Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Најава утакмица

9. kolo, Evroliga; Anadolu Efes – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Crveno beli po drugi put ove sezone putuju u Tursku. Tačnije u Istanbul. Ovog puta na noge Anadolu Efesu. Utakmice se nižu kao na traci, ovo je deveta, a izgleda kao da je sezona počela prošle nedelje.

Nakon dve vezane evroligaške pobede, crveno-beli se nalaze u dobrom ritmu. Sa druge strane, izabranici Velimira Perasovića, nalaze se u kontra ritmu, gde su izgubili dve vezane utakmice. Za vikend su na domaćem terenu, izgubili prvu utakmicu (Banvit 68:69) u domaćem prventsvu. Košem u poslednjoj sekundi. Evroligaški skor im je 3-5, a u domaćem prvenstvu 6-1.

perasovic

Tim iz glavnog grada Turske, doživeo je velike promene. Na klupu je seo po drugi put 51-godišnji hrvatski strateg, Velimir Perasović. Nakon pet sezona u Španiji (Valensija i Baskonija), vratio se u Tursku, odnosno u Efes. Poznat je kao trener koji voli agresivnu i brzu košarku, koja je primamljiva gledaocima. Prošle sezone, sa Laboral Kućom bio je hit u Evroligi. Na kraju su otišli i na F4.

Igrački kadar je takođe doživeo određene promene. Došlo je 5 novih igrača. Na spoljnoj poziciji je došao Brajs Koton, na krilnim su došli Tajler Hanikat i Dešon Tomas, dok su unutrašnje pozicije pojačali Samet Gejik i Alen Omić. Efes je praktično doveo kompletnu jednu petorku, na osnovu koju je imala: Toma Ertel, Džejson Grejndžer, Čedi Osman, Derik Braun i Brajant Danston. Uz naravno Doguša Balbaja i Furkana Korkmaza. To je i dvanestorka koja se skida za Evroligaške utakmice.

Perasović najčešće počinje utakmice u sledećoj petorci: Džejson Grejndžer, Brajs Koton, Čedi Osman, Derik Braun, Brajant Danston. Neki igrači sa klupe dobijaju i veću minutažu od samih startera, u zavinosti kako se utakmica odvija.

Džejson Grejndžer

grejndzer

27-godišnji urugvajski košarkaš je jedan od bitnijih igrača u rotaciji Šerasovića. Pokriva obe spoljne pozicije, i velika je pomoć Ertelu u postavljanju napada, kada su zajedno na terenu. Drugi je asistent ekipe. Šuterski se nalazi u nešto slabijem ritmu od početka sezone. Za tri poena šutira slabih 9/31 – 29%. U situaciji gde on postavlja pikenrol igru, dosta ekipa mu ide ispod bloka. Često se odlučuje na pas u stranu, koji ide ili na Osmana ili na Ertela.

Brajs Koton

koton

NBA pojačanje za Anadolu Efes se još uvek traži u evropskoj košarci. Posle nekoliko godina lutanja u NBA i prošle godine gde je igrao u Kini, došao je red i na Evropu. Još uvek se traži na terenu, sebe, i svoje šuteve. Doveden je kao izraziti strelac, ali to u ovom trenutku ne pokazuje. Pre svega na Evroligaškom nivou, gde je dosta sporadičan. U domaćem prvenstvu je daleko konstantniji. Iz igre šutira 45,4%  –  49/108. Na terenu provodi nešto ispod 20 minuta. Kao igrač koji je pre svega poenter, mora se obratiti pažnja na njega, jer je u svakom momentu sposoban da se otkači i veže 3-4 šuta.

Čedi Osman

osman

Mladi supertalentovani turski košarkaš je ove sezone dobio dosta slobode u igri, a trener Perasović mu je i dao određen broj šuteva. Šut za tri poena mu je ove sezone na 47,7% (31/65)! Zaista se nalazi u sjajnom ritmu, i u pikenrol igri kako Tome Ertela, tako i Džejsona Grejndžera nije pametno „skupljati“ sa njega. Najčešće uzima upravo spotup šuteve, koje dolaze iz viška. Odličan je u tranziciji, i poseduje potrebne fizikalije. U domaćem prventsvu je i prvi stralac ekipe. Može pokriti i poziciju beka šutera.

Derik Braun

braun

Braunu je ovo druga sezone u Efesu, i nametnuo se kao jedan od lidera ekipe. Atletske sposobnosti koje poseduje, dozvoljavaju mu da igra i na poziciji pet, gde je protivničkim centrima ponekad to dosta teško da isprate. Za dva poena ove sezone visokih 58% (65/112). Neko je ko voli da se izvuče i šutne za tri poena. To radi dosta sporadično, i može se reći loše. Pa ga protivničke ekipe ponekad i svesno puštaju da se izvuče na pop-out. Izuzetno je agresivan na ofanzivnom skoku iz drugog plana.

Brajant Danston

danston

Prvi centar ekipe Efesa je ovaj 203cm visoki košarkaš. Proglašavan je dva puta zaredom za najboljeg defazivca Evrolige. Samim tim jasno je šta su njegove karakteristike. Odličan defanzivac u pikenrolu, gde je sposoban da iskoči, preuzme, ali i da se brzo vrati na svog igrača. Iako je nizak za poziciju pet, odlično gradi svog igrača i ispod svog koša može da pokupi dosta lopti. Pristutan je i na ofanzivnom skoku, poentira načešće iz 2v2 igre. Sporadičan je sa linije slobodnih bacanja, ove sezone šutira 62,7% (32/51).

Najbitniji igrači sa klupe su: Toma Ertel, Tajler Hanikat, Dešon Tomas i Alen Omić.

Toma Ertel

ertel

Francuski plejmejker iako najčešće počinje utakmice sa klupe, najbitniji je košarkaš Efesa. Prvi asistent ekipe, i neko od koga sve počinje u napadu ekipe. Poseduje fantastičan šut sa distance, i nije neko koga treba pustiti da se razigra. Tokom poslednje dve utakmice, primetno je da se nalazi u padu forme, gde ni šuterski nije blistao, gde je šutirao 1/9 za tri poena. To ipak ne treba da zavara, jer je igraču tog kvaliteta zaista potrebno minimalno prostora, da na terenu isporuči ono što zna.

Tajler Hanikat

hanikat

Američki krilni igrač je možda i najveće pojačanje Efesa, obzirom na to kako igra. Prisutan je u oba smera i igra jednakim intezitetom. Najbolji je skakač ekipe, gde je pre svega velika pomoć na defanzivnom skoku. Može da pokrije pozicije od ’dva’ do ’četiri’, a defanzivno se ove sezone u preuzimanjima dešavalo da bude na svih pet pozicija. Jedan je od igrača profila, koje bi i Dejan Radonjić voleo da ima u svom sistemu sigurno. Napadački nema veliku rolu. To je najčešće prodor igra, ili backdoor. Odnosno spotup šutevi, kada odbrana skuplja pikenrol odbranu sa njega. Za tri poena ove godine šutira 11/32 (34,4%).

Dešon Tomas

tomas

Još jedno američko krilo, došlo je kao veliko pojačanje u Istanbul. U ovom trenutku je prvi strelac ekipe u Evroligi, sa 13 poena po utakmici. Sposoban je da odigra na obe krilne pozicije, i jednako dobro igra i licem košu, i leđima košu. Raznovrstan je napadač, i sposoban je da postigne 15-ak poena dosta neprimetno. Šutira 45% iz igre, na 10 uzetih šuteva po utakmici. Defanzivno nije sposoban da brani četvorke na niskom postu, i neka minijatura sa Bjelicom na 4 bi mu mogla pretsvljati problem.

Alen Omić

omic

Slovenački centar je deveti igrač u rotaciji, sa malom minutažom. Perasović forsira bržu košarku, pa najčešće na petici kombinuje Brauna i Danstona. Zbog Kuzmića, verovatno će dobiti nešto više prostora. Svojom visinom, sposoban je da menja šuteve protivničkim bekovima kada krenu na prodor. Završava sve isključivo zakucavanjima. Jedan je od gorih izvođača sa linije penala u Evropi. Kada je ekipa u bonusu i on na terenu u tom trenutku, ponekada se može i žrtvovati koji faul u tom slučaju.

Ostatak rostera čine igrači sa manjom rolom: Doguš Balbaj, koji je tu da pojača odbranu na perimetru. Furkan Korkmaz koji je izraziti šuter za 3 poena, i turski krilni centar Samet Gejik.

timska

Anadolu Efes igra u jednom izuzetno brzom ritmu – 88 poseda po utakmici. Selekcija igrača na unutrašnjim i krilnim pozicijama im to omogućava. Po broju poseda se nalaze u TOP5 ekipa u Evroligi, ali su takođe i jedna od defanzivno najslabijih ekipa. Primaju čak 119,2 poena na 100 poseda.

Zbog visine ekipe na unutrašnjim pozicija, često se desi da im protivnici pokupe čak dvocifren broj lopti ispod njihovog koša. To im se desilo na 5 od 8 utakmica. Tajler Hanikat, Derik Braun i Brajant Danston možda imaju fizikalije, ali ponekada nemaju dovoljan broj cm visine. Viši centri prave velike pometnje u reketu Efesa, i to može biti velika šansa za Ognjena Kuzmića. Sa druge strane, i najbolja su ofanzivno skakačka ekipa Evrolige. Sa čak 124 skoka u 8 utakmica. Od toga

Na papiru, Efes ima zaista odličnu defanzivnu ekipu, ali to je izgleda samo na papiru. Već je malopre napomenuto da primaju veliki broj poena na 100 poseda. Za dva poena dozvoljavaju 55,8% šuta, odnosno 58,3% šuta na domaćem terenu. Za tri poena, to je 42,9%, odnosno 44,4% šuta na domaćem terenu. Poeni koje dozvoljavaju su takođe visoki. Primaju 90,3 poena po utakmici, odnosno 89,4 poena na domaćem terenu. Selekcija ekipe jeste bila atletska, sposobna da preuzima više pozicija, ali to na terenu za sada ne daje rezultate.

Utakmica se igra u četvrtak, sa početkom od 18 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

*Slike su preuzete sa Euroleague.net

Скочи на траку са алаткама