Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Uspešan start Superlige

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Fudbaleri Crvene zvezde startovali su pobedom novu sezonu u Superligi Srbije. Izabranici Vladana Milojevića trijumfovali su 2:0 golovima Jovičića, i Bena nad Javorom i uspešno otpočeli odbranu titule.

Stadion: „Rajko Mitić“

Gledalaca: 6.112

Sudija: Lazar Lukić (Beograd)

Strelci: Jovičić u 28′, Ben u 45′.

Crvena zvezda: Borjan, Stojković, Minunović, Babić, Žander (od 72′ Simić), Jovičić, Ivanić (od 63′ Vulić), Jevtović, Marin, Ben, Pavkov (od 72′ Boaći).
Rezerve: Popović, Gajić, Vulić, Jovančić, Simić, Vukanović, Boaći.

Javor: Jevrić, Đerić, Kolaković, Amanović, Jevremović, Piščević (od 89′ Maričić), Kuveljić, Dolmagić, Petković (od 77′ Sević), Marković (od 46′ Jovanović), Mrkaić.
Rezerve: Lazović, Maričić, Krnić, Pavišić, Sević, Jovanović, Cucković.

Došlo je vreme za prvi korak ka odbrani trona. Titula prethodne dve godine stanuje na Marakani i naši fudbaleri krenuli su po svojevrstan het-trik.

Delovalo je da su premijeru u Linglong Superligi započeli u formaciji 4-2-3-1 ili 4-1-4-1, ali… Šef Vladan Milojević insistira na modernim tendencijama fudbala i upravo to je bilo na delu.

Toliko puta je isticao isto prošle sezone, posebno posle iskustva u Ligi šampiona. Zato kada smo napdali, najčešće su njegovi izabranici izgledali kao 3-4-2-1. To znači da se Stojković pomerao u sredinu i činio defanzivni trio sa Milunovićem i Babićem.

Po bokovima su delovali izuzetno ofanzivni i brzi Žander, te Jevtović desno, Jovičić i Ivanić u sredini, Ben i Marin ispred njih, i Pavkov u špicu.

Kada su bila četvorica iza najisturenijeg Pavkova, onda je Ben delovao po levom krilu, što je suprotno od uobičajenog.

Inicijativa pred nešto više od 6.000 gledalaca viđena je od samog početka. Diktirali su crveno-beli ritam, napadali preko oba boka i trudili se što pre da pronađu put do mreže Ivanjičana.

Prva šansa bila je u četvrtom minutu posle prekida. Marin je izveo korner sa desne strane, a Milunović je glavom šutirao malo pored dalje stative. Nedugo zatim i sjajna prilika u kojoj je Marin iskosa sa desne strane spoljnom gađao suprotan ugao i Pavkov je malo kasnio da gurne loptu u mrežu.

U uvodnim trenucima zapretio je i Javor preko Đerića koji je takođe iskosa sa desne strane šutirao, ali je Borjan bio na pravom mestu.

Miran ritam sredinom prvog dela prekinut je vođstvom šampiona u 28. minutu! Posle kornera sa desne strane Marin je dodao u sredinu do Jovičića koji je iz prve maestralno zatresao mrežu Jevrića sa oko 20 metara za 1:0.

To je dodatno pokrenulo Milojevićeve izabranike… Marin je centrirao iz prekida sa leve strane, a Pavkov loptu glavom skoro u visini penala poslao pored gola.

Sjajna akcija naših fudbalera režirana je u 33. minutu. Jevtović je majstorski odigrao petom u sredinu, odakle je Marin oštrim šutem iznudio korner, da bi u nastavku akcije opet Jovičić šutirao, malo neprecizno. Posebno je željan dokazivanja bio Žander, u brazilskom stilu je prebacio čuvara i ušao u kazneni prostor, ali je izostala pravovremena asistencija…

Ređale su se naše šanse i malo je nedostajalo da bude 2:0! Koliko samo Marin voli i zna fudbal, odlično pokazuje i potez kojim je preko 50 metara izbacio Bena, on je obišao golmana Jevrića, ali iskosa sa desne strane nije uspeo da pogodi mrežu iz ne baš najbolje pozicije.

I Jevtović je sjajno centrirao sa desnog krila na drugu stativu odakle je Pavkov, opet glavom, pogodio spoljni deo mreže. Gol je “visio u vazduhu” sve do samog finiša poluvremena!

Tada je Ivanić gurnuo loptu za Bena koji je oboren sa leđa u kaznenom prostoru. Sudija Lukić pokazao je na penal i crveni karton Đeriću koji je skrivio najstrožu kaznu. Sigurno je upravo Ben šutirao sa bele tačke i rutinski zatresao mrežu udarcem po sredini za 2:0.

I u drugom poluvremenu fudbaleri Crvene zvezde diktirali su tempo i, pored prednosti, nastavili da napadaju i nižu šanse. Prva opasnija prilika u drugom delu igre viđena je u 55. minutu. Marin je centrirao, a Ben glavom stavio na muke golmana Jevrića i iznudio korner. Usledila je školska akcija crveno-belih pet minuta kasnije. Marin je izbacio Žandera koji je sa levog krila povratnom pronašao Ivanića čiji je šut otišao preko gola.

Ovosezonsku debi upisao je mladi vezista Miloš Vulić koji je u 63. minutu zamenio Ivanića. Nastavila je Crvena zvezda sa ofanzivom, najčešće preko debitanta Žandera koji je u nekoliko navrata odlično centrirao sa levog krila.

Poslednjih 20 minuta igre U crvemo-belom redovima našli su se i Simić i Boaći, kome su četiri minuta bila dovoljna da izbori šansu. Jevtović je uposlio napadača iz Gane, ali njegov šut završio je u rukama golmana Javora.

Mirno su izabranici Vladana Milojevića priveli utakmicu kraju, upusali trijumf na premijeri u Superligi Srbije i uspešno otpočeli odbranu titule. Naredni izazov naše fudbalere očekuje već za četiri dana kada će u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona odmeriti snage sa Helsinkijem na svom terenu.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama