Кошарка Кошарка/Вести

Klipa: Imamo dobar sistemski rad

Izvor: kkcrvenazvezda.rs

Juniori Crvene zvezde Telekom na superioran način osvojili su Adidas Next Generation turnir – Marko Ivković peti put uzastopno. Koliko su crveno-beli bili dominantni u kvalifikacijama za Fajnal-ejt Evrolige koji se u maju održava u Madridu najbolje svedoči podatak da su u pet utakmica zabeležili isto toliko pobeda sa prosečnom razlikom od 29,6 poena.

Trener Zvezdine selekcije do 18 godina Slobodan Klipa i u najavi turnira nije krio da je Crvena zvezda Telekom favorit i da je ambicija osvajanje prvog mesta. Ono što je najavio to je i ostvario:

Ovaj turnir je pokazao da i druge zemlje, osim onih za koje stalno govorimo da su tradicionalno košarkaške, dosta dobro rade i puno ulažu u razvoj mladih igrače. Primetno je da se Nemačka budi, ali pravo osveženje i veoma prijatno iznenađenje je bio tim iz Danske Vaerlose. Vidi se da je to dobro selektirana ekipa, da se odlično radi sa tim momcima i da košarka i te kako živi u toj zemlji. Nedostaje im malo bolja tehnička i taktička obučenost, ali oni napreduju krupnim koracima – počeo je priču Klipa i potom dodao:

Ovo je treća uzastopna godina kako kao trener Zvezdinih juniora učestvujem na ovom truniru i ovo je naš treći trijumf. I prošle godine smo do prvog mesta stigli prilično ubedljivo i to je produkt našeg veoma dobrog i sistematskog rada. Imamo dobru selekciju, sa tim momcima se dobro radi i posledica svega toga je ovaj rezultat.

Na konstataciju da je Vojislav Stojanović ponovo izabran za najkorisnijeg igrača turnira Klipa je rekao:

On ima svoj razvojni put koji ide uzlaznom linijom. Još jednom je potvrdio svoj kvalitet. Međutim, moram da istaknem i uz Voju Stojanovića pohvalim Davida Miladinovića i Aleksandra Aranitovića koji su dali ogroman doprinos u našem trijumfu. Kao što je Stefan Lazarević bio vezivno tkivo i pokretač u svakom smislu juniorskog tima prošle godine tako su Aranitović i Miladinović, naravno uz Stojanovića, preuzeli tu njegovu ulogu ove sezone. Imali su nemerljivu ulogu u odbrani, najpozitivnije su uticali na timski duh i činili su svoje saigrače boljima.

Na pitanje o planivima i ambicijama za nastavak sezone Klipa je odgovorio:

Želja nam je da ovi momci pre svega individualno napreduju, da ih dalje razvijamo u igračkom smislu. U dosadašnjem toku juniorske lige smo bez poraza i u narednom periodu ćemo te utakmice koristiti da se pripremimo za ono najvažnije što nas čeka, a to je Fajnal-ejt u Madridu. Sve te utakmice poslužiće nam za timski napredak i uigravanje.

Ono što svakako zanima zvezdašku javnost je da li u ovom timu koji je dominirao na ovom turniru ima igrača koji će u dogledno vreme moći da zauzmu svoje mesto u seniorskom timu.

Mislim da ima i to temeljim ne samo na osnovu njihovog talenta već i posvećenosti u radu i fizičkim predispozicijama. Produkcija igrača iz našeg omladinskog pogona za prvi tim je naš osnovni cilj i naša velika želja.

Ono što je bilo primetno je činjenica da je trener Klipa svaku utakmicu na Adidas Next Generation turniru – Marko Ivković vodio prilično temperametno iako je njegov tim beležio veoma ubedljive pobede:

U pojedinim situacijama bilo je manjih opuštanja u odbrani, slabijeg trčanja . Sve to može da predstavlja sticanje loših navika, a ja to ne dozvoljavam – objasnio je Klipa.

Скочи на траку са алаткама