Фудбал Фудбал/Вести

Posetite Zvezdin muzej u „Noći muzeja“

Izvor: zvanični sajt SD Crvena zvezda

Trinaesta po redu Noć muzeja održaće se 21. maja širom Srbije, a kao i uvek, učešće u ovoj manifestaciji uzeće i muzej FK Crvena zvezda.

Ove godine se navršava 70. godišnjica od osvajanja prvih pehara našeg kluba. U čast ovog velikog jubileja moći ćete da vidite izložene pehare osvojene daleke 1946. godine, a imaćete i priliku da uvidite koliko je fudbalerima u tom periodu bilo teško da ostvare tako značajan uspeh. Prisustvujte i promociji knjige „Fudbal u Beogradu za vreme Drugog svetskog rata“, autora Branislava Jocića. Takmičenja koja su se tada odigravala odolevala su surovosti ratnog vremena, a sam autor latio se pisanja da bi javnosti dočarao ono što niko dosad nije objavio! Od pojave prve fudbalske lopte u Srbiji, pa sve do savezničkog bombardovanja 1944. godine, uđite duboko u detalje igranja fudbala na našim prostorima.

Kako se navodi i na sajtu nocmuzeja.rs, ova manifestacija je među prvim ozbiljno radila na ideji decentralizacije kulture pa se odlični programi u jednoj noći mogu videti širom Srbije. Zbog toga je ova noć podjednako važna za velike gradove kao i za najmanja i najudaljenija mesta u našoj zemlji.

Noć muzeja, koja se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама