Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Februarski presek

Autor: Stefan N. CZBG

Još jedan mesec je iza crveno-belih košarkaša. Mesec u kojem je osvojen prvi, Zvezdaši se nadaju ne i poslednji trofej ove sezone. Žućkova levica se po treći put uzastopno našla u vitrinama kluba. Osmi put u njenoj istoriji. Takođe, nastavak Evroligaškog takmičenja i utakmice u Jadranskoj ligi su nešto što je obeležilo mesec za nama. Košarkaši Zvezde su u februaru odigrali 9 utakmica, zabeležili su 5 pobeda (Solnok, Cedevita, Konstantin, Partizan, Mega Leks) i 4 poraza (Žalgiris, Krka, Panatinaikos, Real Madrid)

Rezultati u februaru:
1. Crvena zvezda – Solnok Olaj 90:47
2. Crvena zvezda – Žalgiris 68:70
3. Krka – Crvena zvezda 77:67
4. Panatinaikos – Crvena zvezda 74:69
5. Crvena zvezda – Cedevita 78:63
6. Crvena zvezda – Konstantin 81:65
7. Partizan – Crvena zvezda 67:76
8. Mega Leks – Crvena zvezda 74:80
9. Real Madrid – Crvena zvezda 85:61

U februaru, timska statistika izgleda ovako:Timska statistikaOno što prvo upada u oči navijačima, sigurno će biti procenat šuta za tri poena, odnosno izgubljene lopte. Mali procenat šuta za tri poena, i šut 4/51 u poslednje 3 Evroligaške utakmice, sigurno je razlog za brigu u crveno-belom taboru. Kroz sezonu, navijači su sigurno već navikli na veliki broj izgubljenih lopti. Ipak, ono što treba da hrabri jeste polufinalna utakmica protiv Partizana. U utakmici koja je bila značajna, tražila su se prava rešenja, otud i mali broj izgubljenih lopti na toj utakmici. Broj asistencija je drastično smanjen. Sa 18 u januaru, na 14 u proseku u februaru. Timski Ast/To rejting je dosta nizak (1,03), pogotovo u poređenju sa nekim jačim Evroligaškim ekipama. Primera radi, Ast/To rejting Reala u Evroligi tokom čitave sezone je 2,13!

Tokom ovih 9 utakmica, primetno je da Zvezda dosta slabije trči tranziciju, i da je sigurno došlo do umora zbog jakih utakmica na dva fronta. Crvena zvezda je do sada za 150 dana, koliko već traje sezona, odigrala 44 utakmice.

U odnosu na početak sezone, primetan je i nešto niži procenat šuta za 2 poena. Uzrok tome je i bolje čitanje pick&roll igre Crvene zvezde. Pogotovo u Evroligi, gde se Markus Vilijams dosta često udvaja na 8 metara. U poslednje vreme, taj presing se razbija obično trećim čovekom, i popularnim extrapass-om koji kasnije dolazi do Marjanovića “iz druge“. Taj pas obično sa visokog posta spušta Marko Tejić. Crvena zvezda je takoreći pronašla jedno od rešenja za udvajanja na Vilijamsu. Tu postoje još neke opcije, ali ova je ostala najupečatljivija, pogotovo posle utakmice u Madridu. Ono što treba pohvaliti jeste skok, i način na koji igrači dosta dobro učestvuju u skoku. Pogotovo defanzivnom, gde svi košarkaši odlično rade svoj deo posla. 40,3 skoka po utakmici, nije mala stvar.

Statistika protivnika Crvene zvezde, izgleda ovako:Protivnicka statistikaU protivničkoj statistici, može se videti dosta toga. Pre svega, kako Zvezda igra odbranu. Počev od protivničkih procenata šuta i broja izgubljenih lopti, do ofanzivnih skokova i asistencija. To je nešto što kroz sezonu krasi crveno-bele. Nakon slabijeg januara, Crvena zvezda je opet vratila odbranu svog perimetra u normalu. Procenti šuta protivničkih ekipa su zaista niski. Pogotovo u oči upada procenat šuta za tri poena (25,8%), koji je niži i od Zvezdinog. Mali broj asistencija je nešto što je već karakteristično kroz sezonu. Jednostavno način odbrane koju forsira Dejan Radonjić tera protivnike dosta da igraju na individualni kvalitet. Pre svega zbog nemogućnosti da plejmejker organizuje igru svog tima.

Pravi pokazatelj toga, bilo je polufinale Kupa Radivoja Koraća. Gde je Zvezda kontrolom defanzivnog skoka i agresivnom odbranom, dovela Partizan do toga da izgubi dvocifren broj lopti i igru svede na izolacije za Milana Mačvana i Sašu Pavlovića, koji su jedini u toj utakmici bili raspoloženi, jer su dosta vremena imali loptu u svojim rukama i veliki broj akcija su rešavali na svoj individualni kvalitet.

U utakmici protiv Solnoka, oboren je i rekord. 16 indeksnih poena, zaradila je ekipa Solnoka za 40 minuta igre.

Crvena zvezda je ove sezone možda i jedna od najboljih skakačkih ekipa u Evropi. Otud, veoma je teško doći do skoka ispod njihovog koša. Ne samog zbog 221cm visokog Bobana Marjanovića, već zato što zaista kompletna ekipa učestvuje u skoku. Ovih 8,4 skoka po utakmici je zaista napredak u odnosu na 10,4 skoka koliko su crveno-beli dozvoljavali u januaru.

Na red polako dolazi i individualna statistika, a kao i svaki put, počećemo od kapitena ekipe.

#9 – Luka MitrovićLuka MitrovicPad forme u kojoj se već duže vreme nalazi Luka Mitrović je vidljiv. Bljesak protiv Cedevite Mega Leksa, u finalu Kupa. ostaje kao nada da se Zvezdin kapiten vraća u svoju prepoznatljivu formu sa početka sezone. Ipak, u odnosu na predhodni mesec, Mitrović je digao svoju formu. Pomagao je dosta više u defanzivnom skoku. Što se uostalom i videlo po timskim prosecima, kao što je i malopre napomenuto. Takođe, procenti su malo popravljeni. Mitrović je dosta bitan u rotaciji Crvene zvezde, i kao takav, svaki njegov pad forme se odražava na ekipu. Njegov pad u igri oseti se na dosta stvari u samoj igri, čak i u samoj kreaciji napada. Jer je on košarkaš koji je sposoban da podeli 3-4 asistencije po utakmici.

#3 – Markus VilijamsMarkus VilijamsProcenti šuta Markusa Vilijamsa kroz sezonu, nisu baš na zavidnom nivou. Sa 9,6 šuteva po utakmici procenat šuta od jedva nešto preko 30% (31,3%), nisu baš reprezentativni za igrača takvog kalibra. Ipak, u obzir treba uzeti i selekciju tog šuta. Retko kada se dešava da Markus uzima spotup šuteve. Najčešće su to šutevi iz driblinga sa perimetra. U poslednje vreme počeo je da koristi i prodor igru. To se videlo u utakmici protiv Partizana i Reala, gde je nekarakteristično za sebe, zavšavao akcije tako što je stavljao loptu na tablu. U pojedinim utakmicama je pokazao da je izašao iz krize u koju je zapao, i da izgleda sve bolje na terenu. Period prilagođavanja na agresivnije protiničke odbrane je prošao, i sada Vilijams mnogo bolje čita te situacije.

#4 – Nikola RebićNikola RebicDobio je šansu na praktično dve utakmice, i može se reći da je bio polovičan. Protiv Solnoka je odigrao dosta dobro, dok je zavšnicu utakmicu protiv Konstantina odigrao ne baš sjajno. Rebić je i dalje 12-ti igrač u rosteru, i dobija šansu samo u utakmicama koje su završene ili koje služe za odmor bitnijih igrača u rotaciji. Neko lično mišljenje, je možda da treba da se umesto rostera ponekad ubaci i Nikola Čvorović radi povećanja rotacije na krilnim pozicijama, jer je bekovska linija puna. Čvorović takođe poseduje i dobar šut za tri poena koji može pomoći ekipi za neke minijature.

#6 – Nemanja DangubićNemanja DangubicPreskočio je neke utakmice radi povrede, ali se vratio u ekipu za Kup. Nakon ulaska u ritam posle Albe i Solnoka, došla je i ta nezgodna povreda, koja ga je malo izbacila iz zone. Protiv Konstatina je nakon povrede odigrao dobru utakmicu, verovatno na svežinu. Nakon toga, došlo je do pada. Dangubić će nakon manje pauze očigledno morati da traži ponovo svoj ritam. Jedan od igrača, čije fizikalije kroz sezonu dosta znače za defanzivan skok ekipe.

#10 – Branko LazićBranko LazicOvo može se reći nije bio mesec Branka Lazića. Kroz sezonu, njegovi procenti šuta, pogotovo za tri poena, bili su dosta visoki. U februaru, on je pogodio samo jednu trojku, u polufinalu Kupa. Dobio je udarac u koleno protiv Cedevite, i verovatno je o lakšoj povredi reč. Ipak, odigrao je Kup Radivoja Koraća, a onda se opet vratio u “civil”. Govoriti o nekom padu forme je nepotrebno, jer Lazić nije najbitnija napadačka opcija. On je pre svega tu da defanzivno zatvori najbolje bekov protivničkih ekipa. Zbog dubine u rosteru koju Dejan Radonjić ima, odustvo u nekim utakmicama se nije osetilo.

#11 – Jaka Blažič
Jaka BlazicBlažič je igrač sa najvećom minutažom ovog meseca. Slovenački košarkaš se već neko vreme nalazi u slaboj formi, ali nakon polufinala Kupa, navijači kao da su mu oprostili tu slabu formu. Treba biti iskren i reći da Blažič ne igra na svom nivou već duže vreme, praktično od decembra, a to je predugačak period. Procenti su na zaista niskom nivou za igrača koji igra na poziciji beka šutera i niskog krila. Pogotovo što su ti šutevi za tri poena u dosta situacija catch&shoot varijante, odnosno spotup. Jedan je od igrača koji se hrani energijom sa tribina, i sigurno da mu je potrebna velika podrška navijača, i dve-tri vezane utakmice da se vrati u ritam. Navijači su se sigurno ponadali posle polufinala Kupa da se Blažič vratio u svoju prepoznatljivu formu, ali… Blažič je bio jedan od nosilaca igre u regularnoj fazi Evrolige i jedan od najboljih igrača Zvezde. Desio se neobjašnjiv pad u igri slovenačkog reprezentativca. Na njemu je da iz te krize izađe, a na navijačima je da podrškom pokušaju da pomognu svom ljubimcu.

#12 – Nikola Kalinić
Nikola KalinicOd leta praktično Kalinić ne staje i igra u istom ritmu. Na nekoliko utakmica je uspeo da dobije manju minutažu i tako dođe do osveženja, odnosno daha. Može se slobodno reći da mu je ovo sezona karijere. Prva sezona na velikoj Evropskoj sceni, a on igra na zavidnom nivou. Meseci koji su za njim su verovatno najbolji do sada. Dosta ljudi hvali njegov napredak u igri, pogotovo u šutu sa distance. Završnicu kupa, odigrao je na sjajan način, i jedan je od zaslužnih zašto je trofej Radivoja Koraća opet u rukama crveno-belih momaka. Procenti šuta su i dalje na dosta dobrom nivou. Tu mislim na šut za tri poena. Dok je za dva poena opao. Ipak, ne treba to porediti sa periodom koji je za nama. U tom periodu Kalinić je jednostavno bio “u zoni” i pogađao dosta toga u visokim procentima. Očekivano je bilo i da ti procenti donekle malo padnu.

#13 – Boban MarjanovićBoban MarjanovicMarjanović je jedini košarkaš Zvezde koji u februaru ima prosečno dvocifren broj poena po utakmici. Na utakmici protiv Reala, izgledalo je kao da se Bobi vratio, nakon za njegove standarde nekoliko slabijih utakmica. Takođe, protiv Cedevite i Konstantina je imao manju minutažu, pa verovatno otud i malo manji broj dabl-dabl učinaka. Ono što smo videli, jeste novi način branjenja Marjanovića. To je pre svega pokušao Partizan. Više ne pokušavaju da Bobija izguraju/izvuku u reketa, sada pokušavaju udvajanjima i ostavljanjem pozicije za šut za tri poena. Ta udvajanja, ne moraju da se rešavaju samo šutem za tri poena. Može i prodorom, jer je dosta prostora sa “slabe strane” otvoreno na udvajaju. Centar samo mora dobro da čita situaciju i uposli pravog saigrača. Drugi način, koji je karakterističan za branjenje Bobija, jeste udvajanje na Markusu i nedozvoljavanje Bobiju da iz prvog pasa dobije loptu. Radonjić je za to pronašao rešenje u Marku Tejiću. Tejić su u tim situacijama koristi kao treći igrač u piku, gde on sa visokog posta spušta loptu Bobanu Marjanoviću, pa i Majku Cirbesu. Tako da, sigurno ne treba sumnjati da će se naći i rešenje za udvajanja. Inače, to je veoma rizična odbrana, koja ostavlja dosta prostora ekipi, ako se rotacije ne rade na pravilan način.

#15 – Marko TejićMarko TejicMože se slobodno reći da su utakmice pune afirmacije iza Marka Tejića, i da je u utakmicama koje su za nama postao legitiman član rotacije. Košarkaš koji je na nekoliko utakmica bio zaista odličan, a na utakmici protiv Solnoka poneo je i naziv MVPa utakmice. Spominjajući pikenrol igru Markusa Vilijamsa i Bobana Marjanovića, spomenuo sam i Marka Tejića. Dejan Radonjić je u nekoliko poslednjih utakmica koristio Tejića, kao igrača koji pomaže Markusu u pikenrol igri. Ne donekle direktno, kao igrač koji postavlja blok, već kao treći igrač koji će ili uputiti “iz širine” šut za tri poena ili sa visokog posta uposliti svog centra. Nekoliko poteza, oduševilo je kako komentatore koji su prenosili utakmicu, tako i same navijače. Ono što takođe upada u oči, jeste možda i odnos koji ima sa Vilijamsom. Na terenu, pa i u prenosima, može se videti konstantno bodrenje može se reći i veterana, upućeno ka Tejiću. U dosta situacija Vilijams pokušava da razigra Tejića, dajući mu loptu dok se rola iz pika (bloka). Ovaj 19-godišnji košarkaš je na nekoliko poslednjih utakmica zaista pokazao svoj talenat koji ima.

#22 – Čarls DženkinsCarls DzenkinsPosle pada forme, koji je trajao neko vreme, navijači Zvezde imaju priliku da posle dugo vremena gledaju starog Dženkinsa. Procenti šuta za tri poena, još uvek nisu tu, ali sloboda na teren je vidljiva golim okom. Dženkins dosta više traži prodor igru, šut iz driblinga oko kapice se vratio. Radonjić takođe dosta često zove izolacije za njega, gde se on oseća dosta konforno i gde te šuteve pogađa u visokim procentima. Ono što pada u oči jesu sjajni procenti sa linije penala. U sezoni šutira 83,1% slobodna bacanja. U poslednja dva ipo meseca (od utakmice sa Laboralom u Pioniru) to je na 94,6%! (35/37) Upravo iz tog razloga možda, Dženkins pokušava sve više da probija i traži kontakt kod polaganja. Za očekivati je i da će kad-tad doći i šut za tri poena, iako ga kroz sezonu i dalje nema.

#24 – Stefan JovićStefan JovicNakon povrede protiv Albe, presedeo je na 4 vezane utakmice. Vratio se u Nišu, i odigrao Kup. Vidi se da je izašao iz ritma, i da verovatno neko vreme nije trenirao sa ekipom. Procenti šuta su dosta niski. 4/22 iz igre (18,2%), nije baš reprezentativan procenat. Nakon utakmica gde je bio sjajan, Barselona, Zadar, pa i sjajno otvaranje protiv Albe, došla je nezgodna povreda koja ga je udaljila od terena, kada je izgledalo da je napokon došao do ritma u oba smera. Očigledno je da će i njemu, kao i Dangubiću biti potreban jedan period da opet dođe do daha. Nesumnjivo je da je on izuzetno bitan igrač u rotaciji Dejana Radonjića, a to se možda i videlo upravo na Evroligaškim utakmicama koje je propustio.

#33 – Maik CirbesMaik CirbesNemački centar je možda i jedan od najkonstantnijih igrača Crvene zvezde ove sezone, uz Bobana Marjanovića. Cirbes odlično u napadu naplaćuje svoje najjače oružije, pikenrol igru. Markus Vilijams, pa i Stefan Jović, uspeli su u veikom procentu da svog centra spoje sa obručem, koji praktično sve završava zakucavanjima. U poslednje vreme, iz tog samopouzdanja Nemca, on je pokazao i neke poteze na niskom postu koji su bili dosta uspešni. Jedan je od najaktivnijih igrača na ofanzivnom skoku kroz sezonu, a tako je bilo i ovog meseca. 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама