Фудбал

Slovenački derbi: Olimpija – Maribor 1:3

Autor: CZBG, Holden

E, pa ovako.

Krenuo peške u grad gde sam se našao s prijateljem koji mi je doneo ulaznicu. Inače su uspostavili u Ljubljani fantastični sistem gde pre i posle utakmice povećaju frekvenciju gradskih autobusa koji voze ka stadionu, a isto tako je prevoz besplatan na svim gradskim linijama ako poseduješ važeću kartu za utakmicu. Tri sata pre utakmice i mislim da dva sata posle utakmice (pošto sporije prazne navijačke tribine).

Uletimo u bus pun Green Dragonsa, zezaju se momci u zadnjem delu busa, skaču, urlaju, pevaju, rekoh ovo je falilo Ljubljani dugo dugo vremena. Autobus je bio u pratnji policijskih vozila i odmah na sledećoj stanici izlazi pandur i kaže šoferu da ne staje do stadiona. Matorci koji nisu išli na utakmicu nego na neku od usputnih stanica popizdeli načisto :annoyed:

Čim smo izašli, momci upalili baklje, urlaju, oko stadiona poprilična gužva sat i 15 pred utakmicu. Puno štandova sa klupskom robom, robom navijačke grupe (rade kvalitetan marketing, takođe mi roba deluje kvalitetno), pivom i ćevapima. Karte su bile personalizovane, tako da smo morali da pokažemo i lične karte pre nego što smo ušli.

Foto: CZBG, Holden
                                                                                                              (Foto: CZBG, Holden)

Čekamo početak utakmice, Olimpija krenula agresivno, ali je to bilo kratkog daha, i posle 30ak minuta Maribor dolazi do prednosti od 1:0. Glavom ga dao juda Novaković, ljubljansko dete čija zgrada je inače 15ak minuta hoda od stadiona Olimpije. Pre toga je Tavares zatresao prečku.
Od tog trenutka se igra Olimpije raspala, i Maribor je rutinski poveo 2:0 na početku drugog poluvremena. Tu je onda krenulo parkiranje busa i ziheraška igra s obe strane (?), pa je bilo i dosadno za gledanje.

Foto: CZBG, Holden
                                                                                                                 (Foto: CZBG, Holden)

Neverovatno me iznenadilo odsustvo znanja elementarnih fudbalskih poteza, pa tako pojedinci trebaju po 3 kontakta da primire loptu, konstantno dodaju loptu saigraču iza leđa isl.

Foto: CZBG, Holden
                                                                                                               (Foto: CZBG, Holden)

Navijači Maribora su prekinuli utakmicu dva puta po 5 minuta zbog ubacivanja baklji na teren. Bili su poprilično bučni, moram priznati. Još kad je Maribor poveo, nisu se momci gasili do kraja utakmice.

u 86. minutu Kronaveter smanjio na 2:1, i onda umesto da kidišu na gol, opet neko klaj-klaj jalovo dodavanje i dva pogrešna pasa posle kojih su ostali bez poseda i ja i ortak izađemo u 90om minutu da stignemo do busa pre nego dođe do prevelike gužve. Kad smo izašli, čuli smo kako se raduju Mariborčani, i znali smo da je pao i treći gol. Dao ga Zahovićev mali, pročitah posle kući.

Sve u svemu, interesantno, fudbal poprilično očajan, navijanje sasvim solidno, atmosfera super, niko nije sedeo na tribinama. Nadam se samo da će Olimpija uspeti da poveže konce i da ne prospe ovo prvo mesto.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама