Фудбал Фудбал/Најава утакмица

Upoznajte PSŽ: Paris est magique

Autor: CZBG, Pavković M. 

Fudbaleri Crvene zvezde će biti gosti Pariz Sen Žermena u okviru drugog kola grupe C Lige šampiona. Crveno-beli u okršaj sa bogatim i snažnim Parižanima ulaze posle pobede nad Mladošću iz Lučana na domaćem terenu, ali i bledog izdanja na bunjištu večitog rivala u derbiju. Izabranici Vladana Milojevića imaće pregršt motiva da se dostojno suprotstave domaćinu i fudbalskoj Evropi prikažu u što boljem i lepšem svetlu. Motiva neće nedostajati ni fudbalerima PSŽ-a. Oni su u prvom kolu poraženi od Liverpula (3-2), pa su im bodovi protiv Crvene zvezde preko potrebni u trci za prvo mesto u grupi.

Upoznajmo se, za početak, sa istorijom Zvezdinog rivala. Pariz Sen Žermen osnovan je 1970. godine, fuzijom FK Pariz i Sen Žermena, kluba osnovanog 1904. godine. Ideja je bila da Grad svetlosti dobije klub sposoban da se takmiči na najvišem nivou. Na prvi trofej Parižani su čekali 12 godina. Pehar Kupa Francuske našao se u vitrinama Svetaca ’82. i ’83. godine. Tri godine kasnije osvojena je i titula. Klub je nastavio sa uspesima i u narednoj deceniji. Sjajna generacija Parižana, predvođena Žinolom i Džordžom Veom, dodala je još jednu titulu šampiona države 1994. , da bi samo dve godine kasnije postignut i prvi uspeh na evropskoj ceni, kada su Djorkaef i društvo pod palicom Luisa Fernandeza osvojili UEFA Kup. Nakon toga PSŽ je izgubio korak sa rivalima na domaćoj sceni, potonuvši u prosek. Početak 21. veka u Francuskoj je obeležila surova dominacija Liona, koji je od 2001. do 2008. vezao čak sedam titula prvaka. Ipak, 2011. stvari se bitno menjaju. PSŽ preuzimaju prebogati katarski šeici sa jednim jedinim ciljem – dominacija Pariz Sen Žermena na svim nivoima! Međutim, iako Parižani suvereno vladaju u Francuskoj godinama, projekat dominantnog PSŽ-a ne pokazuje se za sada kao potpuno uspešan. Razlog za to su nastupi u Evropi. Gradu svetlosti nedostaje ono što je Beograd 1991. dobio sa Crvenom zvezdom. Uprkos svim ulaganjima, PSŽ prethodnih sezona nije čak uspeo ni da dođe do završnice Lige šampiona, pa će im ove sezone sasvim sigurno glavni cilj biti da u Pariz donesu ’’ušati’’ trofej.

joie
Foto: en.psg.fr

Početak ove sezone u Parizu su obeležile određene promene. Na mestu stručnog štaba se umesto Emerija našao po malo konfliktan, ali strašno uporan i posvećen trener – Tomas Tuhel. Zvučna i pompezna pojačanja su ovoga leta zaobišla PSŽ. Jedini izuzetak u tom smislu predstavlja dovođenje Đanluiđi Bufona. Ambicije Bufona i Parižana se poklapaju – oboma im nedostaje titula prvaka Evrope, pa je sigurno to, pored materijalnih razloga, bio osnovni motiv legendarnog Italijana da napusti svoj Torino.

U Ligi jedan Tuhelova ekipa beleži sjajne rezulate. O tome najbolje svedoče brojke. Osam pobeda iz isto toliko mečeva ostvarili su fudbaleri PSŽ-a. Interesantan je i podatak da su u osam kola postigli čak 27 pogodataka, što je najbolji golgeterski učinak neke ekipe u francuskom prvenstvu u 21. veku. Čak 11 fudbalera se upisivalo u strelce, što dovoljno govori o tome koliko su Parižani ofanzivno moćni. Udarne igle u navali PSŽ-a su svakako Nejmar, Mbape, Di Marija i Kavani. Nejmar je najefikasniji sa sedam golova i dve asisntecije. Naročito je impresivan podatak da je Brazilac učestvovao u postizanju 41 gola na  27 proteklih ligaških mečeva (26 golova i 15 asistencija). Posebnu notu igri neverovatnom kontrolom lopte i preciznošću u završnici daje francuski fudbalski biser, Kilian Mbape. O Di Mariji i njegovom značaju za ekipu najbolje govori to što Tuhel ne propušta priliku da u superlativima o Argentincu. Kada govorimo o kosturu ekipe valja istaći i veziste Marka Veratija i Adriena Rabijoa. Obojica su sposobni da pruže izvanredne partije u oba pravca, a o njihovom kvalitetu lepo svedoči podatak od čak 92% uspešnih dodavanja.

Tomasa Tuhela je dolasku u Pariz preporučio dobar posao u Borusiji iz Dortmunda. Kod Tuhela je sistem na prvom mestu. Neretko je i u Borusiji znao da karakteristike igrača podredi sistemu. Možda je baš ta taktička disciplina ono što je godinama nedostaje Pariz Sen Žermenu da se nađe u završnici Lige šampiona. Ekipa mu uglavnom nastupa u 3-4-2-1 ili 3-5-2 formaciji.

Ukoliko žele  kakvu-takvu šansu da iznenade francuskog šampiona fudbaleri Crvene zvezde moraće, za početak, da pokušaju da zatvore prilaze Borjanovom golu. To se posebno odnosi na bokove, gde dejstvuju najjači navalni igrači PSŽ-a. Za bilo kakav učinak u napadu biće neophodna mnogo bolja distribucija lopte od onoga što smo imali prilike da gledamo protiv Napolija i Partizana. U svakom slučaju, biće ovo lepa prilika za crveno-bele da vide gde su u odnosu na elitu evropskog fudbala i u tome treba maksimalno da uživaju.

*izvor: en.psg.fr ; sofascore.com 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама