Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezda nemoćna protiv sjajnog Efesa, ali i u igri „5 na 8“

Izvor: CZBG, Vasilije Z.

 

Kosarkaši Crvene zvezde doživeli su najteži poraz ove sezone u Evroligi. Bolji od naše ekipe bio je instanbulski Anadolu Efes (100-79). Konačan rezultat ne oslikava pravo stanje stvari u večerašnjoj utakmici ali treba odati priznanje Turcima na odličnoj partiji, možda i najboljoj ove sezone u najelitnijem evropskom košarkaškom takmičenju.

marko-simonovic-crvena-zvezda-mts-belgrade-eb16

Domaćin (Grejndžer, Koton, Osman, Braun, Danston) od početka je nametnuo svoj ritam „brze košarke“, međutim, Zvezda (Jović, Dženkins, Dangubić, Simanić, Kuzmić) je imala odgovor u takvoj igri, koju inače izbegavaju. Napadi su se brzo smenjivali, posedi se završavali u osmoj sekundi, trčalo se u ledja i igralo lepršavo. Domaćini i gosti su se smenjivali u vodstvu, da bi se posle prve deonice otišlo na odmor rezultatom 21:21.

Drugu četvrtinu obiležile su sudije. Neujednačen kriterijum, sviranje „pogleda“ na jednoj strani, a propuštanje sankcionisanja očiglednih kontakata na drugoj, doveli su do toga da Zvezda ispadne iz ritma. Anadolu Efes je previše kvalitetna ekipa da bi propustila ovakvu šansu da uđe u nezadrživi ritam, a kada se to desi, i mnogo kvalitetnije ekipe od Crvene zvezde imaju velikih problema da dođu do povoljnog rezultata. Pravo je čudo što se poluvreme nije završilo sa većom prednosti za domaćina (47:40).

charles-jenkins-crvena-zvezda-mts-belgrade-eb16

Tako osokoljen domaćin bio je nezaustavljiv u drugom poluvremenu, šutevi su ulazili, igra je bila tečna, a Zvezda, iako je u pojedinim trenucima imala odgovor preko Čarlsa Dženkinsa (u jednom trenutku sa tri trojke nas vraća na samo -4, 64:60), nije uspevala da okrene ritam u svoju korist. Svako rezultatsko vraćanje bilo je ispraćeno sa serijom domaćina, i po kojom greškom sudija u korist protivničkog tima. Trener Radonjić je pokušavao sa snižavanjem petorke, prvo sa Dangubićem na 4, pa čak i sa Simonovićem na 5 u poslednjem minutu treće četvrtine. Razlog tome je loša partija Kuzmića na niskom postu. Jednostavno nije bio na nivou i nije uspeo uspostaviti dominaciju, što je bilo neočekivano, uzevši u obzir da je fizički mnogo jači od protivnika.

Poslednji trzaj gostiju desio se 6 minuta prije kraja, kada su Simonović i Volters povezali dve trojke i prišli na -5 (80-75). Ali kao po običaju usledila je serija domaćina od čak 14:0 za 19 poena prednosti. Na kraju, trojkom Kotona, Efes je zabeležio ubedljivu prenost od čak 21 razlike i tako krunisao seriju od čak 20:4 u poslednjih 5 minuta igre. Treba napomenuti jednu nonšalanciju Voltersa, kada nije ispratio svog igrača i dopustio mu lagane poene pošto smo već izgubili utakmicu. To je nedopustivo u sistemu i karakteru koje gradi KK Crvena zvezda i verujem da će dobiti svoju „porciju“ kritika zbog nepoštovanja grba i saigrača.

borisa-simanic-crvena-zvezda-mts-belgrade-eb16

Razlozi poraza

Skok – Anadolu Efes je potpuno nadskakao Crvenu zvezdu. Domaćini jesu odlični u ofanzivnom skoku, ali do sada su dopuštali protivnicima takođe velikih broj ofanzivnih skokova. Međutim, večeras su odlično štitili skok i dopustili Zvezdi samo 4 ofanzivna skoka. Sa druge strane, uhvatili su nam 15 ofanzivnih skokova i obezbedili sebi 15 sekundarnih napada. Razlog ovolike razlike u skokovima je delimično i naša “smol bol” petorka koja je skakački ograničena, ali trener je bio prinuđen da je koristi jer je Kuzmić večeras bio neupotrebljiv. Sve ukupno smo nadskakani  43:22, što je nedopustivo na EL nivou.

Šut za 3 – Generalno loša odbrana večeras, ali i odlično šutersko veče domaćina, dovelo je do toga da Efes pogodi 12 trojki uz procenat od 48%. Neki igrači su praktično bili nezaustavljivi i pogađali iz dotrčavanja, driblinga, iz mesta ali i preko ruke. Sa druge strane, procenat od 27,6% iz 29 pokušaja, samo je pomogao domaćinu da zabeleži ubedljivu pobedu.

Ognjen Kuzmić i Derik Braun – Dva igrača čiji su mismečevi bili ključ. Sam pogled na indeksne poene sve govori – Kuzmić 7, a Braun 38. Braun koji je prirodni mismeč za 90% ekipa u Evropi, uspeo je ostvariti prednost. “Smol bol” petorke je postovao, a više petorke izvlačio vani. Kada se to poveže sa odličnom šuterskom večeri, kao i velikom željom defanzivno, dobijamo najkorisnijeg igrača večerašnje utakmice. Sa druge strane, Kuzmić nije uspeo ostvariti dominaciju pod obručima i samim tim skratio je i ovako skraćenu visoku rotaciju Crvene zvezde.

Pridodajući tome užasno velik broj poseda koji su dopušteni domaćinu i loše suđenje, dolazimo do 21 razlike i primljenih 100 poena.

Međutim, ovo je samo jedna u nizu utakmica ove godine u odličnoj Evroligi. Za nekoliko dana očekuje nas sledeća utakmica u kojoj je opet sve otvoreno. Crvenu zvezdu kao ekipu krasi čelični karakter i sigurno će uz maksimalan pristup biti tvrd orah bilo kom protivniku u nastavku prvenstva.

ANADOLU EFES – CRVENA ZVEZDA 100:79
/21:21, 26:19, 27:24, 26:15/

Dvorana: Abdi Ipekči
Gledalaca: 3.281
Sudije: Perez Pizaro, Fufis, Rajter.

ANADOLU EFES: Tomas 6, Henikat 12p, 13sk, Balbaj, Braun 20, Osman 12 (3/3 za tri), Koton 19 (5/8 za tri), Gejik, Korkmaz, Grejndžer 5, Omić 2, Ertel 17p, 7as, Danston 7.

CRVENA ZVEZDA: Volters 8, Dangubić 2, Lazić 2, Simanić 2, Dobrić, Simonović 9, Rakićević, Dženkins 20 (3/3 za tri), Gudurić 14, Jović 7p, 7as, Kuzmić 6, 6sk, Bjelica 9.

Foto: euroleague.net

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама