Фудбал Фудбал/Вести

Radaković i Đurović ponovo na istom zadatku

Izvor: Zvanični sajt FK Crvena zvezda

Omladinska škola FK Crvena zvezda može se pohvaliti da je u utorak, 3. novembra, potpisala ugovor o poslovnoj saradnji sa istraživačko-razvojnim centrom za bioinženjering „BioIRC“, pod okriljem Univerziteta u Kragujevcu. Ugovore su, na obostrano zadovoljstvo, potpisali direktor omladinske škole Dragan Mladenović i direktor „BioIRC“ centra prof. dr Nenad Filipović.

U samom operativnom delu kompanije „BioIRC“, na čelu za sportska istraživanja nalazi se eminentni stručnjak prof. mr Radivoje Radaković, koji je u našem klubu radio kao kondicioni trener u stručnom štabu Roberta Prosinečkog. On će u sardanji sa kondicionim trenerom prof. Milošem Đurovićem, koji je kordinator sektora za fizičku pripremu Omladinske škole FK Crvena zvezda, po prvi put na našim prostorima oformiti analitičko-dijagnostički centar u okviru samog kluba, koji će biti zadužen za praćenje morfo-funkcionalnog i biomehaničkog razvoja naših mladih igrača.

– Ovaj projekat je veoma bitan za razvoj i napredak mladih fudbalera, ali on će nam doneti i mnogo toga u poboljšanju i unapređenju metodike trenažnog procesa. Na moje insistiranje u dogovoru sa direktorom Draganom Mladenovićem i poslovnim direktorom Predragom Turinom, danas je ozvaničena saradnja sa BioIRC timom. Radaković će biti supervizor ovog centra i neću kriti zadovoljstvo što ćemo ponovo sarađivati. On je proveren stručnjak sa kojim sam radio u FK Crvena zvezda i OFK Beogradu i moram napomenuti da sam siguran da će ova saradnja sa njegovim naučno-istraživačkim timom dosta doneti omladinskoj školi, jer je ovakav centar sastavni deo svakog ozbiljnog evropskog kluba – istakao je prof. Miloš Đurović.

Istraživačko razvojni centar za bioinžinjering „BioIRC“ iz Kragujevca bavi se kompijuterskim praćenjem i ispitivanjem aktivnosti i sposobnosti sportista. U svom radu koristi najsavremeniju opremu za procenu i analizu biomehaničkih, morfoloških, motoričkih, funkcionalnih i metaboličkih stanja i spostobnosti sportista (ispitivanjem sportista na platformama koje mere silu, high-speed kamera, EMG, EKG signali, zamor mišića itd.). Specijalno za potrebe FK Crvena zvezda radiće se analize kompjuterskog praćenja utakmica sa automatskom statistikom o putanji, brzini, ubrzanju, pasovima. Ovom veoma preciznom analizom mogu se pratiti kretne aktivnosti i struktura kretanja svakog igrača pojedinačno, ali i celog tima uz pomoć ultrabrzih posebnih kamera i domaćeg softvera razvijenom za te potrebe (tracking motion software analysis by BioIRC).

Prof. Radaković je sa puno optimizma nakon potpisivanja ugovora istakao sledeće:

– Zaista se radujem na neki način vraćanju voljenom klubu i iskazujem zahvalnost gospodinu Mladenoviću i kolegi prof. Đuroviću na očiglednom prepoznavanju modernih svetskih fudbalskih tendencija ogledanih u analitičko-dijagnostičkim aktivnostima i njihovoj korporaciji u planiranju i sprovođenju trenažnog programa. Naime, od buduće saradnje BioIRC-a i FK Crvena zvezda može se očekivati da svaki igrač kao i ekipa omladinskog pogona budu skenirani na najegzaktniji mogući način i da trenerima i ekspertima u radu sa našim klincima u svakom trenutku budu rasvetljeni svi prostori motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, kao i segmenti  biomehaničkog i morfološkog statusa. Moram se osvrnuti i na kompijutersku  analizu utakmica (Sport tracking motion analysis) koja će nam omogućiti da poznajemo obim i intezitet kretanja igrača na utakmici i da ih poredimo sa svetskim standardima u skladu sa odgovarajućom uzrasnom kategorijom, ali i da radimo na unapređenju svih segmenata takmičarske performanse – rekao je Radaković.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама