Фудбал Фудбал/Вести

Zvezdi prija Baltik

Izvor: FK Crvena zvezda

Put Crvene zvezde ka Ligi šampiona ove godine definitivno vodi preko Baltika. Posle Letonije idemo u Litvaniju. Zvezda je do sada odigrala četiri dvomeča sa ekipama iz Baltičkih država i iz svakog izašla kao pobednik. Crveno-beli su u tih osam utakmica postigli 18, a primili četiri gola.

Više od tri decenije posle prve evropske utakmice, žreb za evropska takmičenja je prvi put spojio Crvenu zvezdu i jednu od Baltičkih država — Litvaniju, koja je u to doba bila u sastavu Sovjetskog Saveza kao Litvanska SSR. Protivnik našeg kluba u 1/16 finala Kupa UEFA za sezonu 1989/90. bio je Žalgiris iz Vilnjusa, glavnog i najvećeg grada u Litvaniji, koji je u Sovjetskoj prvoj ligi 1988. godine završio na petom mestu.

Sovjetska prva liga je tada bila veoma dobro takmičenje sa 16 klubova iz zemalja u Sastavu Sovjetskog Saveza. Šampion za 1988. godinu bio je ukrajinski Dnjepar, vicešampion je bio Dinamo iz Kijeva, a moskovski Torpedo je zauzeo treće mesto. Ispred Žalgirisa se našao Spartak iz Moskve, dok je litvanski predstavnik iza sebe ostavio redom Zenit iz tadašnjeg Lenjingrada, Lokomotivu iz Moskve, Šahtjor iz Donjecka, Ararat iz Jerevana, Dinamo iz Moskve, Metalist iz Harkova, Dinamo iz Minska, Černomorec iz Odese, Dinamo iz Tbilisija, Neftči iz Bakua i Kairat iz Almatija.

Tog 18. oktobra 1989. godine, svega pet meseci pre nego što je Litvanija obnovila nezavisnost i tako postala prva članica koja je istupila iz Sovjetskog Saveza, na Marakani je odigrana prva utakmica Crvene zvezde i ekipe iz jedne od Baltičkih država. Interesantno, cena karte za severnu tribinu na toj utakmici iznosila je 80.000 tadašnjih dinara.

Crveno-beli su pred 70 hiljada gledalaca pobedili zeleno-bele rezultatom 4:1, golovima Dejana Savićevića, Dragana Kanatlarovskog, Darka Pančeva i Miloša Drizića. Osim pomenute četvorice, na toj utakmici su nastupali Stevan Stojanović, Goran Jurić, Slobodan Marović, Ilija Najdoski, Robert Prosinečki, Dragan Stojković Piksi i današnji sportski direktor kluba Mitar Mrkela.

Revanš je odigran 13 dana kasnije u Vilnjusu, jedini pogodak na utakmici je postigao Robert Prosinečki, pa je Crvena zvezda ukupnim rezultatom 5:1 obezbedila plasman u osminu finala Kupa UEFA.

Sedamnaest godina kasnije, šampionska generacija prvog samostalnog prvenstva Srbije (Superliga 2006/07.) predvođena Boškom Đurovskim, započela je kvalifikacije za Ligu šampiona dvomečom protiv Levadije, do danas devetostrukog prvaka Estonije.

Prva utakmica je odigrana 1. avgusta 2007. godine na Marakani, pred 25.000 gledalaca. Crvena zvezda je pobedila minimalnim rezulatom, a jedini gol postigao je Ognjen Koroman odličnim udarcem sa ivice kaznenog prostora u 35. minutu. Revanš je odigran sedam dana kasnije u Talinu, glavnom gradu Estonije, a crveno-beli su i pored poraza 1:2 uspeli da obezbede plasman u narednu fazu kvalifikacija zbog pravila veće vrednosti gola u gostima.

U kvalifikacijama za Ligu UEFA 2011. godine dobili smo trećeg različitog protivnika iz treće različite Baltičke države — Ventspils iz Letonije. Prva utakmica je odigrana 28. jula u istoimenom gradu na zapadnoj obali Letonije, a u 251. evropskoj utakmici navijači su strepeli sve do 93. minuta, kada je rezervista Bruno Mezenga odlično reagovao u kaznenom prostoru i obezbedio pobedu.

Revanš je odigran sedam dana kasnije u Beogradu, pred više od 39.000 gledalaca, a crveno-beli su navijačima priredili rezultat za pamćenje.

Počelo je čudno, napadali smo ka severnoj tribini, što uglavnom nije slučaj u prvom delu igre, ali je ipak sve prošlo u najboljem redu. U 13. minutu, posle kornera Kadua, Federiko Martinez je ubacio loptu u sopstvenu mrežu. Deset minuta kasnije, Kadu je proigrao Nikolu Mikića, koji je glavom spustio loptu za Kaluđerovića, a ovaj je udvostručio prednost. Činilo se u tom momentu da je najlepši trenutak na utakmici viđen je u 25. minutu, kada je Darko Lazović iz slobodnog udarca sa nešto više od 25 metara savladao golmana Ventspilsa. Međutim, kolumbijac Kristija Borha je 15 minuta posle Lazovićeve majstorije uputio odličan udarac sa ivice kaznenog prostora i pogodio dalji ugao iznad golmana za 4:0.

Drugi deo igre je doneo tri zanimljiva momenta iz današnje perspektive. Prvo su Kadu i Kaluđerović realizovali akciju na gotovo identičan način, sa gotovo identične pozicije kao Kanga i Boaći u utakmici protiv Sparte iz Praga u Beogradu pre nešto manje od godinu dana, zatim je Mezenga ponovo postigao pogodak kao rezerva, a onda je Borha u 75. minutu ponovio potez iz završnice prvog poluvremena za konačnih i neverovatnih 7:0!

Šampiona Letonije smo uspeli da prođemo, a sada sledi dvomeč sa šampionom Litvanije — Suduvom iz Marijampolja, klubom koji je 2017. godine osvojio svoju prvu titulu.

Zvezda u dosadašnjih osam utakmica protiv timova iz Baltičkih država ima stoprocentan učinak kao domaćini, uz gol-razliku 14:1, ali je naš protivnik u drugom kolu kvalifikacijama za Ligu šampiona pokazao da nas očekuje izuzetno težak posao i da će nam „12. igrač“ ovoga puta biti od izuzetnog značaja.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама