Фудбал Фудбал/Најава утакмица

Vide Napule e po’ muore

Autor: CZBG, Pavković M. Foto: ESPN, news-sky

Toliko čekana Liga šampiona napokon je pred Crvenom zvezdom. Posle više od četvrt veka crveno-beli su se našli u grupnoj fazi najelitnijeg evropskog fudbalskog takmičenja. Izvučena je zaista paklena grupa. Liverpul, Napoli, PSŽ – tri tima sa neverovatnim budžetima i velikim ambicijama. Klubovi koji dolaze iz zemalja sa velikom i jakom fudbalskom tradicijom i još jačim fudbalskim prvenstvima. Možda Zvezda za protivnike ima višestruko jače i skuplje timove od sebe, ali u grupi C Lige šampiona igraju samo dva prvaka Evrope. Znala je povratak šampiona iz ’91. godine da pozdravi i sportska štampa širom Evrope, što nama svakako prija, ali nas i upozorava da ne zaboravljamo svoju istoriju.

Image result for Diego Maradona Napoli

Prvi rival Crvene zvezde biće italijanski Napoli, klub osnovan 1904. godine od strane engleskih mornara i nekolicine Napolitanaca. U to vreme italijansko prvenstvo bilo je ograničeno samo na klubove sa severa, tako da se Napoli takmičio u posebnom kupu, namenjenom južnjacima, gde je osvojio tri trofeja. 1912. godine klub se deli na dva dela Napoli FK i Internacionale Napoli. Samo nekoliko godina kasnije ujedinjuju se u jedan klub – FK Internacionale Napoli, da bi tek 1964. klub dobio postojeći naziv SSC Napoli. Prve ozbiljnije uspehe Napoli počinje da beleži početkom šezdesetih godina, 1962. Napolitanci osvajaju Kup Italije. Redovno je Napoli šezdesetih i sedamdesetih godina bio pri vrhu, da bi drugi trofej u Kupu osvojili 1976. godine. Sredinom osamdesetih godina, tačnije 1984. , u Napoli dolazi čovek koji će promeniti sve, čovek koji će postati božanstvo u Napulju – Dijego Armando Maradona, koji će bar neko vreme prkositi dominantnim i arogantnim klubovima na severu Italije. Napravljena je zaista sjajna ekipa, sposobna svakome da skine skalp. Dovoljno je spomenuti imena poput Ćira Ferare, Kareke, Fernanda di Napolija, pa je jasno da je to bila ekipa sazdana od šampionskog materijala. Prvi put od svog osnivanja Napoli je postao šampion Italije.  Odlaskom velikog Dijega Napoli je potonuo u prosek. Nije klub mogao posle Maradone ni da zapreti severnjacima, a kamoli da se umeša u borbu za skudeto. Ipak, dolaskom Rafe Beniteza 2013. i kasnije u eri Maurisija Sarija Napoli se napokon vratio u vrh italijanskog fudbala. Bio je Napoli prethodne sezone zaista blizu. Odradili su izabranici popularnog Saribala posao vrhunski. Međutim, isprečio se Juve. Čak ni 91 sakupljeni bod nije bio dovoljan da se Juventus skine sa njihovog trona.

Image result for carlo ancelotti napoli

Sarija je na klupi zamenio Karlo Ančeloti. On je napustio klupu minhenskog Bajerna i vratio se u svoju Italiju, da pomogne Napoliju da konačno vrati skudeto u svoje vitrine. Na njegov odlazak iz Bajerna uticalo je nekoliko stvari. Taktičke zamisli, a zatim i uloge pojedinih igrača, nisu se svidele Rumenigeu i Uliju Henesu, pa je Don Karlo morao da napusti Bavarce.  I sam je prilikom dolaska u Napoli istakao koliko mu je nedostajala Italija. Ančelotijeve ambicije su jasne. Trener takvog renomea uvek ima najviše ambicije. Jasno je da je u Napoli došao da osvoji titulu, da pomrsi račune Juventusu. Od njegovog dolaska neke stvari u igri Napolija su se promenile. Prešao je sa svojih 4-3-3, formacije koju je forsirao u Real Madridu i Bajernu, na 4-4-2, prilagodivši se mogućnostima ekipe koja mu je na raspolaganju. U veznom redu ključna je uloga kapitena Mareka Hamšika, koji je nešto ofanzivnije orjentisan od svog kolege u vezi Alana. Hamšikova uloga u distribuciji lopte veoma je važna. Ipak, najveća opasnost po crveno-bele preti sa krila. Pozicija desnog krila zacementirana je za Hozea Kaljehona, dok se na levom krilu u poslednjoj prvenstvenoj utakmici protiv Fiorentine našao Piotr Zielinski, pa je za očekivati da će Poljak istrčati i na teren Marakane u prvih 11. Ono što Anćeloti praktikuje jesu lažne kretnje fudbalera u špicu napada, gde se prostor otvara krilnim igračima. Tu se naročito ističe Dris Mertens, koji voli da se izvlači na levu stranu i tako stvara prostor i za levo krilo i, što je još važnije, za najopasnijeg navalnog igrača – Lorenca Insinjea.

Postavlja se pitanje – šta Zvezda treba da učini da bi se uspešno suprostavila italijanima? Jasno je da će Filip Stojković i Milan Rodić imati težak zadatak, da makar uspore krilne igrače Napolija. Na velikom ispitu će biti i centrahalfovi crveno-belih, Vujadin Savić i Miloš Degenek. Za očekivati je da će Ančeloti pokušati da eksploatiše prednost u brzini, pre svih Lorenca Insinjea, i na taj način ugrozi Borjana. Dvojica centralnih vezista u crveno-belom taboru imaće takođe bitnu ulogu. Pasevi na sredini terena moraće da budu izuzetno tačni i precizni. Izgubljene lopte na tom delu terena fudbaleri Napolija če i te kako znati da iskoriste. Međutim, najvažnije za crveno-bele će biti da na teren izađu bez straha, potpuno suprotno od onoga što su uradili u prvom poluvremenu u Salcburgu.

Na nama je da učinimo sve da se fudbalskoj Evropi predstavimo u što lepšem svetlu i, što je još važnije, da uživamo u svemu ovome. Navijači na tribinama, igrači na terenu, svi u crveno-belom treba u utorak da uživaju. U goste nam dolazi odlična ekipa, klub sa velikom tradicijom i sjajnim trenerom. Svi preduslovi da fudbalski sladokusci i navijači Crvene zvezde u utorak maksimalno uživaju.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама