Кошарка Кошарка/Вести

Sezonska karta vrednija nego ikad

Izvor: Zvanični sajt KK Crvena zvezda Telekom

Povodom početka prodaje godišnjih ulaznica KK Crvena zvezda za sezonu 2015/2016 u pretprodaji, u prostorijima kluba na Malom Kalemegdanu upriličena je konferencija za medije. Pretprodaja Zvezdinih sezonskih karata počinje u ponedeljak 1. juna u 12 sati u prostorijima kluba na Malom Kalemegdanu (cenovnik ulaznica možete pogledati OVDE). Pravo preče kupovine u periodu od 1. do 6. juna imaće vlasnici godišnjih karata iz sezone 2015/2016, od 8. do 20. juna sezonske ulaznice biće dostupne svima, a osim na Malom Kalemegdanu moćiće da se kupe i na poslovnici Eventima u TC Ušće, ali i putem interneta (više informacija možete pronaći OVDE ).

Još jednom je sa ponosom istaknuto da je KK Crvena zvezda prvi klub u regionu koji je omogućio kupovinu svojih sezonskih karata u pretprodaji čime je moguće ostvariti popust do čak 20 odsto u odnosu na redovnu prodaju koja će početi u septembru. Za vlasnike sezonskih karata iz takmičarske 2014/2015 godine obezbeđen je dodatni popust od 900 dinara, a svi oni koji poseduju kreditne kartice Komercijalne banke i Banke Inteza imaju mogućnost kupovine na tri ili šest mesečnih rata bez kamate.

Ono što je novina i što je kao veliko iznenađenje najavljivano prethodnih dana je podatak će svi oni koji kupe sezonske karte za utakmice Zvezdinih košarkaša za sezonu 2015/2016 dobiti i članske karte KK Crvena zvezda koje će ujedno biti i lojalti kartice koje će omogućiti razne popuste prilikom kupovine robe široke potrošnje.

O svemu tome, ali i o drugim planovima Kluba u narednom periodu govorili su predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović, i generalni direktor Eventima Pavle Leverda. Prvi čovek crveno-belih započeo je svoje izlaganje objašnjenjem da se Zvezda uporno trudi da raznim projektima obezbedi svoje održivo poslovanje i dalji razvoj:

– Jedan od tih projekata je nešto što se dešava prvi put na ovim prostorima, a to je prodaja sezonskih ulaznica u pretprodaji uz značajan popust u odnosu na cene koje će važiti od septembra. Iz dva razloga smo se odlučili na ovaj korak. Prvi je što je sigurno obezbeđeno učešće u Evroligi sledeće sezone, a drugi što želimo da nastavimo dalje u okvirima tog takmičenja. Evroliga preporučuje procenat koji treba da imate u budžetu od prihoda sezonskih i dnevnih ulaznica.U sezoni2014/2015 do sada smo inkasirali kroz sezonske ulaznice oko 375.000 evra, a kroz prodaju dnevnih karata za sada 892.000 evra.Ukupan prihod iz tog dela našeg poslovanja je oko 1.266.000 evra.Mićemo na kraju sezone dati kompletan finansijski pregled poslovanja. Značajno je ono što stalno promovišemo, a to je da svaka kupljena karta predstavlja pomoć klubu u smislu rešavanja određenih finansijskih problema – počeo je svoje izlaganje Čović i nastavio:

– Kada uzmete u obzir naš ovogodišnji budžet od 3.600.000 evra samo za sezonu 2014/2015, i izračunamo procenat koji su u budžetu imali prihodi od ulaznica i TV prava, Crvena zvezda se približila cifri od oko 1.500.000 evra. Tu dolaze i sredstva od prodaje dresova i opreme, gde takođe želimo da napravimo dodatni pristup i da pojačamo napore u narednoj sezoni – istakao je Čović. Predsednik KK Crvena zvezda zatim je izneo detalje o još jednoj zanimljivoj novini koju su crveno-beli spremili svojim navijačima:

photo

– Iznenađenje za svakog ko kupi sezonsku ulaznicu ove sezone koje smo spominjali je da će dobiti i člansku kartu kluba. To neće biti samo obična članska karta. Osim što će obezbediti sva prava i obaveze svakog člana po Statutu kluba, to će istovremeno biti i lojalti kartica kojom se obezbeđuje mogućnost kupovine sa popustom u određenim prodavnicama široke potrošnje, goriva, odeće, obuće … O tom konceptu ćemo pričati posle 20. juna, odnosno nakon završetka pretprodaje sezonskih karata. Tada ćemo deliti članske karte koje neće biti vezane samo za sezonsku propusnicu, već će biti omogućeno i slobodno učlanjivanje. Ove članske karte koje će u isto vreme biti i lojaliti kartice će obezbediti navijačima da ostvaruju povraćaj novca, a i Crvenoj zvezdi da obezbedi dodatni prihod. Lojalti klub razvijamo sa jednom međunarodnom referentom firmom iz te oblasti, ali više ćemo o tome pričati posle 20. juna. Naravno, koristim priliku da pozovem navijače da iskoriste benefite kupovine sezonske ulaznice u pretprodaji – konstatovao je Nebojša Čović pre nego što je dodao:

– Važna stvar je da sezonu2015/2016 igramo u hali Pionir,i u Evroligi, ABA ligi i Košarkaškoj ligi Srbije.  Razlika između te dvorane i Kombank arene je velika ako pričamo o kapacitetu. U Kombank arenu staje oko 20.000 ljudi, a u Pioniru ta cifra je oko 7.000, indeks odnosa je otprilike 3 što je značajno uticalo na pomeranje cene sezonskih ulaznice za narednu sezonu. Dosta smo dugo analizirali situaciju, procenili vreme i prostor u kome živimo, kao i kupovnu moć navijača i mislimo da smo našli pravu meru.To verovatno nije jedinstven stav, biće raznih komentara, ali u ovakvom poslovanju kluba okrećemo se sopstvenim resursima. Treba staviti u funkciju brend Crvene zvezde. Nikada nismo videli koliki su benefiti brendova, iako su mnogi o tome pričali – izjavio je čelni čovek kluba sa Malog Kalemegdana, potom dodavši:

– Nikoga ne osuđujemo zato što ne možemo da igramo u Kombank areni. Mnogo ranije su dogovorene obaveze države prema OEBS-u, prema Evropskom prvenstvu u vaterpolu, kao i futsalu. Te manifestacije će afirmisati našu želju. Niti im zameramo, niti ćemo praviti primedbe, samo obaveštavamo šta je realnost. Ne isključujemo mogućnost da odigramo neku utakmicu u Kombank areni, ali to zavisi i od rezultata u grupnoj fazi takmičenja. Naš cilj je prolazak u Top 16 fazu, videćemo na kraju kakve će nam biti finansije kada budemo formirali tim, pa ćemo onda i reći šta je krajnji cilj. To zavisi od selekcije igrača, ali nije sada pravo vreme da pričamo o tome dok se ne završi veoma važan posao – nacionalno prvenstvo. A tu imamo najveće moguće ambicije, želimo da postanemo prvaci – izneo je Nebojša Čović koji je potom želeo da sumira najvažnije stvari koje se tiču pretprodaje sezonskih ulaznica za narednu sezonu:

– Pretprodaja sezonskih ulaznica KK Crvena zvezda počinje 1. juna od 12 časova u klupskim prostorijama na Malom Kalemegdanu. Cena sezonskih ulaznica u pretprodaji je za oko 20% niža od cene koja će važiti u septembru, naravno ako preostane propusnica da se tada prodaju pošto imamo ograničen kapacitet. Vlasnici sezonskih ulaznica iz tekuće sezone ostvariće popust od 900 dinara. Biće omogućena kupovina na tri ili šest rata bez kamate za vlasnike kreditnih kartica Komercijalne banke i banke Inteza. Troškove kamate u tom slučaju snosi klub. Postoji i mogućnost plaćanja drugim kreditnim karticama. Dodatna pogodnost biće članske karte povezane sa lojalti klubom. Moram takođe odmah da najavim da će cene pojedinačnih ulaznica za mečeve Crvene zvezde biti znatno veće u sledećoj sezoni, uz naravno vrlo ograničen kapacitet dvorane. Sve sezonske ulaznice će biti numerisani i za halu Pionir, ali i za Kombank arenu zbog mogućnosti da i u toj hali odigramo neku utakmicu. Kupovinom sezonske ulaznice navijači će obezbediti prisustvo na oko 40 utakmica na domaćem terenu Zvezde u narednoj sezoni, ako imamo u vidu da ćemo ove sezone na kraju odigrati ukupno oko 85 mečeva. To naravno zavisi od sportskog rezultata. Posle 20. juna imaćemo prezentaciju lojalti kluba i povezivanje članskih karti sa lojalti klubom i sa sezonskim ulaznicama – objasnio je Čović koji je pričao i o tome da čelnici Crvene zvezde prilikom određivanja cene ulaznicu nisu imali lak posao:

– Sve treba dobro izvagati. Kada smo pravili analizu uzelismo u obzir i sezonu 2013/2014 koja je bila naša prva u Evroligi. Tada smo imali cene za tribine 11.300 dinara, a igrali smo skoro sve utakmice u hali Pionir, sem dve koje smo igrali u Kombank areni. Sezonske ulaznice za partere su bile 18.800, plava i bela loža 38.000, loža 44.000 i mesta pored terena (courtseat) 54.000 dinara. Analizirali smo još jedan klub iz našeg grada koji je tada igrao Evroligu, a kome su cene bile 120 evra za tribine, 180 za parter, za plavu i belu ložu 350, 400 i 500, pošto su imali drugačiju strukturu sedenja, i za ložu 600 evra. Kada smo izvršili sve analize došli smo do cena koje smo već predstavili, a koje su realne da nam pokriju jednim delom finansijsku problematiku.Nama je svaka utakmica u Kombank areni donosila prosečno oko 120.000 evra bruto prihoda. Od te brojke naravno treba oduzeti zakup termina i ostale troškove organizacije utakmice. Do tih cifara nećemo doći u dvorani Pionir.Prošle sezone postojala je dilema da li bismo napravili bolji sportski rezultat u hali Pionir. Mi se naravno pre svega trudimo da napravimo rezultat, ali neuporedivo je 20.000 ulaznica sa 7.000, i finansijskim mogućnostima koje iz toga izlaze. To će se odraziti na projekciju budžeta za novu sezonu. Videćemo kako ćemo ga sklopiti i koliki će biti.Finansijski fer-plej Evrolige kaže da budžet mora da bude minimalno 4 miliona evra. Mi smo ove sezone imali budžet od 3,6 miliona, plus 2 miliona dugova koje izmirujemo. Zato smo i ušli u pretprodaju ulaznica, da opipamo javnost kako bismo mogli što realnije da pravimo budžet – napravio je kratku pauzu Čović pa nastavio:

photo

– Koliko para toliko muzike, svi moraju da budu svesni da nema ručka za džabe. Koliko para imamo na raspolaganju, takav ćemo tim imati i takve ćemo rezultate napraviti. Dosta igrača iz mladih selekcija konkuriše potencijalno za prvi tim, ali znate i sami da kada imate puno mladih igrača to zahteva veliko strpljenje da bismo došli do rezultata. Nismo ni u prethodnom periodu žurili jer pravimo kuću od temelja na gore, a temelji jesu mlađe selekcije. Svake godine idemo po jedan stepenik više, videćemo da li ćemo to uraditi i u sledećoj sezoni. Trudićemo se da očuvamo tim koji imamo što više, ali o tome odlučuje stručni štab – istakao je Čović pre nego što je pojasnio zahteve Evrolige vezane za finansijski fer-plej:

–  Sa najnovijim finansijskim fer-plejom Evroliga je po prvi put uvela nešto pozitivno. Po prvi put ćemo imati situaciju da klub koji nastupa u grupi u prvom delu takmičenja ima prihod od 150.000 evra samo po tom osnovu. Ovde naravno pričamo o prihodima po sportskom osnovu, a ne od TV prava i marketinga. Ako se ekipa plasira u Top 16 fazu, svaka pobeda joj donosi 35.000 evra, u Top 8 fazi to je 50.000 evra. Što se tiče učesnika Fajnal-fora, šampion dobija milion evra, drugi 400.000, treći 200.000, a četvrti 100.000 evra. Videćemo koliki će biti prihodi od TV prava u narednoj sezoni, ove godine su bili oko 250.000 evra. Naš prostor je po tom pitanju dosta drugačiji od na primer Turske ili Grčke gde su te cifre izdašnije. Sve to ulazi u budžet, kao i merčendajzing, odnosno prodaja rekvizita što ćemo više unaprediti i podsticati u narednom periodu kako bi i to bila značajna prihodna strana – konstatovao je Nebojša Čović pre nego što je nastavio:

– Evroliga će praviti kontrole i finansijske revizije povodom propisanih cifri budžeta. Ne verujem baš da će biti kruti što se toga tiče u prvoj sezoni, ali posle nje ne treba očekivati fleksibilnost.Mi smo na ovim prostorima skloni improvizaciji, ali međunarodne sportske organizacije ne daju te stepene fleksibilnosti. Ja se nadam da ćemo doći to te cifre.Mi ne kukamo, ne prozivamo nikog, borimo da se da obezbedimo budžet iz sopstvenih sredstava. Biće zanimljivo kada budemo analizirali sezonu za nama po završetku takmičenja u domaćoj ligi. Transferi igrača su legalni prihodi kluba, oni će ući kao budžet kao posebna stavka.Ipak, kod njih se uvek mora voditi računa da menjate strukturu tima i oni moraju biti u dogovoru sa stručnim štabom koji ćemo napraviti na kraju sezone. Od tih izvora smo imali sitne prihode u prethodne dve godine, nismo se mnogo time bavili. Obeštećenja su uglavnom bila za igrače iz mlađih kategorija koji nisu ostali u Crvenoj zvezdi. Ali, treba imati u vidu da cene transfera u košarci nisu ni blizu onima u fudbalu, kao i na kraju krajeva što su budžeti manji od budžeta fudbalskih klubova – zaključio je prvi čovek crveno-belih.

Sem opširnog izlaganja Nebojše Čovića, novinarima na Malom Kalemegdanu obratio se i Pavle Leverda, generalni direktor Eventima:

– Zahvaljujemo se Crvenoj zvezdi, mi sada ulazimo u treću sezonu saradnje. Crvena zvezda vrlo ozbiljno pristupa prodaji pojedinačnih i sezonskih ulaznica, što nama olakšava naš deo posla. Ove godine sezonske karte će se prodavati u pretprodaji od 1. do 6. juna samo za vlasnike sezonskih ulaznica u tekućoj sezoni da bi svako od njih mogao da dobije isto mesto u hali koje je imao i ove sezone. Sa dolaskom u prostorije Kluba na Malom Kalemegdanu i donošenjem na uvid stare sezonske propusnice stari vlasnici dobijaju popust i biraju svoje mesto. Pretprodaja za njih traje 6 dana, a od 8. juna sezonske karte će se naći u slobodnoj pretprodaji na Malom Kalemegdanu, kao i na prodajnom mestu Eventima u TC Ušće, ali i po prvi put preko interneta. To znači da će svi koji žele da kupe sezonske ulaznice, a ne žive u Beogradu ili ne mogu da dođu lično, preko interneta moći da kupe pretlatnu kartu koja će im potom biti dostavljena na kućnu adresu. Pretprodaja će trajati do 20. juna, a nakon toga prodaja će se nastaviti u regularnom terminu u septembru. Ova godina je karakteristična po tome što imamo pretprodaju, ali i prodaju putem interneta – sumirao je glavne utiske Leverda pre nego što je dodao:

– Mogućnost plaćanja na prodajnim mestima će biti kešom, preko kreditnih kartica i čekovima, a kartice Komercijalne banke i banke Inteza omogućiće i kupovinu na tri ili šest rata bez kamate. Kupovina preko interneta biće omogućena preko kartica i preko uplatnice u Pošti ili u bilo kojoj banci – konstatovao je Leverda.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама