Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Ludogorec na skeneru

Autor: CZBG, Milan P. , Severna Armija Foto: zvanični sajt FK Ludogorec Izvor: zvanični sajt FK Ludogorec

Crvena zvezda se plasirala u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, gde je očekuje dvomeč sa bugarskim šampionom Ludogorecom. U pitanju je klub iz Razgrada, malog grada na severoistoku Bugarske. Teško da bi bilo ko iz Srbije obratio pažnju na ovaj mirni, simpatični gradić da nije fudbalskog kluba Ludogorec. Klub je osnovan 1945. godine i u prvih 65 godina svog postojanja uglavnom se takmičio u drugoj i trećoj ligi. Sezona 2009/10. predstavlja prekretnicu u razvoju Ludogoreca, kada na  čelo kluba dolazi bogati biznismen Kiril Domuščijev. Za trenera je imenovan Ivajlo Petev. Želja bogatog gazde da navijačima podari plasman u Prvu ligu ubrzo se i ostvarila. Ludogorec se prvi put u svojoj istoriji našao među najboljim bugarskim klubovima. Zahvaljujući dobroj organizaciji i stabilnim finansijama, klub je ubrzo odskočio u odnosu na konkureciju u Bugarskoj, te vezuju čak pet titula prvaka države. U grupnu fazu Lige šampiona dospeli su pre dve godine, gde su imali prilike da odmere snage sa evropskim fudbalskim kremom. Pored toga, vredan je pomena i plasman u osminu finala Lige Evrope u sezoni 2013/14. Dom fudbalera Ludogoreca jeste Ludogorec arena, koja je rekonstruisana 2011. godine i sada ima oko 6000 mesta.

Poznato je da Ludogorec predstavlja pravu legiju stranaca. U svojim redovima šampion Bugarske ima čak 19 stranih igrača. Ima tu Brazilaca, Holanđana, reprezentativaca Rumunije…

Prvi golman je Vladislav Stojanov. Radi se o članu reprezentacije Bugarske. Rezerva mu je reprezentativac Kanade, Milan Borjan, srpskoj fudbalskoj javnosti poznat po svojim nastupima u ekipi Rada. Što se tiče poslednje linije odbrane, bekovski par čine brazilski tandem Sisinjo – Natanijel. Radi se o zaista izvanrednim igračima. Sisinjo je u redove šampiona Bugarske došao iz brazilskog Santosa, dok je Natanijel stigao iz Atletiko Paranensea. Obojica su izrazito ofanzivno orjentisani. Posebnu pažnju treba obratiti na njihove centaršuteve. Na poziciji levog i desnog halfa bi trebali da se nađu Kozmin Moci i Palomino, iako je na mestu potonjeg protiv podgoričke Mladosti igrao Igor Plastun. Iako esktremno snažni, reč  je o nešto sporijim štoperima, pa bi tu napadački trio crveno-belih mogao da im napravi probleme. Ispred njih, na poziciji centralnog veznog igrača, nalazi se kapiten ovog tima – Svetoslav Đakov. Njegov osnovni zadatak jeste da čuva leđa ofanzivno orjentisanim veznjacima. Trojka Wanderson – Lukoki – Marselinjo predstavlja najveću opasnost po gol Zvezde. Marselinjo je klasičan plejmejker. Primarni zadatak mu je organizacija napada i proigravanje svojih saigrača. Wanderson i Lukoki, iako krilni igrači, često ulaze unutra i svojim prodorima prave pometnju u odbrani protivnika. Pored njih, tu su i Brazilac Saša, kao i Rumun Prepelica. Valja pomenuti i Gustava Kampanjara, novopridošlo pojačanje iz brazilskog Bragantina. U samom špicu napada nalaze se Džonatan Kafu i Klaudiu Kešeru. O njima najbolje govori njihova cena na tržištu. Kafu se podjenako dobro snalazi i na poziciji desnog krila, ali je protiv podgoričke Mladosti igrao kao najistureniji igrač. U saradnji sa pomenutim triom Wanderson – Lukoki – Marselinjo napravio je crnogorskom šampionu velike probleme. Što se tiče Kešerua, treba istaći da se radi o bivšem igrači Bastije, Nanta i Steaue. Najbolji je strelac ekipe i standardni član rumunske reprezentacije.  Od jula 2014. godine šef stručnog štaba je Georgi Dermendžijev. Reč je o stručnjaku koji je do imenovanja za trenera prvog tima vodio mlađe kategorije, pa možemo reći da je jedan od temelja uspeha kluba prethodnih godina. Zanimljivo je da on na klupi nasledio Stojča Stojeva, kome se rukovodstvo Ludogoreca zahvalilo na saradnji nakon remija bez golova sa Partizanom.

”Luda šuma” uglavnom nastupa u formaciji 4-2-3-1. Odlikuje ih tipičan brazilski stil fudbala sa mnogo dodavanja i kratkih pasova. Jedini od kojih u njihovoj ekipi možete videti duge lopte jesu halfovi, Moci, Palomino i Plastun. Ono što je posebno važno istaći jeste da okosnica ekipe Ludogoreca igra zajedno već nekoliko godina, te je za očekivati da budu uigraniji i spremniji. Veliki posao očekuje veziste beogradskih crveno-belih, pre svih Mičela Donalda i Damijena Le Taleka. Njihov zadatak biće da zaustave pomenuti ofanzivni trio u veznom redu bugarskog šampiona i od toga će u mnogome zavisiti u kom pravcu će se utakmica kretati.

Pred Crvenom zvezdom je, dakle, težak zadatak. Ako žele prolaz dalje, crveno-beli će morati da svedu propuste u odbrani na minimum. Greške koje su se defanzivcima Zvezde dešavale protiv Valete jednostavno se ne smeju ponoviti. Ekipa kao što je Ludogorec će, sasvim sigurno, znati takve stvari višestruko da kazni. Prvi meč na programu je u utorak, 26. jula sa početkom u 21 čas po bugarskom vremenu.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама