistrirao i doktorirao, postao profesor krivičnog prava, pa 20 godina advokat odbrane u Haškom tribunalu, da bi se početkom jeseni u Beogradu vratio svojoj najvećoj ljubavi – hokeju, kao trener mladih hokejaša Crvene zvezde.

Rođen je u Vinipegu, gradiću sa malo više od pola miliona stanovnika koji je dugo držao primat najhladnijeg grada na svetu, ali ga je pretekao Ulan Bator, ne zato što je u njegovom rodnom gradu otoplilo nego zbog jačeg priraštaja u mongolskoj prestonici. Vinipeg je mesto u kome se sneg zadržava 132 dana godišnje i u kome se nalazi Međunarodni centar za zaštitu polarnih medveda.

Hokejaški štap bio je Judžinov oslonac kroz život, sredstvo održanja na klizavoj stazi svakodnevice i instrument poentiranja u tim ledenim i, za neuke i nevešte, skliskim vremenima. Mnogi tu padnu i nikad se više ne usprave. Judžin je drugačiji. Pravi oklopnik! Viteštvo koje je izgradio kao dečak u lokalnim „monarsima” bilo je supstanca svih njegovih borbi inspirisanih dečačkim danima.

Kao tinejdžer iz Vinipega je krenuo na severozapad, u Kalgari, među Vranglerse. Kako postati legenda sa brojem sedam plavo-žuto-crvenih? U godini kad je Vejn Grecki u Edmontonu stao na stazu besmrtnosti, kasnije postavši najbolji hokejaš u istoriji NHL-a, mladić iz Vinipega draftovan je u Bafalo sejberse. Posle tri godine ostavio je “sablju” i pružio ruku ka maču pravde! Prvo je otišao u društvo Dime, Voltera, Bodlera, Stendala, Igoa, Flobera…

Kad je zatvorio korice francuske književnosti, upisao je pravo, koje će, kako se kasnije ispostavilo, postati njegovo opredeljenje. Jedan poziv njegovog bivšeg studenta iz Haga odrediće putanju karijere. Bilo da se nalazio za katedrom ili u sudnici, nikad hokej nije sasvim nestao sa radara.

I Srbija je na velikom dobitku. Propovednik hokeja. Sada u „Pioniru” Judžin O’Saliven, advokat odbrane Haškog tribunala i profesor sa kanadskog univeziteta, štapom pred hokejaškom budućnošću Crvene zvezde i Srbije ispisuje Sartrove reči: „Možda će biti i lepših vremena, ali ovo je naše.”

Autor: Brana Parović Preneto iz Politike Ekspres

Kompletan intervju može se procitati u štampanom izdanju Politike Ekspres

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама