Фудбал Фудбал/Вести

Istina o dugu kluba

Izvor: Zvanični sajt FK Crvena zvezda

Usled napisa u nekim medijima o dugu našeg kluba, Crvena zvezda želi da obavesti javnost o pravom stanju stvari.

image_57cec2c908b67.jpeg

Krajnje neodgovorno i zlonamerno od strane nekih medija, u ovom trenutku objavljuje se podatak iz Bilansa stanja FK Crvena zvezda za 2015. godinu iz izveštaja koji je objavljen na APR-u  koji, da bi se razumeo, zahteva veliko znanje iz oblasti finansija.
Nedostatak takvog znanja uočava se odmah kada  se stavka odloženih poreskih obaveza u iznosu od preko 8.000.000 evra dodaje na ukupne obaveze a ona je, grubo rečeno, obračunska kategorija koja se javlja kao posledica razlike računovodstvene i poreske amortizacije. Iz svega ovog proizilazi da je pisac teksta umislio da su u pitanju stvarno nastale poreske obaveze koje su reprogramirane sa Poreskom upravom. Interesantno je da je zanemarena analiza drugog obrasca, Bilansa uspeha, koji ukazuje na tekuće  finansijsko poslovanje kluba u 2015. godini kako bi se degradiralo uspešno poslovanje kluba. Pri tome nigde nisu navedena ukupna nenaplaćena potraživanja koja naš klub ima.
FK Crvena zvezda je i u 2016. godini, nastavio da ostvaruje velike prihode od transfera Rajkovića i Jovića iz prethodne godine, transfera Grujića, Jovanovića, Ibanjeza i Kataia iz 2016 godine, kao i prihode od TV prava, ulaznica, sponzora, UEFA itd. koji omogućavaju klubu kako tekuće poslovanje, tako i izmirenje nasleđenih obaveza.
FK Crvena zvezda ima zakonsku obavezu da svake godine usvoji svoj finansijski izveštaj na godišnjoj skupštini, što smo i uradili u maju ove godine, i isti preda nadležnim državnim organima. Usvojen finansijski izveštaj za 2015. godinu je pokazao da je FK Crvena zvezda po prvi put posle 10 godina završila godinu sa pozitivnim finansijskim poslovanjem. Parametri koje dobijamo iz nase finansijske službe govore nam da ćemo i 2016. godinu završiti sa pozitivnim finansijskim poslovanjem, sto će biti takođe usvojeno na našoj sledećoj skupštini sledeće godine.
Na skupštini održanoj u maju ove godine javno je rečeno da FK Crvena zvezda duguje između 36-39 miliona evra i na toj visini se dug kluba drži i danas. Poznata je i struktura duga, i o njoj smo takođe jasno govorili na pomenutoj skupštini kluba. U poslednje dve godine FK Crvena zvezda nije uzela nijedan kredit, a svake godine prihod u velikoj meri premašuje rashod.
Kao što je svima dobro poznato, UEFA već godinama sprovodi finansijski monitoring klubova kome je podložan i naš klub. Zbog lošeg finansijskog poslovanja FK Crvena zvezda je u maju 2014. godine izbačena iz svih evropskih takmičenja. Od tada do danas, nas klub svaka tri meseca ima kontrolu finansijskog poslovanja od strane UEFA i sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da smo do sada prošli svaku kvartalnu kontrolu UEFA. U maju ove godine po prvi put u poslednjih 10 godina, koliko se sprovodi licenciranje, dobili smo UEFA licencu već u prvom krugu. Dobro je poznato da naš klub ima kontrolu od strane ovlašćenih finansijskih revizorskih kuća i da smo uspešno prošli sve dosadašnje kontrole.
Nesporno je da FK Crvena zvezda i dalje ima ogromne nasleđene dugove ali da ćemo se truditi da ih i dalje smanjujemo na uspešan način kao što smo to činili u prethodne dve godine.
Svesni smo da je izuzetno teško ostvarivati prihode za tekuće poslovanje, u isto vreme i prihode za vraćanje nasleđenih dugova, a paralelno sa tim ispuniti želje armije Zvezdinih navijača za što boljim sportskim rezultatima i osvajanjem šampionskih titula.
Zato i molimo medije, da imaju razumevanje za nasledjene probleme našeg kluba i da o tome izveštavaju javnost na profesionalan način.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама