Хокеј Хокеј/Вести

Bruka na pomolu – nema seniorske lige u hokeju na ledu!?!

Led se nije ni smrzno u Pioniru, niti je osetio kako treba hokejaške klizaljke, a već pršti na sve strane. Naime, kako stvari ovog trenutka stoje neće biti hokejaške seniorske lige.

Hokej preživljava izuzetno teške dane. Ovoga leta mogli ste da pročitate na našem portalu sijaset tekstova o zabrani koju je Savez uveo za hokejaše do 14 godina i njihove nastupe u stranim ligama. Sve se to nije ni stišalo kako treba, a već su krenuli novi problemi. Kao što smo napisali u uvodu, sve su prilike da seniorske hokejaške lige neće biti. Ni prošlogodišnja liga nije ličila na ozbiljnu. Da bi se održala po propozicijama, Crvena zvezda je morala da angažuje svoj drugi tim, sastavljan od juniora, kako bi isti uskočio i bio četvrta ekipa pored Crvene zvezde, Vojvodine i NS Starsa.

Ove sezone ostala su samo dva tima – Crvena zvezda i Vojvodina. NS Stars, po onome što do ovog trenutka znamo, neće biti u mogućnosti da okupi seniorsku ekipu, a ako nema minimum četiri ekipe takmičenje je faktički neregularno. Da bi saznali šta se dešava kontaktirali smo predsednika Saveza, Marka Milovanovića, ali nam na poruku nije odgovorio (još uvek ne znamo da li je ljut ili ne, na naš portal, jer smo se usprotivili zabrani koju je uveo). Druga osoba koju smo mogli da pitamo bio je Bogdan Dabović, direktor takmičenja. Gospodin Dabović nam se javio, ali ni on nije mogao sa potpunom sigurnošću da kaže šta će se tačno desiti. Rekao je da mu je želja da se nešto ipak dogovori, ali da je za sada tako kako je.

Samo da vas podsetimo da su se tri ekipe bukvalno ugasile: Vitez, Beostar i Taš. Spartak nema ledenu dvoranu i njihovi “seniori” igraju zbog toga Balkansku ligu koja je (po rečima onih koje smo pitali) više rekreativnog, nego li ozbiljnog karaktera. Partizan je raspustio seniore onog trenutka kada je propao i projekat Beograd. NS Stars ne može (barem za sada) da oformi seniorsku ekipu.

Šta reći na sve ovo, a ne zaplakati nad sudbinom srpskog hokeja? Ko je kriv, ko su krivci? Bivši igrač HK Partizana, Dušan Rudan, postavio je nedavno na društvenim mrežama fotografiju i sa setom se prisetio da je nekada postojao taj klub za kojeg je igrao. Kao što smo svojevremeno pisali, neki bivši igrači su doživeli tolika razočarenja da više ne žele ni da kroće u Pionir. One koji su još tu, kada pitamo, govore o totalnom rasulu. Savez, kako stvari stoje, nema snage da se izbori sa ovakvim stanjem. Klubovi isto kubure jer je finansija sve manje, a sport je skup pa ni roditelji ne mogu previše da ulažu kada se zna stanje u državi. Pre neki dan je objavljeno da mladi igrači ili odlaze iz zemlje da igraju u nekim drugim ligama (Veljko Đumić) ili prekidaju svoju hokejašku karijeru (Filip Pajević i Uroš Bjelogrlić).

Sve ovo je toliko alarmantno da je zaista sazrelo vreme za korenite promene. Ali šta tačno uraditi, šta predložiti? Pozivamo sve relevantne ljude iz sveta hokeja da se jave, iznesu svoje mišljenje, stavove, predloge. Izlaz negde mora da postoji.

 

Коментар

Кликните да бисте објавили коментар

  • Ako Partizan nema seniorsku ekipu, kako je onda Milovanovic na celu HSS. Postojili bar moralno pravo da se ovo promeni. Posto su male sanse da se igra domaca Liga, uvesti samo plej of od prijavljenih ekipa i tako dobijamo redosled za 2019. godinu.

Скочи на траку са алаткама