Блог Кошарка

Zašto Nebojša Čović mora ostati na čelu KK?

Autor: CZBG, Ivan J.

Danas je otišao Davor Ristović. Obruč oko Nebojše Čovića se steže. Kako smo uspeli da od glorifikovanja dozvolimo da ceo projekat jedne moderne Zvezde padne u vodu posle samo jedne izgubljene titule i Evrolige?

Image result for nebojša čović

Potražio sam odgvor na to pitanje i došao do  zaključka: Slabo pamtimo. Vrlo brzo smo zaboravili na post koji je trajao čitavu večnost. Vrlo brzo smo zaboravili gde smo bili te davne 2011. Bez grba, bez kluba, sa milionskim dugovima. O kompleksima prema večitom rivalu koji nas je tukao gde je i kako je mogao ne želim ni da pišem. Olako prelazimo preko te činjenice koju prebacujemo Nebojši kada on nas podseća u svakom obraćanju javnosti. Počeo je od milionskih dugova a došao do toga da smo četvrti put za redom prvaci Srbije. Za samo četiri godine je vratio titulu najboljeg u Srbiji koju već četiri godine ljubomorno čuvamo. Na proslavi titule u Pioniru (u trećoj utakmici) je jedva bilo 3.000 ljudi. Zašto? Dnevna doza prosečnog Zvezdaša će reći: Nije to to, pobedila nas je Budućnost. Nećemo igrati Evroligu. Doveo je Alimpijevića za glavnog trenera. Ovo su posledice na koje većina reaguje a zaboravlja da je uzrok tome Radonjina konferencija za štampu od prošlog juna. Deju, koga neizmerno volim kao čoveka, je na moju veliku žalost napravio ogromnu glupost sa onim izletanjem u javnost. To se rešava unutar četiri zida a ne onako. Vrlo dobro zna Dejo kao i većina zvezdaške populacije da se slavina sa vrha delimično zamrznula onog trenutka kada taj isti Nebojša nije dao da se Radonjić otera. Nije to Dejo namerno uradio (bar se nadam da nije), ali je u tom trenutku slušao srce a ne razum.
Došao je Alimpijević i odmah je stavljen u Dejine cipele. Pritom smo opet zaboravili kakvu su rezultati bili prve godine kada je Dejo došao. Taj isti Alimpijević je već prve godine doneo Zvezdi 11 evroligaških pobeda što samo jasno pokazuje da nije nemač pojma. Jedino što mu kao treneru zameram jeste kup gde nije motivisao ekipu na pravi način. Finale sa ekipom Budućnosti ni iskusniji treneri ne bi dobili. Kada su dve ekipe egal i kada te u dve od te četiri utakmice pokradu sudije, dolazimo do zaključka da su mnogi hteli da vide Zvezdu smaknutu sa trona. Pošto su se pribojavali, igrali su prljavo. Podsetiću zvezdašku populaciju da smo najstrašnije pokradeni u trećoj utakmici a manje očigledno u prvoj. Pošteno smo jedino izgubili četvrtu utakmicu, a sećamo se kako smo dobili to pošteno suđenje i šta je Čović morao da uradi. Kao i svaki neiskusan trener, tim je počeo da gubi utakmice u srpskoj ligi i ostaje žal što smo potrošili ogromni potencijal koji je Dušan Alimpijević imao. Sreća u nesreći je da smo imali Milenka Topića koji je napravio malu šok terapiju i uspeo da trgne ekipu kako bi na kraju bio Kalemegdan u junu.
Neki mu zameraju što je doveo slovenačkog centra rodom iz Bosne. Na moju veliku žalost, čak i u XXI veku se nismo operisali od nacionalizma. Na utakmici sa Olimpijakosom smo doživeli da deo publike zviždi svom igraču. Ruku na srce, većina ih je gromoglasno utišala, ali je to samo dolilo ulje na vatru. Umesto da budemo vetar u leđa, stvorena je negativna energija što je itekako unelo dodatni nemir među igračima. Taj isti Alen Omić je ostavio i srce i dušu na terenu i pokazao da je urađen pravi skauting kada je doveden.

O politici neću. Mogao bih esej o tome da napišem, ali sebe smatram osobom koja se drži košarkaških stvari. Napisaću samo da nikada nećemo biti miljenici ove vlasti i da će ta vlast (iako sebe smatra okorelim Zvezdašima) učiniti sve kako bi naškodila svom voljenom klubu. Stvoriće i jak Partizan ako bude trebalo samo da nekako najure Čovića.

Trebam li da podsećam zvezdašku javnost da Zvezda ima FMP? Taj FMP raste iz godine u godinu, ove godine su bili egal u sve tri finalne utakmice. Taj FMP pomaže Zvezdi jer daje prostor mladim igračima da se iskažu i podignu svoj nivo košarkaškog umeća i samopouzdanja. Počeo je da daje rezultate sa Gudurićem, nastavilo se preko Dobrića, ove godine je zablistao Davidovac. Sledeće Radonov, a potencijala ima itekako i kod drugih. U momentima kada ne možemo na tržištu da se nosimo sa većim klubovima od sebe, imamo jednu zlatnu koku koja nam stvara i daje igrače. Čak i da izvor para još više presuši, Zvezda sa igračima FMPa uz jedno ili dva pojačanja će predstavljati sasvim dobar tim. Srbima je košarka u genima i dok postoji sistem, taj talenat će znati da se iskoristi.

Ovde dolazimo do ključa i odgovora zašto nam je Nebojša potreban? Ta reč se zove SISTEM. Oni se ne rađaju preko noći, ali i ne umiru preko noći. Oni daju rezultate na duže staze i jedino prolaze kao održivi u momentu kada novčano ne stojimo dobro. Možemo oterati Čovića, verovatno bi oni koji bi došli uložili više, ali pitanje na koliko? Šta bi se desilo posle toga? Neki novi UPPR ili fuzija? Za kraj, upitaću sve moje Zvezdaše, šta vam je draže, jedna ili dve dobre sezone ili sistem? Ako je odgovor pod dva, onda je rešenje vrlo jednostavno: Nebojša Čović mora ostati na čelu Crvene zvezde.

4 Коментарa

Кликните да бисте објавили коментар

  • covic ne sme ostati ni pod tackom razno u klubu pod jedan jer je sujetan preko svake mere Prigrabio je zasluge sebi i za sta jeste i za stta nije Sto se basketa tice mozemo naravno svi dati pozitivnu ocenu Ali icovc sa finansijskim ozdravljenjem kluba nema nista ne zato sto ume ili ne ume vec zato sto su to odradili drugi ljjudi u liku andreje vucica sinise malog i kroz forume kss je to sve provukao i kosarkaski ozakonio dragan djilas Zvezda u ovom trenutku nema finansijera zasto o tome da mu je zet bio predsednik kluba pa je u jesen prosle godine nestao Nije trac li ne bih ali pre 2 godine covic je od drzave dobio garancije za a licencu i onda su pocelli manifetluci To sto je trazio 6-godisnji ugovor jr donekle razumljivo ali napustanje aba lige je cin osionog bivseg politicara na proslogodisnjem bozicnom koktelu receno je nema plata do aba titule titula je stigla a plataa nema Bruku je sprecio dejan radonjic zamolivsi igrace da odigraju srpsku ligu Na kraju lige radonjic je progovorio Bolesno sujetnom covicu niko nikad nije odgovarao ranije rasa radovanovic i vlada djurovic kad nesto ne valja pere ruke a za uspehe je samo on zasluzan klub nije privatizovao nego napravio porodicno leglo sa oblandom najgorih dupelizaca ispljuvao je je romana lisca pa sve sudije koji su sudili nestvarno tesko polufinale aba lige sa partizanom pre 3 godine Bokan koji je sad na tapetu je do pretprosle godine bio sponzor kk cz Taj cuveni sistem ne postoji Taj sistem je iznedrio za 5 godina 2 kosarkasa gudurica i dobrica a za uzvrat uzimao je za fmp 1 milion evra godisnje za te pare moze 3 kosarkasa da se kupe Nije bas i da zna i sa transferijma odvbio je feldina pre 2 godine za 250 hiljada ove godine ga uzeo za 400 hilada Sa vecinom proslih kosarkasa se na vrlo negativan nacin rastao Trenutno klub nema ni igrace ni trenera ni pare A gazda svega toga je covic sa nekakvim sistemom Nema tu nikakvog sistema vec samo laz i prevara Zato covic mora odmah da ode

  • Небојша Човић је једина личност која је у овом тренутку неопходна нама и нашем клубу.Подржавам аутору овог текста сваку написану реч.То је човек који смета само ,сада већ трећем београдском кошаркашком клубу,јер је друго место заузео ФМП,а то је један од основних разлога због којих Човић треба да остане.Човић сада не дозвољава иживљавање,понижавање тог трећег београдског КК према свим другим кошаркашким клубовима широм целе Србије.Боли их то што је Звезда првак,што доводи боље играче ,једном речју боли их Звездин успех.Наставити путем успеха са Небојшом Човићем.

  • Sve u svemu ovo je manipulisanje činjenicama. Prvi deo bloga je recimo u redu ali i preterivanje sa zaslugama gospodina Čovića, ipak to ne bi bilo moguće, ni njegovo preuzimanje ni kasnije UPPR bez amina centra političke moći u tom trenutku Đilasa.
    Drugi pasus tek nema veze jer su proklamovani ciljevi, novi ciklus i osvajanje ABA lige ta KLS i KRK, od toga je ispunjeno samo KLS i to nakon smene Alimpijevića.
    Ne dotičete se pogrešne selekcije igrača i igre tima kroz sezonu a to je jako bitno….
    Politika da ima uticaj, ima ali ove sezone nisam siguran da je bio taj uticaj presudan.

Скочи на траку са алаткама