Фудбал Фудбал/Вести

Račić: Lune mi je drugi otac

Izvor: zvanični sajt SD Crvena zvezda

Godinu koju je za nama Uroš Račić pamtiće po velikom usponu koji je doživeo u crveno-belom dresu. Od debija na prijateljskoj utakmici protiv Olimpijakosa u maju 2016. godine do važne uloge na sredini terena pred kraj polusezone. Neobično dug put imao je mladi vezista do omladinske selekcije Crvene zvezde.

– Počeo sam da treniram sa pet godina u školi fudbala „Bambi“ u mom rodnom gradu Kraljevu. Sa bratom sam potom prešao u školu fudbala „Knjaz“ odakle smo obojica otišli da treniramo u „Altini“ u Zemunu. Tamo smo proveli tri godine dok se nismo vratili u Kraljevo i zaigrali za Slogu. Tada smo bili pioniri i igrali smo u Prvoj ligi. Nastupali smo još i za Slobodu iz Čačka i OFK Beograd. Na Karaburmi sam proveo dve godine dok nisam došao u Zvezdu. Moj put do crveno-belog dresa bio je dug, iako sam mlad, i roditelji i brat su mi mnogo pomogli da ga što lakše pređem – rekao je Račić.

Samo dva meseca nakon dolaska u omladinsku ekipu, Račić je dobio priliku da debituje za seniorski tim na prijateljskoj utakmici protiv Olimpijakosa.

– Kada sam prelazio u Zvezdu bilo je govora o tome da ću dobiti šansu i u prvom timu ukoliko se dobro pokažem. Utakmice koje sam za ta dva meseca odigrao u omladincima po mišljenju trenera bile su dobre i to je razlog što sam dobio priliku da debitujem tada. Osećao sam ogromnu čast i odgovornost i bio sam presrećan što sam na terenu osetio takvu atmosferu.

Ubrzo potom stigao je i poziv da se priključi prvom timu na letnjim pripremama.

– Više me je iznandio debi protiv Olimpijakosa nego poziv na pripreme. Nadao sam se tom pozivu i dao sve od sebe da na što bolji način iskoristim priliku koja mi se pružila. Imao sam izvanrednu podršku od svih saigrača, prvenstveno od Grujića dok je bio tu, pošto igramo na sličnim pozicijama. Takođe Ristić i Plavšić su mi dosta pomagali jer su i oni sami skoro prošli kroz ovo što se meni trenutno dešava. Ne mogu da izostavim ni kapitena Lukovića koji mi mnogo pomaže svojim savetima. Zahvaljujući njima dobro sam se snasao na pripremama, vredno sam radio i to se kasnije i isplatilo. Gol koji sam tamo postigao na prijateljskoj utakmici neću da računam, čekam debitantski pogodak u prvenstvu.

Od početka sezone Račić je igrao i za omladince i za seniorsku ekipu.

– Manje vremena sam provodio u omladinskoj ekipi, odigrao sam četiri utakmice. Drago mi je što sam bio deo omladinskog večitog derbija, to je zaista posebna utakmica. Postigao sam gol iz penala koji, koliko je značio ekipi, toliko je i meni bio važan za samopouzdanje jer tada još nisam imao značajniju ulogu u prvom timu. Dugo godina već vežbam penale, siguran sam uvek u takvim situacijama.

Kako je polusezona odmicala tako je Račić dobijao sve veću šansu.

– Imao sam značajnu minutažu u poslednjih kola. Žao mi je što u Surdulici zbog prehlade nisam počeo meč. Raduje me što mi se minutaža povećava, razgovarao sam sa trenerom Božovićem koji me dosta savetuje šta treba da popravim u igri. Nadam se da ću u nastavku prvenstva dobijati šansu, naporno radim kako bih se u skorijoj budućnosti ustalio u startnih 11.

Račić se na terenu može naći i u ulozi ofanzivnog i defanzivnog veziste.

– Ne biram na kom mestu u timu ću se naći dokle god mogu da pomognem ekipi. Lično se najbolje osećam kada sam na mestu prednjeg veznog jer sam bliži golu i imam slobodu u igri, mogu lakše da šutiram i asistiram. Kada nema ko na treningu mogu da odigram i štopera. Nije mi omiljena uloga, ali zbog građe i visine, kao i brzine kojom razmišljam na terenu kako kaže trener mogu da iznesem i tu poziciju.

Zvezda je kroz svoju istoriju imala odlične igrače iz Kraljeva. Trenutno su tu, pored Račića, Luković i Anđelković.

– Zaista je lepo biti Kraljevčanin u Zvezdi uz tako velike i uspešne igrače. Osim toga, oni su i izvanredni ljudi. Lune mi je od prvog dana kada sam došao kao drugi otac, mogu da mu se obratim za sve, znam da mi je podrška, kako na terenu, tako i van njega. Uvek me pita da li mi treba neka pomoć. Mnogo učim od njega, ima izvanrednu karijeru iza sebe, ostavio je neizbrisiv trag u Zvezdi i bila bi mi čast da nasledim jednog dana kapitensku traku i idem njegovim putem. Tu su još i Rendulić, Anđelković, Supić koji se trude da svojim iskustvom pomognu nama mlađim igračima.

– Kad ostvarim sve što sam zacrtao u crveno-belom dresu sebe vidim u Premijer ligi, sviđa mi se stil igre koji neguju. Pogba je igrač na koga se ugledam – rekao je Račić.

Ime i prezime: Uroš Račić
Datum rođenja: 17. 3. 1998.
Pozicija u timu: defanzivni vezni
Ugovor do: januara 2020.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама