Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Ко је Питер Олајинка? Афирмисао се у Албанији, експлодирао у Чешкој

На свеопште изненађење стигла је вест да је Црвена звезда ангажовала фудбалера прашке Славије, Питера Олајинку. Нигеријац је са црвено-белима потписао уговор до 2026. године, а на располагање Милошу Милојевићу ставиће се тек на лето, кад одради још увек актуелни уговор са Славистима.

Рођен у Ибадану, двадесетседмогодишњи Олајинка, који је почео као звезда уличног фудбала, имао је среће да своје фудбалске вештине извезе у Европу у радим годинама. Потписао уговор за албански клуб Билис из Балша још са својих 16 година. Почео је са јуниорским тимом, а шест месеци касније је промовисан у сениорски тим.

Олајинка је после неколико утакмица са тимом доспео у центар пажње у Албанији пре него што је отишао на једногодишњу позајмицу на Северни Кипар. После освајања титуле са клубом из турског дела Кипра, вратио се у Албанију да би се придружио најбољем тиму у земљи, Скендербегу из Корче.

Освојио је титулу првака и добио прилику да игра у Лиги Европе, што је било први пут у историји албанског фудбала. Задивљена његовим квалитетима, спортска јавност је хтела Олајинку у национални тим Албаније, а сам играч није имао ништа против да се прикључи репрезентацији Албаније, ако би добио документе те државе. Ипак, Нигерија није испустила прилику и позвала је играча рођеног у Ибадану у своје редове.

Након својих подвига у Албанији, Олајинка се преселио у Белгију где је потписао за Гент, али никада није наступио за тим. Два пута је послат на позајмицу – прво у Дуклу из Прага, а затим у Зулте Варегем где је имао добру сезону постигавши 11 голова и 15 асистенција у 41 утакмица.

Иако је Гент поново желео Олајинку после фантастичних бројки, Нигеријац се уместо тога одлучио за прашку Славију. Да је направио прави потез показују освојени трофеји – три национална првенства Чешке и два трофеја у Купу. Уз ово, Олајинка је био лидер Славијиних одличних резултата на евросцени, као најбољи стрелац тог клуба.

Велику пажњу на себе скренуо је 2019. године када је у првом колу групне фазе Лиге шампиона матирао Самира Хандановића и омогућио реми свом тиму на Сан Сиру против Интера. Славу црвено-белом клубу из Прага доноси је још у сусретима са Мидтјиландом, Бајер Леверкузеном, Ницом, Ренџерсом, Фејнордом, ЛАСК-ом, Сиваспором, итд,

Ради се о играчу који је способан да игра на обе крилне позиције као и у шпицу напада у неким тактичким варијантама, мада је природно по вокацији лево крило. Карактерише гаа добра контрола лопте, брзина, добра транзиција и несебичност.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама