Фудбал Фудбал/Вести

Piksi odlikovan carskim ordenom

Izvor: b92.net

Legendarni srpski fudbaler Dragan Stojković Piksi biće u ponedeljak odlikovan za izuzetan doprinos u uspostavljanju prijateljskih odnosa sa Japanom. Stojkoviću će tom prilikom biti uručeno Prolećno carsko odlikovanje od strane japanskog ambasadora Masafumija Kurokija.

Foto: СД Црвена звезда – Славни дани наше прошлости

Draganu Stojkoviću, bivšem treneru fudbalskog kluba Nagoja Grampus, bivšem igraču Fudbalskog kluba Nagoja Grampus, bivšem predsedniku Fudbalskog saveza Jugoslavije, bivšem ambasadoru dobre volje za učvršćivanje mira i ekonomskog razvoja zapadnog Balkana, promoteru sporta i turizma, ovom prilikom biće uručen Orden reda izlazećeg sunca sa zlatnim zracima sa rozetom.

Ceremoniji će prisustvovati Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, kao i druge visoke zvanice.

Orden izlazećeg sunca je japansko odlikovanje ustanovljeno 1875. godine od strane japanskog cara Meiđija. Orden ima zrake izlazećeg sunca i njegov dizajn simbolizuje jaku energiju izlazećeg sunca ukombinovanu sa konceptom Japana poznatog kao „zemlja izlazećeg sunca”.

Orden se dodeljuje onima koji su napravili istaknuta dostignuća u međunarodnim odnosima, promociji japanske kulture, napredak u svojoj oblasti, razvoju i blagostanju ili očuvanju životne sredine i slično. Pored njega u Japanu postoje još i Orden Hrizanteme, koji se dodeljuje šefovima država ili članovima kraljevskih porodica, kao i Orden cveća Paulovnije koji se dodeljuje političarima.

Od 1981. godine orden se dodeljuje ne-japanskim državljanima, mada su neki stranci dobili ovaj orden pre Drugog svetskog rata. Žene su počele da dobijaju ovo odlikovanje od 2003. godine, dok su pre toga nagrađivane Ordenom plemenite krune. Dodelu ordena koordinira Biro za odlikovanja pri kabinetu premijera Japana. Orden se dodjeljuje u ime japanskog cara i može biti dodeljena i posthumno.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама