Фудбал Фудбал/Вести

Prosinečki: Proglasite me ludim, ali verujem da će Zvezda ponovo biti šampion Evrope

Izvor: http://www.mozzartsport.com

Ima ta, sada već čuvena slika, kada Robert Prosinečki ispred trenerske table tokom predavanja za PRO licencu pozira u trenerci sa dvoglavim orlom i ocilima. Bila je ta fotografija idealan povod predsedniku FSS Tomislavu Karadžiću da baca dimne signale, i onako između redova nabaci žurnalistima kako bi posle neuspešne ere Siniše Mihajlovića voleo da vidi legendu Crvene zvezde na klupi nacionalnog tima.

Jasno je bilo, onim promoćurnijima, da je to jedan od onih populističkih spinova svojstvenih polarnom Toletu. Ipak, dve godine kasnije Prosinečki će imati bliski susret sa selekcijom Srbije. Biće njen sparnig partner kao selektor Azerbejdžana u današnjem meču u Austriji.

Raduje se Veliki Žuti tom dvoboju, jer kako kaže, želi da izmeri snagu svoje selekcije u duelu sa ekipom koja, prema njegovim rečima, može da dobije svaku reprezentaciju na svetu. Ne govori to kurtoazno, tek reda radi, već zato što veruje u snagu Nemanje Matića i drugova, kao što veruje da za sobom nije ostavio repove posle odlaska i sudskog poravnanja sa Crvenom zvezdom.

Duševni i profesionalni mir uoči meča sa Srbijom prekida mu naša konstatacija da su pojedinci iz Ljutice Bogdana rekli da nije pravi zvezdaš, jer je tužio klub zbog neisplaćenih zarada.
“Kada me tako nešto pitate, onda mi konkuretno kažite ko je šta rekao”, pitanjem je odgovorio na naše prvo pitanje Robi.

Podsetili smo ga na izjavu potpredsednika Ivice Tončeva koji je saopštio da je Prosinečkimorao da sačeka bolji momenat za tužbu, jer je Zvezda u finansijskoj krizi.
“Aha, dobro… E, onda ovako. Tom gospodinu Tončevu slobodno poručite da mi se javi, i da mi kaže kada Crvena zvezda neće biti u «banani». Čisto da znam. Znaš kako, nije mene nerviralo to što mi duguju pare koje sam zaradio, nego činjenica da mi se niko mesecima nije javljao na telefon”.

Kada je u dogovoru sa advokatom odlučio da slučaj preda nadlženim institucijama znao je da će od njega napraviti neprijatelja Crvene zvezde.
“Možda to gospodinu Tončevu neće odgovarati, ali Crvena zvezda jeste moj klub. Tamo sam igrao, tamo sam postao trener… Dakle, on ima pravo da me demantuje ako ima argumente. Ali sumnjam… Lako je od mene pokušati da napraviš neprijatelja Crvene zvezde. Samo…”

Malo je zastao pa nastavio…
“…Samo što ja jesam Zvezdaš. Možda oni to neće ili ne žele da shvate, ali ja verujem da Crvena zvezda može da bude prvak Evrope. Za 20 ili 30 godina, ali verujem da može. Uvek moraš da sanjaš velike snove ako misliš da ti se ostvare. I ko uopšte kaže da je nemoguće da Zvezda ponovo bude prvak Evrope? Možete sad i ludim da me proglasite, ali šta ako se pojavi neki šejk i stuca milione u klub. Šta, kao neko je pre 30 godina verovao da će Šahtjor da bude ovo što je danas? Znam da klub ima mnogo problema, da će se sa njima suočiti Grof Božović, ali valjda će se to rešiti. Znate i vi u Srbiji da ima leka za to”.

Robi je velike snove počeo da sanja i na klupi Azerbejdžana. Reprezentacija iz kategorije ispodprosečnih, fudbalska provinicija prema svim paramterima, ekipa bez istinske zvezde. Međutim, Prosinečki kaže kako je siguran da će Azeri u bližoj budućnosti dohvatiti neko veliko takmičenje.
“Kada ulažete u fudbal onda to mora da vam se vrati. U Azerbedjažanu se ne ulaže samo u seniorsku reprezentaciju. Ima mnogo kampova za mlade igrače, napreduju u svakom segmentu. Uostalom, moja selekcija trenutno ima više bodova od Srbije. A na Balkanu se na nju gleda kao na neki daleki i slab tim. Nije baš to tako, ima tu kvaliteta. Ubeđen sam da će Azerbejdžan da igra na velikom takmičenju vrlo brzo. I zato nije moja misija da se kao selektor mirim sa porazima od 0:3. Onda ne bih bio za ovaj posao”.

Srbija će sutra na delu da vidi Azerbejdžan. U debitanskom susretu Prosinečki je pobedio Maltu (2:0), i prekinuo niz od četiri poraza. Priča se i da je zbog toga zajedno sa igračima bogato nagrađen.
“Čuo sam i ja za tu priču da smo podelili milion dolara. Nije baš tako. Jeste bila premijica neka, ali nije ta cifra. Lepo smo krenuli, jer danas nije lako nikog pobediti, pa ni tu Maltu. Stvarno ovde imam mir i sve uslove za rad. Grad mi isto tako odgovara. Što bi rekli mnogi Baku je Dubai sa dušom. Uoči duela sa Srbijom proveli smo sedam dana u Austriji na pripremama. To znači samo jedno: da se ozbiljno spremamo za nastavak kvalifikacija iako smo izgubili sve šanse da se nađemo u baražu”.

Ne misli Robert Prosinečki da će zbog njegovog prisustva utakmica između Srbije i Azerbejdžana da bude više od igre…
“Biće to sasvim dobar test za gospodina Ćurčića i mene. Srbija ima važnu utakmicu u Danskoj, možda i najvažniju u celom ciklusu. Mi sa druge strane igramo protiv Norveške. Hoćemo da u dobrom raspoloženju uđemo u sledeći ciklus. I naravno, da stičemo iskustvo. Ovo protiv Srbije je baš veliko. Potrebno je da se izmerimo sa jakima, da ne kažem najjačima, a Srbija to definitivno jeste. Uz sve probleme koje ima to je selekcija koja bi bila nezgodan rival svakoj reprezentaciji. Ima možda najboljeg zadnjeg veznog u Evropi (Nemanja Matić prim.aut). Mnogo je tu kvaliteta”, zaključio je na kraju razgovoraProsinečki.

PIŠE: Darjan Nedeljković
(darjan.nedeljkovic@mozzartbet.com)

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама