Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Zvezdaštvo

Neraskidiva veza u punom sjaju

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Veza između sjajne odbrane u Superligi i najefikasnijeg napada u aktuelnoj sezoni odlično je funkcionisala. Igrači sredine terena Crvene zvezde pokazali su da predstavljaju motor moćne crveno-bele mašine fenomenalno kreirajući igru i trasirajući put šampiona Srbije u željenom smeru.

Pozicije između defanzivne linije i najisturenijeg igrača na terenu su kroz 37 takmičarskih utakmica popunjavala četrnaestorica izabranika Vladana Milojevića.
U pohod na drugu evropsku jesen tim iz Ljutice Bogdana je krenuo sa tandemom iz prethodne sezone u samom srcu terena. Nenad Krstičić i Branko Jovičić bili su u velikom procentu zaduženi za kreiranje igre crveo-belih, dok je šansu povremeno dobijao Dušan Jovančić već tada dokazujući da je njegov angažman pun pogodak sportskog sektora.
Dvojac koji sjajno sarađuje još od prethodne sezone ujedno je i upisao najviše minuta na terenu među vezistima. Krstičić je najstandardniji igrač sredine terena sa 2.204 minuta, dok je Jovičić odigrao 2.103.
Za razliku od centralnog dvojca, stručni štab je znatno više rotacija primenjivao prilikom izbora isturenijeg trija, pa su priliku uz Nemanju Radonjića koji je nakon plasmana u Ligu šampiona promenio boje, dobili Nemanja Milić, Lorenco Ebisilio, Veljko Simić, Džonatan Kafu i Slavoljub Srnić.
Uporedo sa internacionalnim duelima crveno-beli su počeli i borbe u šampionatu, a superligaška scena bila je idealna prilika da se raspodeli minutaža i na ostale igrače. Šansu su pored Nenada Milijaša dobile i novajlije Milan Jevtović, Dejan Meleg, Goran Čaušić.
Po ulasku u grupnu fazu Lige šampiona u punom sjaju pokazao se Marko Marin koji je najpre postigao prvi pogodak za Zvezdu u elitnom takmičenju, a i servirao Milanu Pavkovu dva gola i tako doprineo pobedi nad Liverpulom. Fenomenalan učinak ukrasio je maestralnom asistencijom Benu na gostovanju Napoliju koja bi sama trebalo da vredi kao pogodak.
Sudeći po minutaži, Simić i Jovančić su se najbolje pokazali među letošnjim akvizicijama pa su upisali 1.811, odnosno 1.803 minuta u igri.
Veljko Simić, povratnik u crveno-bele redove iz Zemuna, može se pohvaliti još jednim statističkim podatkom – on sa Lorencom Ebisiliom deli prvo mesto po broju asistencija, a obojica su po sedam puta saigračima omogućili da zatresu mrežu rivala.
Osim pregršt asistencija, neretko su vezni igrači i sami preuzimali odgovornost i donosili radost zvezdašima, pa je Simić upisao sedam pogodaka, Radonjić četiri, a Marin tri. Zanimljivo, čak jedanaest veznih igrača upisalo se u strelce, a protivničke golmane u ovo sezoni nisu matirali samo Milić, Milijaš i Meleg među vezistima.
Naravno, glavni zadatak veznog reda bio je da kreira igru, a u kojoj su meri bili uspešni u zivršenju istog najbolje govori procenat dodavanja. Povod za zadovoljstvo stručnog štaba svakako je visok procenat tačnih dodavanja svih igrača. Ipak, u ovom segmentu posebno su se istakli Jovičić Čaušić sa po 88% tačnih pasova, dok ih u stopu prati Krstičić (87%). Pomenuti trio imao je i značajan učinak u defanzivi pa su u vrhu po presečenim pasovima i oduzetim loptama.
Nema sumnje, vezni red je ove jeseni sjajnim delovanjem ostvario značajan udeo kako u defanzivi tako i u ofanzivi, a upravo učinak igrača na najisturenijim pozicijama ćete imati priliku da pročitate sutra.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama