Кошарка Кошарка/Најава утакмица

3. kolo, Evroliga, Himki – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Pred Crvenom zvezdom nalaze se novi Evropski zadatci. Nakon -27 u Madridu, izabranici Dejana Radonjića će pokušati da u Moskvi pokažu da mogu daleko bolje od onoga što su prilazali u prošloj utakmici.

12192808_530766997099907_1334459943_o

Himki je dosta mlad klub, osnovan je 5. januara 1997. godine. Veće rezultate, počeli su da beleže tek od 2008. godine, kada su došli do finala Evrokupa. Od tada, za njih sve kreće uzlaznom putanjom. Osvojili su ruski kup (2008) i VTB ligu (2011). Imaju dva osvojena Evrokupa, uostalom zbog osvojenog trofeja prošle godine, ove sezone igraju Evroligu. Izuzetno s bogat klub, koji već neko vreme drži osnovu ekipe sa Koponenom, Dejvisom, Agustinom, Moniom i Vjalcevim. 5 igrača koji praktično igraju već četvrtu sezonu zajedno. Jedna su od retkih ekipa u Evropi koji osnovu ekipe drže tako dugo na okupu.

Himki nije mnogo menjao svoju ekipu, doveli su 3 igrača u ovom prelaznom roku i tako dodatno pojačali svoj roster, odnosno napravili rotaciju od 10 igrača jednakog kvaliteta.. Sačuvali su Tejlora Hanikata i Tajrisa Rajsa koji su bili tu i prošle sezone. Letošnja pojačanje bili su dva košarkaša iz NBA Zoran Dragić i Aleksej Šved, kao i Marko Todorović kome je ovo prva sezona van Španije. Šved je inače trenutno najplaćeniji igrač u Evropi.

Na klupi ruskog klupa, sedi slavni bivši litvanski košarkaš Rimas Kurtinaitis. 55-godišnjem stručnjaku ovo je peta sezona na klupi Himkija. Praktično sa velikim delom igrača se već dugi niz poznaje, imaju jedan sjajan kontinuitet, koji napokon dolazi na naplatu. Stručni štab Kimkija čine i nekoliko ljudi koji su naše gore list: Aleksandar Lukman (kondicioni trener) i Andrija Gavrilović (pomoćni trener). Lukman je neko vreme proveo i u Crvenoj zvezdi kao kondicioni trener.

Timska

U sezonu su ušli dosta promenljivo, iako je savladan Real Madrid. Dugo su na okupu, ali se čini da još uvek novajlije hvataju zalet. Pogotovo Zoran Dragić koji se ne snalazi baš najbolje u hladnoj Moskvi, iako je pokazao naznake bolje igre u poslednjoj utakmici koju su odigrali za vikend. Nakon pobede nad Realom, usledila su dva poraza na gostovanjima od CSKA u malom gradskom derbiju, kao i u Minhenu od Bajerna. Neki starosedeoci daju pun doprinos, dok je Marko Todorović pokazao da Kurtinaitis može da u velikoj meri računa na njega. Pred utakmicu savladan je Crveni Oktobar, dosta ubedljivom igrom gde se istakao Tajris Rajs. Na utakmici protiv Crvene zvezde, vrlo verovatno neće nastipati Pol Dejvis koji ima probleme sa preponom. Preskočio je utakmice sa Bajernom i poslednju utakmicu u VTB Ligi.

Timska statistika:

Himki

Himki ove sezone praktično sve utakmice počinje u petorci:
Tajris Rajs – Egor Vjalcev – Tejlor Hanikat – Sergej Monia – Džejms Agustin

Tajris Rajs

Rajs

Prošlog leta došao je nakon MVP sezone iz Makabija u Moskvu. Za mnoge je to bilo iznenađenje, ipak ispostavilo se kao pravi potez. Danas je jedan od najbitnijih šrafova u igri Himkija. Plejmejker koji može biti izuzetno nezgodan po protivničke ekipe. Voli da uzima šutee u završnicama, levoruk i ne stidi se šuta iz bilo kakve pozicije. Često to izgleda ponekad i nerezonski sa šutevima iz driblinga, ali on je takav igrač. Poseduje izuzetan osećaj za asistenciju, i pokušava da razigrava kompletnu ekipu. Selekcija šute nije nešto gde je on dobar, jer ponekad voli i da se zaigra.

Tajris Rajs

* Nešto što ga čini specifičnim je visina (185cm), ima izuzetno nizak dribling i teško ga je čuvati. Na sve to, i levoruk je. Odbrana Zvezde imaće težak zadatak da sačuva Rajsa. Biće potrebno dosta kontakta (Jović, Lazić, Mekel), gde će biti teran na teške šuteve.

Egor VjalcevVjalcev

Vjalcev počinje utakmice pre Dragića i Šveda, što je dosta čudno, ali on je u Himkiju dosta dugo i trener ima veliko poverenje u njega. Igrač je zadatka, koji nema mnogo protagonizma u napadu. Trudi se da odradi šta treba, a da u napadu pogodi otvorene šuteve i pomaže plejmejkerima na prenosu lopte povremeno. Zbog visokih procenata koje ima od početka nije pametno ostavljati ga samog na šutu.

Egor Vjalcev

*Iako pomaže na prenosu lopte, nije neko ko je sjajan sa loptom u rukama. Ne kreira dobro, i neko je na kome može da se izvrši pritisak kada ima loptu u rukama. Upravo na Evroligaškoj sceni se to videlo, gde je već u dve utakmice izgubio 6 lopti!

 

Tejlor Hanikat

Hanikat

Hanikat je još jedan igrač zadatka kod Kurtinaitisa. Svojim fizikalijama i žilavošću donosi neke druge stvari u igru Himkija. Defanzivno je dosta aktivan, i koristi svojih 10-15 minuta. Kao i Vjalcev nije sjajan sa loptom u rukama, ali zbog manje uloge u napadu ne gubi ih toliko. U dosta situacija čeka ili izlazni pas iz pikenrola, ili utrčava na na backdoor.

Tejlor Hanikat

* Koliko je Himki jak kolektiv govori upravo možda Hanikat. On iako starter, ima malu minutažu i svoje zadatke. Otvorene šuteve kojih ima malo pogađa u visokom procentu.

 

Sergej Monia

Monia

Monia je veoma bitan igrač za Himki. Sa pozicije četvorke širi igru i otvara Švedu i Rajsu reket za prodor. Njegova uloga dobiće još više na bitnosti kada se na terenu pojavi za Himki i Zoran Dragić. Svoju ulogu ispunjava na pravi način. Ne uzima šut za tri poena po svaku cenu, već i nastavlja protok lopte za Vjalceva, Koponena ili Hanikata.

Sergej Monia

* Na terenu kada je on je igrač manje na skoku za Himki, za sada Agustin i Todorović to koriguju na dosta dobar način, a i iz drugog plana na defanzivnom skoku pomažu pre svega Šved i Hanikat.

 

Džejms Agustin

Agustin

Agustin je ovu sezonu počeo na poziciji centra, iako je po vokaciji možda četvorka. Trenutno je igrač u najboljoj formi za Himki. Postiže poene sa niskog posta i aktivan je ispod obe table na skoku. Kurtinaitisova zamisao je verovatno da i on širi sa pozicije centra i otvara reket za prodor sjajnim bekovima koje Himki ima. Prisustvo na niskom postu postoji. Ove sezone dosta manje koristi neki svoj šut koji poseduje i koji je sasvim solidan.

Dzejms Agustin

* Ima izuzetno jak rameni pojas, koristi snagu pri građenju pozicije na snikom postu. To izgleda dosta jednolično, i nekim izmaknutim „stolicama“ i pravilnim postavljanjima, može se doći do izgubljenih lopti i faula u napadu pre svega. Ipak, ako se dozvoli ulazak u srce reketa, biće dosta teško sačuvati ga. Zbog gabarita, teško može da brani pikenrol, posebno ako u izolaciji dođe situacija da brani tu 2v2 igru sa Rajsom.

Druga postava Himkija ne zaostaje kvalitetom za prvom, ni malo… Uostalom, utakmicu ne počinju dva igrača koja su došla iz NBA.
Peteri Koponen – Aleksej Šved – Zoran Dragić – Marko Todorović – Pol Dejvis

 

Peteri Koponen

Koponen

Koponen je praktično prva izmena u igr Himkija, i on je produžena ruka trenera na terenu. Dugo sarađuju zajedno i Kurtinaitis ima veliko poverenje u njega. Iako su procenti sjajni na početku sezone, to i dalje u šuterskom smislu izgleda promenljivo i nekonstantno.

Peteri Koponen

* Izuzetno napadački potentan combo bek. Pomalo previše zavisi od šuta sa distance, ume da odigra pikenrol otvori pas. Malo jači pritisak na njega bez lopte dok je pogotovo u situacijama kada je zajedno sa Vjalcevim zajedno na terenu, značilo bi dosta u odbrani napada Himkija.

 

Aleksej Šved

Sved

Šved je u Podmoskovlje došao kao najveće pojačanje leta, možda čak i u Evropi. I dalje luta u svojoj igri i pogotovo selekciji šuta. Svojim fizikalijama uspeva to da nadoknađuje dok ne nađe napadački ritam, koji pogotovo štuca u šutu za tri poena. Voli da dobije širinu i izolaciju u napadu, da akciju završava prodorom. Što mu Monia, Todorović i Agustin omogućavaju.

Aleksej Sved

* Neko je ko voli da se zaigra sa loptom i ko voli da preceni trenutnu situaciju na terenu. Precenjivanje se najviše odnosi na šut za tri poena. Da uzme nepotreban šut, baci rizičan pas. Za sada Kurtinaitis pre svega zato što Vjalcev i Hanikat igraju dosta dobro, to koriguje pravovremenim rotacijama.

 

Zoran Dragić

Dragic

Najslabiji igrač Himkija u ovom trenutku, a da ima bitnu ulogu u rotaciji od 15-ak minuta. Još uvek izgleda kao da se nije snašao, a i da ga je sustigao umor sa EuroBasketa. Fizikalije koje ima i kvalitet mu omogućavaju da će sigurno kroz sezonu naći svoj ritam. Protiv Crvenog Oktobra pokazao je naznake „života“

Zoran Dragic

* Kao i Šved, dosta sličan igrač. Prodor gde koristi prvi korak, brzinu i atleticizam su mu zaštitni znak. Ima malo bolji šut za tri poena od Šveda. Voli da uđe u reket, u gužvu, da pokuša da iznudi faul, ali tu često i izgubi loptu.

 

Marko Todorović

Todorovic

Ekipa koja ima blanko budžet, dovela je igrača iz Bilbao Basketa. Mnogima se to činilo čudno, ipak u Himkiju je našao pravu ulogu, pre svega napadački. Iako se sve svodi u igri Himkija na spoljnu liniju, a unutra na Agustina, on i dalje daje svoju napadačku produkciju. Dobili su igrača koji igra na obe unutrašnje pozicije i koji će otvoriti reket. Jednostavno, selekcija ekipe rađena je na taj način.

Marko Todorovic

* Todorović nije neko ko može u kontuinitetu da donese napadački nešto ekipi. On pre svega kupi dosta otpadaka i na terenu pokušava da bude u pravo vreme na pravom mestu. Odlično čita situacije na parketu. Nije igrač koji će sam sebi izgraditi poziciju za šut.

 

Pol Dejvis

Dejvis

Pol Dejvis je neko ko je već duže vreme jedan od najboljih centara Evrope. Mogao je da bira možda klubove, dok Himki nije igrao Evroligu, ali je ostao tu gde jeste. Od početka sezone je odigrao tek nekoliko utakmica. Ima probleme sa preponom i pitanje je da li će nastupati.

Pol Dejvis

* Dejvis je neko ko je prava legitimna opcija na niskom postu za Himki. Napada leđima košu na različite načine, ali u poslednjih godinu dve kao da je stagnirao. Sposoban je da do penala/kapice otvori reket, ali nije nešto što je primarno u njegovoj igri. Ume da izmisli poene sa niskog posta i ne treba mu dozvoljavati da ostvaruje takve pozicije.

Roster do 12 imena, popunjavaju Šelekto i Pateev.

Maksim Šelekto

Seleketo

 Igrač koji igra na poziciji krila, ne dobija mnogo prilike, pogotovo ne na Evro sceni. Himki ga pre svega koristi u rotaciji protiv slabijih ekipa u VTB ligi.

Maksim Selekto

 

 

Ruslan Pateev

Pateev

 Igrom slučaja dobija neku manju minutažu u poslednje dve utakmice zbog odsustva Dejvisa. Ipak, i dalje sve na poziciji četvorke i petice iznosi trio Monia, Agustin i Todorović

Ruslan Pateev

* Visoki centar je tu kao osigurač pre svega, i neko ko će u nekoj manjoj roli pokušati da zatvori prilaze obruču, dok na terenu nisu prve opcije. Napadački to izgleda dosta jednodimenzionalno sa poentiranjima ispod samog obruča.

Himki je jedna izuzetno kompaktna ekipa, koja je dovela pojačanja na onim pozicijama gde je potrebno. Sigurno je da u ovu utakmicu protic Crvene zvezde ulaze kao izraziti favoriti.

Protivnici Himkija

Protivnici

Moskovska ekipa svoju igru podređuje prodor igri kao što je već napomenuto. Kasnije kroz izlazni pas, prvo se traži Monia koji nastavlja protok lopte. Otud i veliki broj njegovih asistencija. Igrači poput Vjalceva, Koponena i Hanikata čekanju kašnjenja u defanzivnim rotacijama da bi to kaznili šutem za tri poena. Za sada im dobro ide, u poslednjih 5 utakmica, njih trojica šutiraju – 22/42 (52,4%). Ta prodor igra i prisustvo Rajsa i Šveda na terenu, ponekada ume da zaista naškodi protivničkim odbranama. Dosta ekipa čuva Šveda malo niže u izolacijama koje se prave za njega, tako puštajući ga da šutira sa distance, odnosno oko kapice i više. Pre svega zato što Šved iako loš šuter, nema tu kočnicu da se zaustavi ako vidi takvu situaciju.

Pikenrol igra nije nešto što je primarno u igri Himkija, više vole kroz trčanje i defanzivan skok da napadaju nepostavljene odbrane protivnika, gde kasnije mogu lakše da dođu i do ofanzivnog skoka. Uzimaju se i rani šutevi za tri poena u tranziciji – Koponen i Rajs. Pikenrol je nešto što Rajs igra isključivo sa Agustinom.

Defanzivno Kurtinaitis koristi fizikalije svojih igrača, i obično su to odbrane „na čoveka“. Nema zona i specijala… Hanikat, Šved dosta dobro pomažu svojim saigračima, a iako Rajs nije neki defanzivac to timski izgleda dosta dobro. Prave malo faulova i pametne faulove, ne dopuštajući tako protivniku mnogo slobodnih bacanja. Izuzetak su utakmice protiv CSKA i Himkija gde su morali da prave faul više, zbog tranzicije iz defanzivnog skoka koju te ekipe imaju. Protiv Zvezde je sigurno da će odigrati nešto užu odbranu, pogotovo sa Mekela i Lazića, gde će biti veoma teško doći do ofanzivnog skoka ako igrači koju budu skupljali u reketu budu Šved, Hanikat ili Dragić.

Negde gde Zvezda napadački može imati svoju prednost je
– Pikenrol Mekela i Cirbesa protiv rajsa i Agustina.
– Igra 1v1 Milera protiv Monie koji je sporiji dosta.
– Igra na niskom postu protiv Marka Todorovića.

Zvezdina odbrana će pre svega zavisiti od rotacija i toga kako budu reagovali na protok lopte Himkija. Svako kašnjenje će vrlo verovatno biti kažnjavano šutem za tri poena, i na to treba biti spreman. Skupljanja odbrane, vrlo verovatno će se skupljati prodor sa Šveda i možda Dragića. Takođe može i da se kocka sa procentima šuta Tajrisa Rajsa. Ipak, Himki je dosta dobro posložena ekipa koja ima odgovor na dosta toga šta protivnička odbrana ponudi. Njihov napad je možda i jedan od najubojitijih uz Real, Efes, CSKA… To u Minhenu nisu pokazali. Bajern je na toj utakmici izašao dosta agresivno na loptu gde ih je ukrao čak 15, a i zbog ofanzivnog skoka, gde je Renfro koristio uspavanost bekova Himkija.

Na papiru izgleda to dosta lako. Odigrati dosta jaku odbranu, ne dozvoliti prodor igru iz kog se nastavlja protok lopte. Slično igra i Strazbur sa protokom lopte, ali iz pikenrola. Ovo je ipak daleko ozbiljniji tim, sa daleko jačim individualnim igračima. Ipak, ta odbrana iz Arene protiv Strazbura je način na koji treba da se igra protiv Himkija. Čvrsto, po cenu kojeg faula više.

Prenos utakmice biće emitovan na kanalima Sportkluba – 30.11.2015, 18:00.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама