Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezdin prvenac u Evrokupu

Autor: CZBG, Ivan J. 

Posle pet godina, Zvezda se vratila pobedom u Evrokup. Bila je bolja od nemačke ekipe Ulma i tako zabeležila pobedu kojom je na pravi način otvorila takmičenje. Pred oko 4.500 gledalaca, Crvena zvezda – Ulm 88:73 (28:21 18:22 16:16 26:14)

Crvena Zvezda mts Belgrade celebrates (photo Zvezda) - EC18

Photo: EuroCupbasketball.com

Kada bi se gledala gola statistika, došlo bi se do zaključka da je Zvezda dobrom igrom u prvoj i naročito u poslednjoj četvrtini došla do ubedljive pobede. Međutim, ono što je bilo dobro u prvoj deonici meča jeste šut za tri poena. Zvezda je loše počela četvrtinu, Zirbes je napravio dve brze lične greške. tako da je Ulm vodio na početku meča. Međutim, krenula je kanonada iza linije 6.75. Odbrambeno je bilo dosta propusta, slično kao i u petak na otvaranju ABA lige. Pet trojki je napravilo razliku pa se na kraju prve četvrtine otišlo sa sedam poena prednosti. Druga četvrtina je donela bolju odbranu na startu, ali i totalni gubitak fokusa i koncetracije na kraju iste. Gradila je Zvezda prednost iz minute u minut, vodila i sa 12 razlike, a onda je sve uprskala sa poslednjih par minuta i dozvolila Ulmu da se vrati. Ako bi gledali teološki, bilo je to prvo Vaskrsnuće Ulma, a dalji sled utakmice je pokazao da su imali još jedno. Na poluvremenu je bilo 46:43 za beogradski tim. Reklo bi se dobro napadačko veče, ali je brinulo što su nedostajali poeni ispod obruča. Uglavnom su Billy Baron i Joe Regland rešavali individualnim prodorima napade uz šest postignutih trojki. Nedostatak koncetracije se može ogledati i u činjenici da su naši igrači imali svega tri slobodna bacanja za celo prvo poluvreme. Umesto da napdaju bonus prodorima, igrači su forsirali šut.

Treća četvrtina je bila preslikana kao i druga. Početak dosta dobar, odbrana omogućila da se igra preko tranzicije ili da se napada Ulm u prvoj trećini napada. Došla je Zvezda i na +13 i onda opet neshvatljiv pad. Rezultat od 62:59 na kraju treće najbolje govori. Promašeno je pet slobodnih bacanja, neki napadi su rešeni sistemom ofrlje, Perperoglu je promašio čist zicer. Nemci uporni i disciplinovani, opet su uspeli da se prišunjaju i da prete. Krajem treće četvrtine se povredio Mouhammed Faye, a upravo, ta izmena (Faye – Simanić) je uz promenu Zirbes – Ojo donela preko potrebne poene ispod koša i energiju u odbrani. Zvezda pravi seriju 15 – 0 i tu je pitanje pobednika bilo odlučeno. Briljirao je Ojo koji je i MVP utakmice, ali valja napomenuti da su i Filip Čović i Joe Regland napravili ‘konekciju’ sa robusnim nigerijskim centrom.

Ako bi trebao neki zaključak da se napiše, Zvezdi je bilo potrebno 15 minuta ozbiljne košarke da dođe do pobede od 15 poena razlike. Raduje da je na kraju pobeda izvojevana kombinovanom igrom kako spolja, tako i iznutra (setite se samo prošle godine i velikog broja šuta za tri). Raduje takođe da se Zvezda nije oslanjala na šut, već na uspostavljanje jače odbrane i igre unutra tako da su to stvari koje mogu da raduju Milana Tomića. Ono na čemu se mora raditi jeste fokusiranje na utakmicu uz pojačanu koncetraciju. Ponovile su se neke stvari kao na premijeri ABA lige. Nije to nedostatak želje, već nedostatak fokusiranosti. Verujemo da će stručni štab to popraviti.

Sledeći protivnik u Evrokupu biće francuski Monako, a pre toga sledi regionalni šlagvort i duel u Morači.

Скочи на траку са алаткама