Интервјуи Хокеј

Представлајмо вам: Џо Берни (Канада)

Хокејашки клуб Црвена звезда, на челу са председником Гораном Ђаковићем, направила је један мали искорак ове сезоне и остварила сарадњу са господином Џо Бернијем (Јое Byrnе) из Канаде. У циљу да сазнамо и пренесемо звездашкој јавности о каквој сарадњи се ради, контактирали смо господина Бернија и замолили га да нам мало више каже о себи и сарадњи са Црвеном звездом. Иако је у опису своје сарадња са Црвеном звездом био можда мало штур, оно што се види из прве јесте да г. Берни сигурно утицати на довођење неких играча из Канаде као што су то тренутно нове аквизиције нашег клуба, Јапанац Ераи и Рус Чегринтсев.

Image may contain: one or more people
Foto: Džo Berni (Joe Byrne)

Пре него се дотакнемо ваше сарадње и тога како сте дошли у контакт са Црвеном звездом, реците нам мало више о себи, како би наши навијачи могли да сазнају нешто о вама.

Рођен сам у Њиндсору, ОН, у Канади,  1979. године. Одрастао сам играјући хокеј малом граду надомак Њиндсора, пре него што сам се придружио Литтле Цаесарс ААА програму, са којима сам освојио два Државна првенства Сједињених држава. Након тог периода, провео сам две сезоне у Плyмоутх Њхалерс (ОХЛ), пре него сам започео професионалну каријеру и заиграо пар сезона у Јацксонвиллеу, на Флориди, за њихов СЕХЛ тим (они су постали СПХЛ), као и  делимично за ЕЦХЛ, такође у Јацксонвиллеу. У тренерске воде сам ушао након што сам престао да играм хокеј и то тако што сам волонтирао за локални боџинг клуб у Њиндсору. Осетио сам да би то била добра промена, али и одмор од хокеја. Зашто боџ? Боџ сам такође тренирао од своје 12. године, у светски познатој боџинг теретани, Кронк, у Детроиту. Ту сам држао рекорд непобеђеног аматера. Као тренер у хокеју сам почео изнова да радим, пре неких 10 година, а у оквиру једног од америчких најпрестижнијих У16 ААА програма, под називом Вицторy Хонда. Ту сам имао довољно среће да моји тимови заврше ранкирани у топ 5 тимова Сједињених држава у скоро свим сезонама. Касније сам направио корак ка тренирању Јуниор А хокејаша у Канади, где сам напредовао и тражио нове изазове, попут поседовања тима, што ме је на крају и довело до Београда.

Одакле се појавио интерес за контактом са Црвеном звездом?

У току тренирања у Њиндсору протекле сезоне, Ненад Раковић се придружио нашем тиму и отоврио ми очи по питању могућности да евентуално будем тренер у Европи. Додуше, нисам баш мислио да ће се то десити тако брзо, но након процене овакве прилике, сматрам да је ипак добра одлука за све који су део ове приче.

Колико сте, пре ове сарадње, познавали српски хокеј и и наш клуб?

Поновићу, преко Ненада сам и проширио своја сазнања о развоју хокеја у Србији, а тако сам и упознао историју Црвене звезде. Собзиром да је Њиндсор међу највећим местима где има српксе популације, познавао сам и имао прилике да играм хокеј са неколицином Канађана српског порекла, но свеједно нисам до сада дубље улазио у тематику. Морам признати, то ћу приписати себи у срамоту, јер се овде заиста игра добар хокеј. Мисллим чак и да би код куће били шокирани да знају колико се добар хокеј овде игра!

Да ли нам мало детаљније можете рећи какву врсту сарадње ћете имати са Црвеном звездом?

У Београд сам дошао, првенствено да радим са првим тимом. Иако ће то дефинитивно одузети велики део мог времена овде, мислим да је веома важно обатити пажњу на будућност клуба. Све успешне организације обраћају доста пажње на развој и раст својих играча који пролазе кроз систем. Зато, радо ћу преузети малу улогу и у томе.

Да ли се ради о дугорочној или краткорочној сарадњи?

Услови и делови уговора који имам са Црвеном звездом су поверљиви.

Шта мислите да српски хокеј и Црвена звезда треба да промене како би направили неки искорак, поред хала које су потребне?

Мада су неке ове арене готово надомак руке, ипак сам велики фан старих грађевина. Свака од њих има неки свој дух,јединствена је по нечему, има своју историју да исприча. Нове зграде, ту причу немају. Зато, по мом мишљењу, ово није неки проблем који би имао утицаја на будућност хокеја овде. Искрено, сматрам да нисам зашао довољно дубоко у поблематику како бих имо неки конкретан одговор. Докле год ставимо игру у први план, докле год она буде деци на располагању и њима буде забавно, имаћемо најбољи начин напретка и раста у овом спорту, па били ми у Канади, Русији или Србији.

Хвала за одвојено време и надамо се да ћете имати плодоносну и успешну сарадњу са нашим клубом

Хвала вама!

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама